Διήμερο εκδηλώσεων στο Βάμο. Η μουσική και η Κρήτη – 1 & 2/11

vamos art

Πόσο σημαντική είναι η μουσική για τον κρητικό πολιτισμό; Ποιες οι αναφορές της και ποιοι οι πρωτομάστορες; Πώς ήρθε σε όσμωση με την ποίηση και πόσο μεγάλος είναι ο πλούτος των μουσικών οργάνων που χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των διήμερων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν αύριο και την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, στον Βάμο Αποκορώνου.
Πρόκειται για μια νέα δράση της “Vamos-Art and Thought” με τίτλο “Η Μουσική και η Κρήτη” στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν, ξεκινώντας από αύριο και καθ” όλη τη διάρκεια του χρόνου, εισηγήσεις, προβολές, εκδόσεις και βεβαίως συναυλίες και βραδιές με καλή κρητική μουσική, που θα κορυφωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα διεξαχθεί στον Βάμο ένα μουσικό φεστιβάλ κρητικής μουσικής.
«Στόχος μας είναι να γίνει μια παρουσίαση της κρητικής μουσικής εφ’ όλης της ύλης και ο λόγος είναι ότι δυστυχώς στο όνομα της παράδοσης γίνονται τα μύρια όσα αίσχη, τα οποία δεν τα αντέχουμε πλέον», δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο Γιώργος Χατζηδάκης που μαζί με τον Μιχάλη Καλλιγιάννη αποτελούν την “ψυχή” του εγχειρήματος.
Παρ’ότι, ωστόσο, μπορεί να διαπιστώσει κανείς πολλά “στραβοπατήματα” στον χώρο της κρητικής μουσικής συγχρόνως -τονίζει συνεχίζοντας ο κ. Χατζηδάκης- υπάρχει μια νέα γενιά μουσικών, από 40 χρονών και κάτω, που χαρακτηρίζονται από τη δεξιοτεχνία, τη σφαιρική και σύγχρονη προσέγγιση που έχουν απέναντι στην κρητική μουσική.
«Μας ενδιαφέρει λοιπόν η δουλειά αυτών των ανθρώπων που αντανακλά την παρουσία και την εξέλιξη της κρητικής μουσικής και θέλουμε αυτή η δουλειά να παρουσιαστεί και να γίνει γνωστή», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να προσκληθούν και να καταθέσουν τις απόψεις και την εμπειρία τους πολλοί άνθρωποι που αγαπούν και προσεγγίζουν τη μουσική παράδοση με ενδιαφέρον και σεβασμό.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Ειδικότερα, αύριο στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στον Άγιο Γεώργιο θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: “Το ιστορικό πλαίσιο της παρουσίας των κρητικών, λαϊκών μουσικών οργάνων” από τον ιστορικό λαογράφο ερευνητή και πολιτισμολόγο Θρασύβουλο Τσουχλαράκη, ενώ κρητικά παραδοσιακά μοτίβα θα παρουσιάσουν οι μουσικοί: Γεράσιμος Βερυκάκης (κιθάρα), Μανώλης Κατσιγιαννάκης (λύρα), Μιχάλης Λουφαρδάκης (βιολί), Κωστής Μουζουράκης (ασκομπαντούρα), Μιχάλης Παυλάκης (λύρα), Αντώνης Στεφανάκης (μπαντούρα), Κωστής Χαλβατζάκης (μαντολίνο, μαντόλα) και Βασίλης Χουντής (λαγούτο).
Την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ στην έδρα της “Vamos Art and Thought” στο “Χασομέρι” στον Βάμο, οι Λεωνίδας Λαϊνάκης και Νίκος Παπακαστρίτσιος θα παίξουν ταμπαχανιώτικα και συρτά.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη συναυλία της Κυριακής θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα στα τηλ: 6939983958 και 2825022613 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση chasomeri@gmail.com για να κάνουν κράτηση καθώς ο χώρος είναι περιορισμένης χωρητικότητας.