Άνοιξε η εφαρμογή για τις 100 δόσεις

pic-0-normΑνοιχτή είναι η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxis προκειμένου οι οφειλέτες του Δημοσίου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με την τελευταία εφαρμοστική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων ως και την 1 Οκτωβρίου 2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής. Η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ.

Ορίζεται επίσης ότι μετά από επιλογή του οφειλέτη μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση:

1. Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και κατά την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή.

2. Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και κατά την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών των οποίων οι όροι τηρούνται.

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, υπάρχουν τρεις αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση και ειδικότερα:

– Υπάρχει η δυνατότητα να υπαχθεί κάποιος, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, σε ένα «πακέτο» με λιγότερες δόσεις (πχ από 100 σε 72), αλλά απαγορεύεται να υπαχθεί σε «πακέτο» με περισσότερες δόσεις(πχ από 72 σε 100).

– Δεν εντάσσονται στη ρύθμιση οι τρέχουσες οφειλές για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος, παρά μόνο η 1η δόση του φόρου ακινήτων, εφόσον δεν πληρώθηκε από τον ιδιοκτήτη.

– Για όσους είχαν υπαχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση των 48 δόσεων και επιθυμούν να υπαχθούν στη νέα με τις 100 δόσεις, θα έχουν τα οφέλη της νέας ρύθμισης, όπως εκπτώσεις, από τον Απρίλιο του 2015 (σσ. η προθεσμία για την υποβολή στη ρύθμιση λήγει στις 31 Μαρτίου 2015), ενώ εάν θέλουν να έχουν την έκπτωση νωρίτερα, πρέπει να κάνουν αίτηση στην ΔΟΥ.