Οι 28 Κρητικοί που ρίχνονται στη μάχη των Ευρωεκλογών

bryxellesΕίκοσι οκτώ είναι οι Κρητικοί που θα ριχτούν στη μάχη για μια θέση στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου στις εκλογές του Μαΐου…
Αριθμός που δεν αποκλείεται να μεγαλώσει τις επόμενες ημέρες μόλις τα κόμματα οριστικοποιήσουν τις λίστες τους.
Ένας υποψήφιος με τη Ν.Δ., έξι με την “Ελιά”, έξι με τους “Έλληνες Ευρωπαίους Πολίτες” του Γιώργου Χατζημαρκάκη, πέντε με τους “Ανεξάρτητους Έλληνες”, τέσσερις με το “Ποτάμι”, δύο με το ΚΚΕ, και τέσσερις με το ΕΠΑΜ διατηρούν έντονο το άρωμα της Κρήτης στα ευρωψηφοδέλτια, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι από τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει εκπρόσωπος από τη βαμμένη “ροζ” στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές μεγαλόνησο.
Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιοι είναι οι Κρητικοί που θα διεκδικήσουν μια θέση για τις Βρυξέλλες.
Ν.Δ.
Μία αλλά ηχηρή η κρητική παρουσία στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., με τον Ηρακλειώτη βουλευτή και πρώην υπουργό Μανόλη Κεφαλογιάννη να είναι από τα δυνατά χαρτιά του κόμματος στη μάχη του Μαΐου.
“ΕΛΙΑ”
Έξι είναι οι Κρητικοί υποψήφιοι της “Ελιάς”. Πρόκειται για τους Γιώργο Πακακωνσταντή, γραμματέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη από το Ηράκλειο, τη Χανιώτισσα Ευαγγελία Κουρουπάκη, τη διεθνολόγο Βασιλική Σουλαδάκη, τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου Δημήτρη Μπρίμη, και το ρεθυμνιώτικης καταγωγής Απόστολο Ψωμά.
 
ΑΝ.ΕΛ.
Πέντε Κρητικοί συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Πρόκειται για το γνωστό καθηγητή Κώστα Ζουράρι, το βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, τον τέως βουλευτή Χανίων Κώστα Γύπαρη, τη Γεωργία Στεφανάκη, πρώην πρόεδρο της Ζωόφιλης Δράσης από το Ηράκλειο, και τον Γιάννη Ανουσάκη, πρόεδρο του ΙΝ.ΚΑ. Κρήτης.
ΚΚΕ
Δύο Κρητικοί πλαισιώνουν το ευρωφηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Πρόκειται για το νυν ευρωβουλευτή Μπάμπη Αγγουράκη με καταγωγή από την Κάτω Βιάννο, και τον Γιώργο Νταγκουνάκη, γεωπόνο από τα Χανιά.
“ΠΟΤΑΜΙ”
Τέσσερις Κρητικοί θα συμπλεύσουν στις ευρωεκλογές με το “Ποτάμι” του Σταύρου Θεοδωράκη. Ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Γραμματικάκη. Κρητικής καταγωγής είναι επίσης ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, καθώς και δύο γυναίκες του ψηφοδελτίου, η Φανή Σπυριδάκη και η Άννα Λυδάκη.
 
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Με έξι Κρητικούς ανακοινώθηκε και το ευρωψηφοδέλτιο του Γιώργου Χατζημαρκάκη. Πέρα από τον ίδιο μετέχουν σε αυτό ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ατσαλάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταξιούχων Μανόλης Βογιατζάκης, η πρόεδρος του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Κρήτης Ελένη Βουγιούκαλου, ο αρχιμάγειρας Γιώργος Καναβάκης και ο επιστημονικός συνεργάτης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Μάνος Παυλάκης.
ΕΠΑΜ
Άρωμα Κρήτης και στο ευρωψηφοδέλτιο του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ), με τέσσερις Κρητικούς να βρίσκονται στις λίστες του κόμματος. Πρόκειται για τους Αντώνη Αναστασάκη, προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών από τα Χανιά, Ανδρέα Δανίλη, κτηνίατρο από το Ρέθυμνο, Γιώργο Κουνενάκη, μηχανικό δομικών έργων από το Ηράκλειο, και Δέσποινα Κουρουπάκη, συνταξιούχο του Δημοσίου από τη Σητεία.