Κηδεύτηκε στον Πλάτανο Κισσάμου, η Μαρία Ανουσάκη

Στο χωριό της τον Πλάτανο Κισάμου Χανίων κηδεύτηκε την Τετάρτη 7 Απριλίου, η δημοσιογράφος και εκδότρια της εφημερίδας “Χρονικά Κισσάμου και Σελίνου” Μαρία Ανουσάκη.

Παρουσία συγγενών, φίλων και αρκετού κόσμου, του βουλευτού κ. Ευτυχίου Δαμιανάκη, του Δημάρχου Καντάνου κ. Ευτυχίου Δασκαλάκη, δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων, έγινε την Τετάρτη 7 Απριλίου το απόγευμα στο κοιμητήριο της Παναγίας στη γενέτειρα της στον Πλάτανο, η επιμνημόσυνη δέηση με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη κ.κ. Αμφιλόχιο και κηδεύθηκε η δημοσιογράφος και εκδότρια της μηνιαίας επαρχιακής εφημερίδας τα «Χρονικά Κισάμου και Σελίνου» Μαρία Ανουσάκη Πάλλιου.

Την προηγούμενη μέρα, στην ενορία της την Αγία Παρασκευή του ομώνυμου Δήμου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η τελετή της Αναστάσιμης νεκρώσιμης ακολουθίας, στην οποία παρέστη αρκετός κόσμος από την Κρητική παροικία, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης καθώς επίσης σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας Δημοσιογραφικής Ένωσης όπου μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γεώργιος Μοσκοβίτης  εκφώνησε επικήδειο. Για τη Μαρία Ανουσάκη, όλοι είχαν να πουν καλά λόγια και ειπώθηκαν πολλά και στην Αθήνα και στον Πλάτανο. Ενδεικτικά καταγράφουμε ένα μέρος από τον επικήδειο του κ. Δημητρίου Κυριτσάκη ε.τ. ανώτατου δικαστικού λειτουργού. “Αγαπημένη μας Μαρία, πονεμένη μάνα, χαροκαμένη γυναίκα, χτυπημένη πολλαπλά από τη μοίρα.
Με πόνο ψυχής σε συντροφεύσαμε για το στερνό σου το ταξίδι, χθες στην Αγία Παρασκευή των Αθηνών και σήμερα στον τόπο της καταγωγής σου τον Πλάτανο Κισάμου. Πάλεψες και αυτή τη φορά Μαρία παλικαρίσια. « Όχι μωρέ παιδιά και να αποθάνω», έλεγες προ-εγχειρητικά, χαμογελώντας. Έλεγες όχι και το πίστευες, αλλά δυστυχώς δεν επαληθεύτηκε. Την εβδομάδα των Παθών, το Μ. Σάββατο, παρέδωσες το πνεύμα. Τώρα, κοντά στα αγαπημένα σου πρόσωπα, το Φώτη, τον Κώστα, τη Φωτεινή, βρίσκεσαι εκεί ψηλά και μένουμε εμείς να θρηνούμε, να κλαίμε, γιατί έφυγε ένας δικός μας άνθρωπος… Κακό δεν είπες ποτέ για κανένα, παντού και πάντα ήσουν με το χαμόγελο, την καλοσύνη, την πραότητα, με συγκατάβαση, ανοχή, υπομονή έδινες απλόχερα σε όλους την ψυχή σου. Να προσφέρεις το βάλσαμο στην δυστυχία, προτάσσοντας το δικό σου δράμα. Υπήρξες πρότυπο μάνας, συζύγου και αδελφής… Οι επαρχίες μας χάνουν ένα ακούραστο υπηρέτη, ένα ένθερμο υποστηρικτή, ένα θεματοφύλακα των πολύτιμων διαχρονικών αξιών της προσφοράς, της αγάπης, του προσωπικού μεγαλείου, της ανυπόκριτης στήριξης, της φιλόξενης διάθεσης και του ψυχικού κάλλους. Ο σεβαστός μας Γέροντας Ειρηναίος, με οδύνη πληροφορήθηκε το θάνατο σου και σου στέλνει την ευλογία του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της αθάνατης Κρητικής γης που θα σε δεχτεί. Αιωνία σου η μνήμη”.

Απο το άρθρο του Γιάννη Κάκανου στο Κισαμίτικο μπλογκ Sadentrepese