«Ο Άλλος Δον Ζουάν» από τον Πολιτισμικό Νότο

29/8/2010

Διοργάνωση Θεατρικός Οργανισμός Πολιτισμικός Νότος

Τόπος  Θέατρο Ανατολικής Τάφρου

Ώρα 21.30

Είσοδος 15€

«Ο Άλλος Δον Ζουάν»

 Το έργο βασίζεται στην κωμωδία που έγραψε ο Μεξικανός Juan Ruiz de Alarcon (1550-1636) “Las Paredes Oyen” και ο Eduardo Manet, κουβανός δραματουργός, μας φέρνει κοντά σε αυτό χρησιμοποιώντας το εύρημα Θέατρο εν Θεάτρω. Πρόκειται για  την ιστορία ενός φτωχού θιάσου που παίρνοντας άδεια από τις αρχές, ετοιμάζεται να παίξει το έργο του Αλαρκόν. Ο ίδιος ο συγγραφέας θα παίξει το ρόλο του «άλλος Δον Ζουάν», που υποφέρει με την εξωτερική του εμφάνιση και δεν ελπίζει να τον αγαπήσει η όμορφη Δόνα Άννα η οποία με τη σειρά της έχει πέσει θύμα της γοητείας του Δον Μένδο. Ο Δον Μένδο είναι το πρόσωπο που ενσαρκώνει  το θεατρικό χαρακτήρα που συγγενεύει με τον παραδοσιακό Δον Ζουάν.  Στο έργο θα επικρατεί η προσποίηση, το ψεύδος, η σύγχυση και τα παιχνίδια κατόπτρων. Κανένα από τα πρόσωπα δεν έχει σταθερή ταυτότητα, όλοι είναι ηθοποιοί δεύτερου και τρίτου βαθμού που είναι αναγκασμένοι να παίξουν δύο ή τρεις  ρόλους. Με το θέατρο εν θεάτρω γίνεται μια συνεχής ανάμειξη της πραγματικότητας με την ψευδαίσθηση.  Το έργο περιέχει την διαλεκτική του φαίνεσθαι και του είναι και το πρόβλημα μεταξύ λογοκρισίας και ελεύθερης σκέψης.

Σκηνοθεσία – κινησιολογία: Μαρία Μεντέζ

Μουσική τραγουδιών: Σταμάτης Παπαδάκης

Επιμέλεια μουσικής: Μαρία Μεντέζ

Ενδυματολόγος: Έφη Μαρουσάκη

Σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Κοσμαδάκης – Gabriel Cardellini

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Βαρδαλάκης Μανώλης

Ελληνικάκη Νίκη

Κάτσουνα Φρύνη

Κριαρά Βαγγελιώ

Μαζάνη Αλεξάνδρα

Ματσαμάκης Γιάννης

Ξανθουδάκης Νεκτάριος

Ο Θεατρικός Οργανισμός ” Πολιτισμικός Νότος ” είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο δραστηριοποιείται στα Χανιά από το 1992.

Οι δραστηριότητές του αναπτύσσονται κυρίως στο χώρο της θεατρικής παιδείας και αφορούν ενήλικες αλλά και παιδιά από 6 έως και 18 ετών. Από το 1994 διατηρεί μόνιμα εργαστήρια θεατρικής παιδείας, τριετούς φοίτησης, στα οποία διδάσκουν καταξιωμένοι δάσκαλοι και στο τέλος κάθε θεατρικής περιόδου δίδονται σχετικές παραστάσεις.

Εκτός των ετήσιων παιδικών θεατρικών παραστάσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται ανελλιπώς από το 1994, η θεατρική ομάδα του ” Πολιτισμικού Νότου ” παρουσίασε στα Χανιά και ένα μεγάλο αριθμό, σημαντικών θεατρικών παραστάσεων. Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια θεατρική παρουσία-παρέμβαση, η οποία έχει τις βάσεις της στη συλλογική δουλειά και την πίστη σ’ αυτό που κάνουμε..