Έφυγε από τη ζωή ένας λάτρης της Κρήτης

Ο λάτρης της Κρήτης, ακαδημαϊκός, Oliver Rackham, πέθανε σε ηλικία 76 ετών στις 12 Φεβρουαρίου.

Ήταν ένας από τους συγγραφείς του «Η δημιουργία του κρητικού τοπίου», που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

To βιβλίο επιχειρεί να βοηθήσει τον επισκέπτη και τον μελετητή της Κρήτης να κατανοήσει πώς διαμορφώθηκαν τα ιδιαίτερα και ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του νησιού, που βλέπουμε σήμερα, μέσα από συνεχείς αλλαγές στη διάρκεια των αιώνων, τόσο πριν από την ανθρώπινη παρουσία όσο και ως αποτέλεσμα ανθρωπογενών παραγόντων. H Jennifer Moody και ο Oliver Rackham εξηγούν τον σχηματισμό και την οικολογία των πανέμορφων βουνών και ακτών της Κρήτης και τις επεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον, αλλά επισημαίνουν και τις σύγχρονες απειλές της φυσικής ομορφιάς του νησιού.

Tο βιβλίο βασίζεται σε μεγάλη κλίμακα επιστημονικών δεδομένων-επιτόπιες παρατηρήσεις των συγγραφέων και τις πληροφορίες που δίνουν τα αρχαιολογικά δεδομένα, οι αρχαιολογικές και μεσαιωνικές πηγές, τα τοπωνύμια, τα κτίσματα, ακόμη και οι αυξητικοί δακτύλιοι των δέντρων.

Το βιβλίο τιμήθηκε το 1997 με το βραβείο Runcimann.

Ο Oliver Rackham είχε κερδίσει πολλούς τίτλους και βραβεία, όπως το O.B.E.-το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1998. Ήταν επίσης ισόβιο μέλος στο Κολέγιο Corpus Christi, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, που ήταν το πανεπιστήμιο από το οποίο είχε αποφοιτήσει.

 

patris.gr