Από τον Πειραιά θα διοικούνται οι εφορίες της Κρήτης

eforiaΤην 1η Σεπτεμβρίου 2014 ξεκινά η λειτουργία των φορολογικών περιφερειών Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πάτρας σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου.

Οι τέσσερις φορολογικές περιφέρειες σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα θα εξυπηρετούν τη νέα δομή της Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της ΓΓΔΕ υπό τη μορφή αποκεντρωμένων υπηρεσιών και θα αναλάβουν την αποτελεσματική εποπτεία και καθοδήγηση των εφοριών που υπάγονται στην χωρική αρμοδιότητα της περιφέρειάς τους.

Αναλυτικότερα, έργο των φορολογικών περιφερειών είναι η εποπτεία των οικείων εφοριών, η κατανομή των επιμέρους επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων σε αυτές, η παρακολούθηση, η καθοδήγηση και ο έλεγχος για την υλοποίησή τους, η κατανομή των στόχων, η αξιολόγηση της απόδοσης του έργου τους και η ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, με σκοπό την περαιτέρω αξιολόγησή τους.

Ακόμη, οι φορολογικές περιφέρειες θα είναι αρμόδιες για το συντονισμό της λειτουργίας των εφοριών, καθώς και για την υποστήριξη στην υλοποίηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων.
Στη βάση αυτή θα υποβάλλουν εκθέσεις, αναφορές και προτάσεις στην ηγεσία της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, για θέματα λειτουργίας των ΔΟΥ, κατανομής των πόρων τους ανά την περιφέρεια, αλλά και για τη διαχείριση, αξιολόγηση και αξιοποίηση του δυναμικού τους.

Η χωρική αρμοδιότητα των φορολογικών περιφερειών έχει ως εξής:

Στη Φορολογική Περιφέρεια Αθηνών, με έδρα την Αθήνα, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (των Περιφερειών Αττικής και Στερεός Ελλάδας.
Στη Φορολογική Περιφέρεια Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των ΔΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
Στη Φορολογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, με έδρα την Θεσσαλονίκη, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των ΔΟΥ των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
Στη Φορολογική Περιφέρεια Πατρών, με έδρα την Πάτρα, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των ΔΟΥ των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.
Πηγή: neakriti.gr