programm6

Mε σκηνικό την Αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του Ρεθύμνου, με ρόλους από τα ντόπια θεατρικά έργα της περιόδου, με μουσική υπόκρουση από όλο τον κόσμο και με ιντερμέδια τα παιχνίδια των φιλοσόφων της εποχής, ο Δήμος Ρεθύμνου σας καλεί να ζήσουμε μαζί την Αναγέννηση στην πόλη του Ρεθύμνου από τις 17 ως τις 31 Αυγούστου 2013.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Χ. Μαρινάκης, σημειώνει:

Το 26ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ διανύει την καθιερωμένη και βαθειά ριζωμένη στο χρόνο διαδρομή του, προσανατολίζοντας τις πυξίδες του στην ανάδειξη του πολιτισμού με βέβαιες αναφορές που επαναφέρουν την περίοδο της Κρητικής Αναγέννησης στο κοντινό μας παρόν.

Η σύζευξη των πολύμορφων πολιτισμικών πεδίων κηρύσσουν και επικυρώνουν τις αδιάσειστες επιρροές της ενετικής περιόδου προδίδοντας τις πνευματικές σπορές που αποτύπωσαν στην πράξη την αποθέωση των Τεχνών. Οι ιστορικές πολιτισμικές συλλογές ενσαρκώνονται ιδανικά στη σύγχρονη συλλογική συνείδηση που συναινεί στην καθιέρωσή τους και συμβάλλει στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό τους, προτρέποντας την αντίσταση στη λήθης τους σε μια προσπάθεια ανάδειξης της ταυτότητας του τόπου.

Οι πνευματικές ανταλλαγές δημιούργησαν αλλοτινές προτάσεις που οδήγησαν την Κρητική Λογοτεχνία και Ποίηση στην άνθησή τους. Αυτή την άυλη παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν έχουμε ανάγκη να αναβιώνουμε για ακόμα ένα καλοκαίρι προτάσσοντας πάντα τον πολιτισμό ως ανεξάντλητη πηγή επιτευγμάτων που εγγυώνται να διατηρούν τη συνοχή και να προκαλούν την εξέλιξη.

Ως θεμελιακός λίθος του τόπου μας, ο πολιτισμός, ξετυλίγεται αβίαστα για να μας προσφέρει γοητευτικές εμπειρίες φερμένες από το αναγεννησιακό παρελθόν. Με πίστη στο θεσμό αυτό, λοιπόν, και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δίνουμε και φέτος τον καλύτερό μας εαυτό αναζητώντας στιγμές που θα μας μεταμορφώσουν σε συνδημιουργούς και συμμετέχοντες μιας περίτεχνης αναζήτησης του παρελθόντος.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δρ. Άρτεμις Παπαδάκι αναφέρει:

Το Φεστιβάλ φέτος θα είναι λιτό και μικρότερης διάρκειας, σύμφωνα με τα προστάγματα των καιρών, αλλά πάντα πιστό στο όραμά του να υποστηρίξει τον πολιτισμικό διάλογο μεταξύ των λαών, καθώς και μεταξύ της Επιστήμης και της Τέχνης. Διάλογος, που μέχρι τώρα χαρακτηρίστηκε από ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων όχι μόνο με ειρηνικό τρόπο, αλλά και μέσα από έριδες, διαμάχες και πολέμους.

Η φετινή διοργάνωση επιθυμεί να μας προσφέρει το άρωμα από τις ομοιότητες στην ανθρώπινη έκφραση πέρα από τοπικές, εθνικές ή χρονικές διαφοροποιήσεις. Να λειτουργήσει ως νησίδα ομορφιάς, ποιότητας και επικοινωνίας. Οι πολιτισμικοί θεσμοί πρέπει να μπορούν να λειτουργούν ως ισχυροί μαγνήτες και δίαυλοι που ενεργοποιούν τη μαγεία της επικοινωνίας και της δημιουργίας. Οι άνθρωποι, πάντα είχαν την ανάγκη να επικοινωνούν μέσω της Τέχνης, τούς πιο βαθείς τους στοχασμούς και συναισθήματα για την ομορφιά, το πάθος, την αγάπη, τη χαρά και τον πόνο. Σημείο αναφοράς της φετινής διοργάνωσης είναι η «παλιά μουσική», η λεπτή σχέση της με τη μουσική της ανατολής, αλλά και η γοητεία που ασκεί στη μουσική σήμερα. Η διάχυση αυτών των μοναδικών μουσικών κόσμων με τις λεπτές ευαίσθητες ομοιότητες είναι ένα μοναδικό ταξίδι που υπερβαίνει κάθε τοπικό ή χρονικό όριο. Ένα μαγικό πέταγμα πέρα από το χώρο και το χρόνο και από τη Τέχνη στην Επιστήμη με κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο και τη θεμελιώδη του ανάγκη για την Τέχνη και την επικοινωνία, που αναδεικνύει τις ομοιότητες στην ανθρώπινη έκφραση υπερβαίνοντας τις όποιες διαφορές.

Ας απολαύσουμε την ομορφιά αυτής της περιπλάνησης! Ευχαριστούμε βαθιά όλους τους συμμετέχοντες στο θεσμό αυτό, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμα ολόκληρης της πόλης του Ρεθύμνου, καθώς και στους συμπολίτες μας, μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι τον περιβάλλουν με αγάπη, τον ζωντανεύουν και τον θρέφουν. Ο σχεδιασμός έγινε με άξονα την επιθυμία να προσελκύσουμε τα παιδιά με τις οικογένειές τους να συμμετάσχουν στη «δική τους διοργάνωση», σε ένα ποιοτικό αλλά και προσιτό φεστιβάλ όπου μικροί και μεγάλοι θα παρακολουθήσουν με ευχαρίστηση, θα διασκεδάσουν, θα μάθουν, αλλά και θα πρωταγωνιστήσουν!

Σας περιμένουμε στην καρδιά του κάστρου, στο Ρέθυμνο, για να κατακτήσουμε και τη δική σας καρδιά!

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 17AΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:30, ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ • FORTEZZA
Φθόγγοι από πορφύρα – Εν Χορδαίς. Ένα ταξίδι στην κοσμική βυζαντινή και μεταβυζαντινή μουσική κληρονομιά.

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 AΥΓΟΥΣΤΟΥ, 19:45, ΠΛ. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, ΡΕΘΥΜΝΟ
Ό Γάμος του Καραγκιόζη. Θέατρο σκιών Χρήστου Ιωαννίδη

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 AΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:30, ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ • FORTEZZA
Αντηχήσεις από τα παλάτια της Μπαρόκ εποχής. – Constantinople

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 AΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:30, ΘΟΛΟΣ ΙΜΠΡΑΗΜ ΧΑΝ • FORTEZZA
Η ρητορική της μπαρόκ εποχής συναντά το ρυθμό και τη μελωδία σήμερα. Μαρίμπα: Δημήτρης Δεσύλλας

ΤΡΙΤΗ 20 AΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:30, ΘΟΛΟΣ ΙΜΠΡΑΗΜ ΧΑΝ • FORTEZZA
Αrie Amorose. Σόνια Θεοδωρίδου: Σοπράνο, Τζούλη Βεντούρα: Τσέμπαλο

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 AΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:30, ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ • FORTEZZA
Erotokritos in blues / Shakespeare in love . Δημήτρης Μαραμής

ΠΕΜΠΤΗ 22 AΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:30, ΘΟΛΟΣ ΙΜΠΡΑΗΜ ΧΑΝ • FORTEZZA
Μουσική στην Αυλή της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’. Νίκος Σπανάτης: Κόντρα Τενόρος, Κατερίνα Κρώνα: Τσέμπαλο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 AΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:30, ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ • FORTEZZA
Η Καλοκυρά Ένα αναγεννησιακό παραμύθι από το χθες… στο σήμερα! Θεατρικός Περίπλους

ΔΕΥΤΕΡΑ 26 AΥΓΟΥΣΤΟΥ, 2100 ΑΡΜΕΝΟΙ
Ό Πατούχας, Ιωάννη Κονδυλάκη. Θεατρική Ομάδα “Πειρατές της Τέχνης” από τους μαθητές του 3oυ ΓΕΛ Ρεθύμνου & Γυμνασίου-Λυκείου Πανόρμου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 AΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:00, ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ • FORTEZZA
Ό Πατούχας, Ιωάννη Κονδυλάκη. Θεατρική Ομάδα “Πειρατές της Τέχνης” από τους μαθητές του 3oυ ΓΕΛ Ρεθύμνου & Γυμνασίου-Λυκείου Πανόρμου

ΤΡΙΤΗ 27 AΥΓΟΥΣΤΟΥ, 20:30, ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Rythmomachia: Το Αναγεννησιακό σκάκι του Ρεθύμνου. Kαθηγητές και μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 AΥΓΟΥΣΤΟΥ, 20:30, ΡΟΥΣΣΟΣΠΙΤΙ • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας. ω2/4 Frontal

E K Θ Ε Σ Ε Ι Σ :

  • 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
    Γιάννης Κουμεντάκης – Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑ. Οργάνωση: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Θέση: Ανατολική είσοδος Ενετικού Λιμανιού
  • 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
    Β’ ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ – Αίθουσα Πυροβολικού, Φορτέτζα
  • 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
    Μαρία Κουτσούρη – ΠΕΡΙ ΡΕΘΕΜΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. Τζανέ Μπουνιαλή / Μελχισεδέκ
  • 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
    Αργυρούλα Βαλαρή Σαουνάτσου – ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ. Valari Art Gallery – Μουσούρου 5, Πλ. Μητρόπολης

Ευχαριστούμε το site rethemnos.gr