Ρωσικές εταιρείες στην Κρήτη για τα κοιτάσματα

petrelaio_0«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης την επίσκεψή του στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, αναφορικά με το ταξίδι του στη Ρωσία και τα αποτελέσματά του, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι είχε «εποικοδομητικές συναντήσεις» στη Μόσχα και ότι στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν οι ενεργειακές σχέσεις και τα προβλήματα της περιοχής.

«Συμφωνήσαμε να διευρύνουμε τις ενεργειακές μας σχέσεις για το καλό της περιοχής μας και της Ευρώπης», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως «ανοίγει ένα μεγάλο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας».

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η περαιτέρω ανάπτυξη θα βοηθήσει και τη συνολικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για μια αναβαθμισμένη σχέση με τη Ρωσία.

«Είναι σημαντική η χώρα μας και είναι ριζικά αντίθετη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαστε ενάντια στο να τεθεί η Ρωσία σε ενεργειακή καραντίνα. Στηρίζουμε τον TAP».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης, ενημερωθήκαμε αναλυτικά για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα αντικαταστήσει τον Σάουθ Στριμ μέχρι το τέλος του 2019.

«Έτσι, το ρωσικό αέριο θα φτάνει στην Ευρώπη από δυο δρόμους: από τον νότιο και τον βόρειο», ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας πως μια τέτοια επέκταση, θα συνοδευτεί με εξαιρετικά οφέλη.

«Για αυτό τους είπαμε ότι θα εξετάσουμε σοβαρά το έργο, αλλά θα εξεταστεί συνολικά από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός είπε ότι έθεσε ζήτημα συμμετοχής των ρωσικών εταιρειών στους διαγωνισμούς πετρελαίων και όπως τόνισε, «όντως θα συμμετέχουν μεγάλες ρωσικές εταιρείες, όπως δεσμεύτηκε η ρωσική πλευρά».

Στη συνέχεια, αναφέρουν τα Παραπολιτικά ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι δορυφόρος κανενός ή υποτελής σε καμιά συμμαχία χωρών, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας «θέλει μια ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική» και πως «προέχει το δημόσιο συμφέρον για φθηνότερες ενεργειακές τιμές».

Ακόμη, σύμφωνα με τον υπουργό, «επιδιώκουμε με βάση το διεθνές δίκαιο την οριοθέτηση των ζωνών για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Δεν αφορά όλο το Αιγαίο άλλα το κομμάτι στην ηπειρωτική Τουρκία και στα ελληνικά νησιά. Αυτό παλεύουμε και αυτό επιδιώκουμε».

ecriti