Και στα Χανιά ενάντια στο μέτρο για ανοιχτά καταστήματα, Κυριακή… κινητοποιήσεων

05aΑπεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές πραγματοποίησαν χθες το πρωί μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων και της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων (ΠΑΣΕΒΕ).

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης μοιράστηκε έντυπο υλικό σε αλυσίδες μεγάλων εμπορικών καταστημάτων καθώς αυτά ήταν κυρίως ανοικτά χθες, ενώ τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα στην πόλη έμειναν κλειστά.
Οπως τόνισαν τα μέλη της ΠΑΣΕΒΕ και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές «το μόνο που εξυπηρετεί είναι τις πολυεθνικές και τους μεγαλοεργοδότες στον κλάδο του εμπορίου».
«Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές έρχεται να προστεθεί στα σπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300 – 400 ευρώ, την απληρωσιά, την ανεργία και την εντατικοποίηση, που είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων Φώτης Ρηγανάκος και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υπερασπιστούν, μεταξύ άλλων, την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα όλο τον χρόνο και να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ Νίκος Βουρλάκης άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) τονίζοντας ότι «είναι συνυπεύθυνοι για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές» καθώς «εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αλυσίδων και των μεγάλων καταστημάτων».
Παράλληλα καυτηρίασε τη στάση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων χαρακτηρίζοντας την απόφασή του για προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων ως «την πιο ανεύθυνη απόφαση που μπορούσε να πάρει».


haniotika-nea.gr