Υπολειτουργεί το Γενικό Χημείο στην Κρήτη – Χωρίς ελέγχους το νησί

9164-620x300Σημαντικά προβλήματα φαίνεται πως ανακύπτουν σε ό,τι αφορά τους χημικούς ελέγχους καυσίμων, περιβαλλοντικών παραμέτρων, που αφορούν σε επιχειρήσεις τουριστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, αλλά και αλκοολούχων ποτών, λόγω της υποστελέχωσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, την οποία καταγγέλλουν τοπικοί φορείς της Κρήτης.

Ο μοναδικός χημικός και προϊστάμενος του Ρεθύμνου

Συγκεκριμένα, οι τοπικές χημικές υπηρεσίες, Ρεθύμνου, Χανίων και Ηρακλείου, εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα, που παρουσιάζει η Περιφερειακή Χημική Υπηρεσία του Ρεθύμνου, η οποία – σύμφωνα με το μοναδικό χημικό, ο οποίος τη στελεχώνει – αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία στελεχώνεται από δύο άτομα, ένα χημικό και μία καθαρίστρια. Ο ίδιος ο χημικός και προϊστάμενος της υπηρεσίας, Ευάγγελος Μαρκάκης, έχει αποστείλει σειρά υπομνημάτων μπροστά στο ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας της.

Σε έγγραφό του προς την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης στις αρχές του καλοκαιριού (παρατίθεται στη συνέχεια), Μαρία Λιονή, αναφέρει: “Ανάμεσα στις Χημικές Υπηρεσίες, που καταργούνται, είναι και η Χημική Υπηρεσία Ρεθύμνου. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σαν επισφράγιση της δραματικής συρρίκνωσης του Γενικού Χημείου του Κράτους πανελλαδικά και ειδικότερα στην Κρήτη. Ο τελευταίος χημικός και η τελευταία διοικητικός της Χ.Υ. Χανίων συνταξιοδοτούνται στο τέλος του 2014, έτσι θα μείνω μοναδικός χημικός του ΓΧΚ και χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, σε δύο νομούς, Χανίων και Ρεθύμνου (που κάποτε είχαν εννέα χημικούς και τέσσερις διοικητικούς υπαλλήλους), μετακινούμενος (με δικά μου έξοδα) καθημερινά από το Ρέθυμνο στα Χανιά. Αυτό με οδηγεί μοιραία στην επιδίωξη συνταξιοδότησης”.

“Στόχος μου να συνταξιοδοτηθώ, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί”

Ο ίδιος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τόσο την κατάσταση, η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή, όσο και τις προθέσεις του:

“Στόχος μου αυτή τη στιγμή είναι να συνταξιοδοτηθώ, δεδομένου ότι θα αναγκάζομαι με δικά μου έξοδα να καλύπτω και τις ελλείψεις προσωπικού στην υπηρεσία των Χανίων, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Ήμουν ο πρώτος που ήρθε στην υπηρεσία 32 χρόνια πριν. Σε όλο αυτό το διάστημα, ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις, στις οποίες υπηρετήσαμε δύο χημικοί. Η αντίστοιχη των Χανίων είχε 7 χημικούς και 4 διοικητικούς υπαλλήλους. Το παράρτημα των Χανίων είναι το αρχαιότερο, ιδρυθέν το 1900 επί Κρητικής Πολιτείας, όταν η χώρα δεν διέθετε Γενικό Χημείο”, σημειώνει ο κύριος Μαρκάκης.

Οι αρμοδιότητες του Γενικού Χημείου

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το Γενικό Χημείο δεν περιορίζεται μόνο σε χημικές αρμοδιότητες. “Επικεντρώνεται κατά βάση και στη φροντίδα για τα έσοδα του κράτους. Από τη φορολογία του οινοπνεύματος έως τη φορολογία των καυσίμων”.

Αναλύοντας τα καθήκοντα της Χημικής Υπηρεσίας, σημειώνει ότι συνεργάζεται με τον ΕΦΕΤ για τον έλεγχο των τροφίμων, τις κατά τόπους διευθύνσεις υγείας, οι οποίες αναλαμβάνουν να πάρουν δείγματα από ξενοδοχεία, αστικά λύματα, βιολογικούς καθαρισμούς.”Βλέπω, στα 32 χρόνια, που εργάζομαι στο συγκεκριμένο φορέα, ότι ο νομός Ρεθύμνης δικαιούται να έχει χημείο, έστω και ενός ατόμου. Μην ξεχνάτε πως το Χημείο είναι υπεύθυνο επίσης για τη ζύγιση και τη σφράγιση ναρκωτικών, που εντοπίζουν οι αστυνομικές αρχές, και φυσικά τον έλεγχο των καυσίμων. Όλα αυτά όμως είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν, αν λάβετε υπόψη σας και τις βασικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή”.

“Αναγκάζομαι να βγω στη σύνταξη”

Ο χημικός και υπεύθυνος της υπηρεσίας, τονίζει ότι ουσιαστικά υποχρεώνεται λόγω συνθηκών να συνταξιοδοτηθεί. “Θα βγω στη σύνταξη τον Ιανουάριο του 2015, εκτός αν ανατρέψει τα σχέδιά μου το νέο ασφαλιστικό το Νοέμβριο.
Αναγκάζομαι, γιατί εάν έχω να πηγαινοέρχομαι στα Χανιά κάθε μέρα με δικά μου έξοδα από το Ρέθυμνο, καταλαβαίνετε πως, εκτός από δυσλειτουργικό, είναι και οικονομικά ασύμφορο. Η υπηρεσία των Χανίων θα βάλει λουκέτο. Αναλογιστείτε ότι στο γειτονικό νομό έρχονται τα καύσιμα της δυτικής Κρήτης. Ο μοναδικός χημικός, που έχει μείνει στα Χανιά, δεν επαρκεί. Αν χρειαστεί να λείψει, θα πρέπει να βρίσκομαι εν αναμονή και να ταξιδέψω στα προς τα εκεί”.

“Ακόμα και τέσσερα χρόνια για να έρθει νέος υπάλληλος”

“Οι αρμοδιότητές μας επιβάλλουν να επισκεπτόμαστε ποτοποιεία, ζυθοποιεία, δεξαμενές καυσίμων. Σε ό, τι αφορά το Ηράκλειο, είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες του με 3 ή 4 άτομα. Πρόσφατα, υπήρξαν κάποιες αναφορές από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, στην οποία ανήκουμε, ότι θα ενισχυθούμε με ένα ακόμα άτομο. Έως ότου προχωρήσει η διαδικασία όμως, δεν αποκλείεται να περάσουν ακόμα και τέσσερα χρόνια”.

Δήμος Ρεθύμνης: Υποστελέχωση θα σημάνει αύξηση της παραβατικότητας

Ανάλογες είναι οι αντιδράσεις φορέων όπως ο δήμος Ρεθύμνης. Ο δήμαρχος του νομού, Γιώργης Μαρινάκης, είναι ξεκάθαρος: “Είμαστε τουριστικός τόπος με σημαντική κατανάλωση αλκοολούχων, τα οποία πρέπει να ελέγχονται. Οι κυβερνώντες δεν έχουν τους πόρους ή την πολιτική βούληση να το διατηρήσουν. Είμαστε πρωτεύουσα νομού, ενώ επί 7 ή 8 μήνες το χρόνο ο πληθυσμός μας πολλαπλασιάζεται λόγω τουρισμού. Για να καλύψουν τη γύμνια της υποστελέχωσης, οι ιθύνοντες προβαίνουν σε συγχωνεύσεις. Πιθανόν να θεωρούν ότι το κόστος ενός επιπλέον υπαλλήλου είναι σημαντικότερο από τα έσοδα, που θα έχει το κράτος από την ορθή λειτουργία της υπηρεσίας. Θεωρώ ότι θα δημιουργηθεί έλλειμμα στο νομό σε έναν τομέα, που χρειάζεται να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Μην παραγνωρίζετε ότι θα αυξηθεί η παραβατικότητα στον τομέα της νοθείας των αλκοολούχων ή των καυσίμων, χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε το ποσοστό της αυτή τη στιγμή”.

“Αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στην Αθήνα λόγω έλλειψης υπηρεσιών”

Πρόσφατα, το επιμελητήριο των επαγγελματιών του Ρεθύμνου έστειλε κι εκείνο με τη σειρά του επιστολή διαμαρτυρίας προς τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιώργος Γιακουμάκης, είναι σαφής: “Πάσχουμε από υπηρεσίες. Η πολιτεία, αντί να ενισχύει την επιχειρηματικότητα, κάνει το αντίθετο. Υπάρχουν κάποιες αναλύσεις, που πρέπει να γίνονται και αναγκαζόμαστε να προσφεύγουμε στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Αθήνας, καθώς και η κεντρική χημική υπηρεσία του Ηρακλείου υπολειτουργεί. Όλη αυτή η κατάσταση θέτει εμπόδια στις εξαγωγές από το λιμάνι του Ηρακλείου. Υπάρχουν προϊόντα, που πρέπει να φέρουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά, όπως τα καύσιμα κλπ, για να μπορούν να φτάσουν στα χέρια μας. Παρόλ’ αυτά, οι καθυστερήσεις είναι κάτι παραπάνω από ανασταλτικές”.

Τι απαντάει το Γενικό Χημείο του Κράτους

Ο νέος διευθυντής του Γενικού Χημείου του Κράτους, Νίκος Βλάχος, σχολιάζοντας όλα όσα αναφέρουμε στο ρεπορτάζ μας παρέπεμψε αρχικά στη διεύθυνση προσωπικού. “Δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση, ενώ το ο,τιδήποτε θα το αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση. Ανέλαβα πριν από πέντε μόλις ημέρες και δεν έχω ακριβή εικόνα για το αν συμβαίνουν όντως τα όσα αναφέρετε”, απαντάει.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

news.gr

agonaskritis.gr