Ξεσηκωμός στο Ρέθυμνο για τις ανεμογεννήτριες – Μηχανοκίνητη πορεία

anemogennitriesΣε κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο οι κάτοικοι των χωριών του Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, με τη συμμετοχή και της συντονιστικής ομάδας Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ, προκειμένου να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, που θα μετατρέψουν τον τόπο τους σε νεκρή βιομηχανική περιοχή όπως επισημαίνουν.


Συγκεκριμένα κάτοικοι των χωριών αλλά και φορείς οργανώνουν προσυγκέντρωση στην περιοχή τρία Μοναστήρια και από εκεί μηχανοκίνητη πορεία μέχρι και τον δήμο Ρεθύμνου και από εκεί προς τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας.
Μάλιστα στην σχετική απόφαση προχώρησαν πριν από λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια λαϊκής συνέλευσης που έγινε στα Σελλιά.
Η αλλοίωση του ιδιαίτερα όμορφου τοπίου θα είναι μη αναστρέψιμη. Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός θα πληγούν ανεπανόρθωτα.» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι επισημαίνοντας ‘ότι Δεν δεχόμαστε την υποβάθμιση στην ποιότητας της ζωής μας και το πλήγμα στις επαγγελματικές μας δραστηριότητες που είναι κυρίως αγροτοκτηνοτροφικές και τουριστικές. Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο. Θα ματαιώσουμε τα σχέδια τους να καταστρέψουν και να αχρηστέψουν τα όμορφα και ηρωικά βουνά μας γεμίζοντάς τα παλιοσίδερα.
Οι κάτοικοι απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους κρητικούς προκειμένου να συμμετέχουν.
Επίσης αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε συνεργασία με όλους τους Κρητικούς στην προσφυγή στο ΣΤΕ, για ακύρωση της άδειας του υβριδικού – αντλιοταμιευτικού τέρατος, όπως το χαρακτηρίζουν της θυγατρικής της EDF. Οι κάτοικοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους καθώς η εταιρεία προχωρά ήδη σε μετρήσεις στα χιλιάδες στρέμματα κτηνοτροφικής και αγροτικής γης που της παραχωρούνται από το κράτος μέσω δασικών χαρακτηρισμών.
Με σχετική ανακοίνωσή του και το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των β-ΑΠΕ αναφέρει ότι « η περιβαλλοντική αδειοδότηση από το ΥΠΕΚΑ του υβριδικού- αντλησιοταμιευτικού τέρατος της θυγατρικής της EDF (με 106 ανεμογεννήτριες από τις οποίες 48 στο νομό Χανίων και οι 58 στον δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και δυο δεξαμενές αντλησιοταμίευσης στο Αζιλακόδασος, στα όρια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου έρχεται να επιβεβαιώσει, πέρα από κάθε αμφιβολία, το είδος της «ανάπτυξης» που έχει αποφασίσει η συγκυβέρνηση για την Κρήτη υπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών σε βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών.
Τα βουνά του νησιού παραχωρούνται συστηματικά μέσω δασικών χαρακτηρισμών στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας για τοποθέτηση αιολικών: χιλιάδες στρέμματα κτηνοτροφικής και γεωργικής γης αλλάζουν χρήση. Η πρωτογενής παραγωγή και ο τουρισμός πλήττονται καίρια. Μετά το ξεπούλημα της γης, έρχεται να προστεθεί και το ξεπούλημα των νερών μας.
Τα υπόγεια και επιφανειακά νερά της Κρήτης αποκτούν πλέον ενεργειακή χρήση.
Μονοπωλιακοί ενεργειακοί κολοσσοί όπως η γαλλική EDF (που προωθεί την πλειονότητα των υβριδικών έργων στην Κρήτη) θα διαχειρίζονται εκτός από την παραγωγή ενέργειας και τους υδάτινους πόρους του νησιού, προωθώντας με αυτό τον τρόπο την ιδιωτικοποίηση του νερού που είναι δημόσιο αγαθό και η πρόσβαση σ αυτό είναι αναφαίρετο και προστατευμένο δικαίωμα κάθε πολίτη.
Καλούμε όλη την Κρήτη να ξεσηκωθεί απέναντι στην καταστροφή, το ξεπούλημα, την κερδοσκοπία και την προσβολή στη ζωή και τη νοημοσύνη των τοπικών κοινωνιών» επισημαίνει χαρακτηριστικά το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα.

 

ekriti.gr