kername ellada

 

Η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού και η Αναπτυξιακή Χανίων διοργανώνουν το 2Ο Φεστιβάλ «Στα Χανιά, Κερνάμε Ελλάδα», το τριήμερο 18, 19 και 20 Οκτωβρίου 2013, στον Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς Χανίων.

Οι ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ είναι: Παρασκευή 18, από τις 17:00 έως τις 22:00, Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου, από τις 10:00 έως τις 22:00. Τα επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα γίνουν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ώρα 19:00.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Καθ’όλη τη διάρκεια του τριημέρου, η Λέσχη Αρχιμαγείρων  Κρήτης θα δημιουργεί, καθημερινά, μοναδικές συνταγές και παραδοσιακά πιάτα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, τα οποία θα προσφέρονται στους επισκέπτες του Φεστιβάλ, από τις 13:00 το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ.

Ενδεικτικά, οι συνταγές που θα παρουσιαστούν περιλαμβάνουν:

Συνταγές από την Κρήτη: Κοτόπουλο με κάστανα και πράσο, Κουνέλι με αγκινάρες, Μπουμπουριστοί χοχλιοί με ροσμαρί, Φάβα παντρεμένη, Χοιρινό με κρασί και μέλι, Κοτόπουλο με μέλι, πορτοκάλι και μουστάρδα, Χανιώτικο Πιλάφι με ζυγούρι, Χοχλιοί με ξυνόχοντρο και μελιτζάνες, Τσιγαριαστό

Συνταγές από την Ελλάδα: Κοτόπουλο με πιπεριές Φλωρίνης και σκόρδο, Μελιτζανοσαλάτα Καρύστου Ευβοίας, Πηλιορειτικο σπετζοφαϊ, Πρασόπιτα Ζαγορίου Ηπείρου, Τυροκαφτερή Γρεβενών, Χοιρινό με λάχανο τουρσί, Μαϊντανοσαλάτα Σύρου, Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης, Πιταρούδια Δωδεκανήσου, Τραχανοκολοκυθόπιτα Ευρυτανίας, Χοιρινό Λαγότο Τρίπολης

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟÏΟΝΤΩΝ

Καθ’όλη τη διάρκεια του τριήμερου, 120 Εκθέτες από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, παρουσιάζουν τα παραδοσιακά προϊόντα τους και σας καλούν να τα δοκιμάσετε.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

To πρόγραμμα των παιδικών εργαστηρίων απευθύνεται κυρίως σε παιδιά από 6 έως 12 χρονών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο χώρο των Παιδικών Εργαστηρίων, θα φιλοξενείται η Σισύφεια Σφαίρα Χαρακτικής της Εικαστικής Ομάδας «Εν Φλώ», η οποία από την αρχή του καλοκαιριού, συμμετέχει στο Πρόγραμμα «ΧΑΝΙart 2013» με στόχο τη δημιουργία γέφυρας αλληλοκατανόησης, συνεργασίας, ελπίδας και ειρήνης ανάμεσα στο Νότο (Χανιά) & το Βορρά (Φλώρινα). H Σισύφεια Σφαίρα Χαρακτικής εκτίθεται στο Μουσείο της Αρχαίας Ελιάς των Βουβών του Δήμου Πλατανιά και αποτελείται από 32 πλάκες Χαρακτικής στις οποίες αναφέρονται οικουμενικές παραστάσεις και πανανθρώπινα μηνύματα. Οι λιλιπούτειοι φίλοι μας θα έχουν τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας κάρβουνο και μολύβια να αποτυπώνουν παραστάσεις πάνω σε χαρτί.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Καθ’ όλη την διάρκεια του τριήμερου, θα λειτουργούν 8 Θεματικά Εργαστήρια, τα οποία θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες στην κρητική παράδοση, τη φύση και τα τοπικά προϊόντα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ: Οι Κτηνοτρόφοι των Χανίων θα προσφέρουν στο κοινό, παραδοσιακό κρητικό πιλάφι, τσιγαριστό αλλά και την αυθεντική γραβιέρα Κρήτης.

ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΗΣ: Το Δίκτυο Οινοποιών θα παρουσιάσει όλες τις ποικιλίες των κρασιών που παράγονται στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνης. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν.

«ΤΟ ΑΡΓΑΣΤΗΡΙ» (ο Αργαλειός): Τυλιγάδι, αδράχτι, ρόκα, ανέμη… Αυτό είναι ο αργαλειός! Η ιερή τέχνη της υφαντικής από το μίτο της Αριάδνης μέχρι την Ομηρική Πηνελόπη ξετύλιξε στο πολιτισμό το νήμα της αγάπης την ελευθερία του νου, καθώς κάθε ανυφαντού πάνω στο αργαστήρι έδινε όλες τις αισθήσεις της. Κάθε υφαντό εύρημα είναι ένα ποίημα, ένα κοινωνικό οικονομικό πολιτισμικό κειμήλιο. Ταξιδέψτε στο «αργαστήρι…»

SILK – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕΤΑΞΙΟΥ: Ο κύκλος του μεταξιού από την γέννηση μέχρι και τη μεταμόρφωση του μεταξοσκώληκα σε χρυσαλίδα.

ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΨΩΜΙ: Ελάτε να γνωρίσετε πως ζυμώνεται το αληθινό ψωμί. Με αλεύρι ολικής άλεσης, φυσικής καλλιέργειας από ντόπιους σπόρους και με φυσικό προζύμι το οποίο μαθαίνουμε να το δημιουργούμε. Ιδέες για υγιεινή μαγειρική και άνοιγμα φύλλου.

ΧΟΧΛΙΟΙ ΚΡΗΤΗΣ ESCARGOT DE CRETE: Χρωματισμοί του κρητικού χοχλιού. Show Cooking με σαλιγκάρια Escargot de Crète

ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ & ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ – 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Οδηγίες για αειφορική γεωργία και παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

ΧΑΡΟΥΠΙ «Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»: Το χαρούπι της Κρήτης έχει εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και με αυτό  μπορούν να παρασκευαστούν εξαιρετικά προϊόντα. Ελάτε να γευτείτε την χαρουπομερέντα.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ