Έκθεση Φωτογραφίας ΙΧΝΗ ΦΩΤΟΣ Maurizio Longo

“Tracce di luce” (Ιχνη φωτός) είναι ο τίτλος που ο Maurizio Longo θέλησε να δώσει σ’αυτή την σύντομη και έντονη σειρά φωτογραφιών που θα εκτεθούν στον ΤΖΙΤΖΙΚΑ στους Αρμένους (2825041144), τα τρία Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου 8-9, 15-17 και 22-23 από τις 11 το πρωί.


Ο Maurizio Longo, Ιταλός, εργάσθηκε για πολλά χρόνια στη Ρώμη, τόσο στην βιομηχανική φωτογραφία όσο και στον τομέα της διαφήμισης, με ιδιαίτερη στάση σ’ένα «ζωντανό» στυλ, στην επεξεργασία και χειρισμό της εικόνας. Οι διακοπές του στην Κρήτη, το 1999, άλλαξαν την ζωή του. Αυτό το ίδιο το νησί, το φως του, η μουσική του και κυρίως ο κόσμος του, τον γοητεύουν και τον οδηγούν σε επανεξέταση πολλών από τις επιλογές του. Αγοράζει ένα σπίτι στο Δράπανο και μένει από τότε εκεί για τουλάχιστον τέσσερις μήνες κάθε χρόνο, επιλέγοντας την Κρήτη πατρίδα της καρδιάς του.

Στο επίκεντρο των αναζητήσεων του Maurizio Longo είναι το φώς, ίχνη φωτός σαν ίχνη μνήμης. Μια ηλιακτίδα, ένα αντικείμενο: εδώ εμφανίζεται μια σκιά του, με ποια μορφή? Μια σκιά στο πάτωμα, στους τοίχους, σε όποιαδήποτε επιφάνεια: αλλά ποιο αντικείμενο?
Στις διάφορες φωτογραφίες εμφανίζονται, το ένα μετά το άλλο, ίχνη φωτός, που απλώνονται τριγύρω του σαν μια αραχνοϋφαντη αύρα: Είναι το φως που δημιουργεί, ορίζει και την ίδια στιγμή προκαλεί εικόνες που αποκρύπτουν την πραγματικότητα των αντικειμένων, φυσικό θαύμα του μεσογειακού ήλιου, που «ντύνει» με φώς κοινά καθημερινά αντικείμενα: βάζα, μπουκάλια, γυαλιά, μουσικά όργανα. Ο Longo απαθανατίζει τις εφήμερες και φευγαλέες αυτές εικόνες, για να αποκαλύψει στη συνέχεια τα συγκεκριμένα αντικείμενα που τις προκάλεσαν. Τέλος, στην τελευταία φωτογραφία της σειράς, διακρίνεται η επιθυμία του να ακολουθηθούν τα ίχνη αυτά, μέχρι την φωτεινή πηγή που τα δημιούργησε. Ένα πρόσχημα, μια πρόταση, ένα κάλεσμα που τον καθοδηγεί και τον ωθεί προς την προέλευση αυτού του φωτός, του φωτός της Κρήτης, από όπου τα πάντα ξεκίνησαν.