Εντυπωσίασαν μουσικοί και ομιλητές στο τετραήμερο “Οι μουσικές της Κρήτης”

rizikika-kritikes_madaresΆγνωστες μουσικολογικές, ιστορικές, λαογραφικές αλλά και κοινωνιολογικές όψεις της Κρήτης, αναδείχθηκαν στη διάρκεια του τετραήμερου με τίτλο “Οι μουσικές της Κρήτης”.

Απόλυτα επιτυχημένο, χαρακτηρίστηκε το τετραήμερο με τίτλο «Οι μουσικές της Κρήτης – 1η Παγκρήτια συνάντηση» που οργάνωσε την περασμένη εβδομάδα στο Ηράκλειο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γωνιών Μαλεβιζίου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Το τετραήμερο, που ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου, περιλάμβανε ομιλίες και συναυλίες Κρητικής μουσικής.

Κατά τις ομιλίες, που έγιναν στην αίθουσα Ανδρόγεω, 32 ομιλητές, καθηγητές Πανεπιστήμιων της Ελλάδας και του εξωτερικού, εθνομουσικολόγοι, μουσικολόγοι, γνωστοί μουσικοί, ερευνητές, συλλέκτες οπτικοακουστικού υλικού Κρητικής μουσικής κ.ά., φώτισαν άγνωστες μουσικολογικές, ιστορικές, λαογραφικές, κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές όψεις της Κρητικής μουσικής. Παρουσιάστηκαν στοιχεία για τα μουσικά όργανα της Κρητικής μουσικής, για τα τοπικά μουσικά ιδιώματα των περιοχών της Κρήτης, τους μουσικούς, τις μουσικές, τους χορούς, ενώ έγιναν και ομιλίες κοινωνιολογικού, ανθρωπολογικού και μουσικολογικού περιεχομένου. Πολλά νέα στοιχεία, άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά ακόμα και στους μυημένους στην Κρητική μουσική, αποκαλύφθηκαν κατά τις ομιλίες, ενώ αρκετές φορές έγινε προβολή οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού σημαντικής σπουδαιότητας. Πολλές φορές τέθηκαν προβληματισμοί και ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους ομιλητές και το ακροατήριο.

Εντυπωσίασαν τα συγκροτήματα

Στο μουσικό μέρος, που έγινε στην Πύλη Βιτούρι, 21 μουσικά συγκροτήματα από όλη την Κρήτη, αποτελούμενα από 80 διακεκριμένους καλλιτέχνες μύησαν το κοινό που παρακολούθησε, στις μουσικές της Κρήτης. Παρουσιάστηκε η ποικιλία των μελωδιών της Κρητικής μουσικής, η ποικιλία των οργάνων, αλλά και των ιδιαίτερων τοπικών μουσικών χρωμάτων και έγινε αντιληπτό ότι, ενώ η Κρητική μουσική είναι ενιαία, το χρώμα και το ύφος, ακόμα και τα μουσικά όργανα, διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Πλήθος κόσμου, με ιδιαίτερη προσήλωση και μέσα σε μια σχεδόν κατανυκτική ατμόσφαιρα, παρακολούθησε τόσο τις ομιλίες όσο και τις συναυλίες.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γωνιών Μαλεβιζίου σε ανακοίνωσή του ευχαριστήσει τους ομιλητές, αλλά και τους μουσικούς που πρόθυμα και αφιλοκερδώς ανταποκρίθηκαν στην πρόταση για συμμετοχή στο παραπάνω τετραήμερο, προκειμένου να μοιραστούν τις γνώσεις τους και τις μουσικές τους δημιουργίες με το κοινό του Ηρακλείου. Επίσης εκφράζει ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλους όσοι πλαισίωσαν με την παρουσία τους, τόσο στις ομιλίες όσο και στις συναυλίες, την παραπάνω προσπάθεια. στην Περιφέρεια Κρήτης για τη στήριξη, στο Δήμο Ηρακλείου για τη δωρεά παραχώρηση της αίθουσας Ανδρόγεω και της Πύλης Βιτούρι, καθώς τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου των Γωνιών, το Γιάννη τον Παντερή, για την αμέριστη συμπαράσταση σε όλη τη διάρκεια της παραπάνω προσπάθειας.

cretalive.gr