Μια διαδρομή απείρου φυσικού κάλλους θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι όσοι συμμετάσχουν στην 5η Μινωική Διαδρομή που διοργανώνουν την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Καστελλίου, Ασκών, Κασταμονίτσας, Λύττου, Ψυχρού, Κάτω Μετοχίου και Πλάτης.

Οι περιπατητές θα πραγματοποιήσουν πεζοπορία διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών με αφετηρία την Αρχαία Λύττο στις 7:00π.μ. και τερματισμό το Δικταίον Άντρον.

Συγκεκριμένα, θα ακολουθηθεί η διαδρομή: Αρχαία Λύττος – Τοίχος – Συκιάς Νερό – Άη Γιώργης Φλέγες – Βόλιτες – Τσούλη Μνήμα – Χορτασά – Χώνος – Κάτω Μετόχι – Άγ. Χαράλαμπος – Πλάτη – Ψυχρό – Δικταίον Άντρον.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της διαδρομής που ακολουθούσε ο Βασιλιάς Μίνωας κάθε εννέα χρόνια επισκεπτόμενος το Δικταίο Άντρο προκειμένου να συναντήσει τον πατέρα του Δία, ο οποίος του υπαγόρευε τους “Θεϊκούς Νόμους”  καθώς και η αναβίωση της παράδοσης με το ρίξιμο  της πέτρας  του αναθέματος, στου «Τσούλη  το Μνήμα».

Οι ενδιαφερόμενοι περιπατητές μπορούν να  χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο του Δήμου  Μινώα Πεδιάδας προκειμένου να μεταβούν στο χώρο αφετηρίας στην Αρχαία Λύττο. Το λεωφορείο θα ξεκινήσει από το Δημοτικό Κατάστημα Καστελλίου στις 6:30π.μ. της Κυριακής. Παράλληλα, από το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου θα ξεκινήσει αντίστοιχα λεωφορείο προς την αφετηρία της διαδρομής στις 5:00π.μ. της Κυριακής από την Πλατεία Ψυχρού.

Η επιστροφή των οδοιπόρων θα γίνει με το λεωφορείο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, από την πλατεία Ψυχρού και αφού ακολουθήσει μικρό κέρασμα και απονομή αναμνηστικών δώρων.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα:
2891340115 & 6972817716 του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και
2844340144, 6970024250 & 6942566805 του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Η 5η Μινωική Διαδρομή διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ταξίδια Πολιτισμού–Καλοκαίρι 2012» του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και «ΙΕ’ Δικταία 2012» του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ψυχρού “ο Ξένιος Ζεύς”.

http://kritikaepikaira.gr/