Προετοιμασίες για την ψηφιακή τηλεόραση,αλλά…

prod_small_112813_1355559599_1ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Αγνωστο παραμένει πότε θα εκπέμπουν με ψηφιακό σήμα τα τηλεοπτικά κανάλια στα Χανιά καθώς ακόμη δεν έχουν καθοριστεί ημερομηνίες από τα αρμόδια Υπουργεία. Ηδη, οι προετοιμασίες σε τοπικά κανάλια έχουν ξεκινήσει αλλά, σύμφωνα με την DIGEA, τα αρμόδια Υπουργεία θα πάρουν τη σχετική απόφαση.


Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι στον σχεδιασμό είναι τα Χανιά να μπουν πλήρως στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή κατά τους πρώτους μήνες του 2013.
Πρόσφατα, καθορίστηκαν νέες συχνότητες και Κέντρα Εκπομπής με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτησή μας για το πότε θα ξεκινήσει η μετάδοση ψηφιακού σήματος το Τμήμα Εξυπηρέτησης Τηλεθεατών της DIGEA, είναι σαφέστατο:
«Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης της ψηφιακής εκπομπής στο κέντρο εκπομπής Μαλάξα σύμφωνα με το άρθρο 37 του νόμου 4053/2012 προβλέπεται ότι ‘με κοινές αποφάσεις των υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μπορεί κατά περίπτωση να καθορίζονται ημερομηνίες διακοπής εκπομπών τηλεοπτικού προγράμματος με αναλογική τεχνολογία από τα επιτρεπτά κέντρα ψηφιακής εκπομπής που προβλέπονται στο Παράρτημα V της ΚΥΑ 21161/2008 (Β΄1680), όπως ισχύει, ή στην προβλεπόμενη απόφαση της παρ. 12 του άρθρου 13 του ν. 3592/2007 (Α΄161)’. Σύμφωνα και με τα παραπάνω, η εταιρεία μας αναμένει τις σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων Υπουργείων».
Να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη μετάδοση ψηφιακού σήματος έγινε τον περασμένο Ιούλιο από τη Μαλάξα.
Αφορμή το πρόγραμμα Nova επίγεια, που παρέχει δύο συνδρομητικά κανάλια της Nova, τα Nova cinema1 και Nova Sports. Τα κανάλια αυτά είναι μεν συνδρομητικά, αλλά στο ίδιο μπουκέτο μεταδίδονται, μέσω ΕΡΤ και δύο δορυφορικά κανάλια, τα Euronews και TV 5 Monde, η λήψη των οποίων είναι ελεύθερη.
Ετσι, οι τηλεθεατές που θα συντονίσουν την τηλεόρασή τους, εφόσον διαθέτει ψηφιακό δέκτη MPEG 4, στον δίαυλο (κανάλι) 39, θα μπορούν να δουν ελεύθερα τα τηλεοπτικά κανάλια Euronews και TV-5 Monde.
Πάντως, όποτε ξεκινήσει η ψηφιακή μετάδοση των υπολοίπων καναλιών (Digea, ΕΡΤ και τοπικά) από τη Μαλάξα, ταυτόχρονα θα σημειωθεί switch-off. Δηλαδή θα σταματήσει η αναλογική μετάδοση.

ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ
Στο μεταξύ, καθορίστηκε ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ: 2704/Β’/5-10-2012) των Υπουργείων Επικρατείας και Ανάπτυξης, στον οποίο περιγράφονται τα κέντρα εκπομπής και τα λεπτομερή τεχνικά χαρακτηριστικά του δικτύου με στόχο την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη της χώρας.

Χανιωτικα Νεα