Φοροδιαφυγή μέσω Ολλανδίας για πολυεθνικές στην Ελλάδα, με πρώτη την Eldorado Gold!!

foro-300x145Αποκαλύψεις για τον ελληνικό «πονοκέφαλο» της φοροδιαφυγής φέρνει έκθεση του ολλανδικού ιδρύματος SOMO, το οποίο «ειδικεύεται» στα οικονομικά των πολυεθνικών εταιριών.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών και πιο συγκεκριμένα το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας στη Χάγη, υπάρχουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες περνούν χρήματα μέσω Ολλανδίας προς διάφορους φορολογικούς παραδείσους.

Στο επίκεντρο της έρευνας ήταν η γνωστή από τη δράση της στη Βόρεια Ελλάδα, καναδική εταιρία Eldorado Gold, ένας όμιλος δισεκατομμυρίων που κατέχει, επίσης, ορυχεία χρυσού στην Κίνα, τη Βραζιλία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία βιομηχανική δραστηριότητα στην Ολλανδία, έχουν καταχωρηθεί στο Άμστερνταμ δώδεκα θυγατρικές εταιρίες του ομίλου. Οι εταιρείες αυτές έχουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό τους, αλλά μόνο τρεις υπαλλήλους στην λίστα μισθοδοσίας. Η ολλανδική κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για ξένες εταιρίες, αλλά πιστεύει ότι πρέπει να προσθέτουν κάποια οικονομική αξία.

Αυτή πάντως δεν είναι η μοναδική εταιρία που φαίνεται, σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη πάντα, να φοροδιαφεύγει με αυτό τον τρόπο. Το ίδιο εμφανίζονται να κάνουν και αρκετές ακόμα πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως οι γερμανικές Bayer και BMW, η Coca Cola, η οποία «στα χαρτιά» είναι ελβετική, και η αμερικανική Foot Locker. Η Eldorado Gold πάντως διαψεύδει ότι πρόκειται για παράνομες ενέργειες.

Να σημειωθεί ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις «εμφανίστηκαν» στις ολλανδικές φορολογικές αρχές το 2013, μέσω εταιρίας χαρτοφυλακίου, αποφεύγοντας να φορολογηθούν στις χώρες τους. «Η Ελλάδα χρειάζεται την ΕΕ για να τακτοποιήσει την είσπραξη των φόρων. Κατά συνέπεια, η Ολλανδία δεν πρέπει ως κράτος πολυεθνικών εταιριών να διευκολύνει το αντίθετο. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Arnold Merkies του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας δήλωσε ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις με τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προκύπτουν από τον ευρωπαϊκό κανονισμό που «αποσκοπεί στην αποφυγή διπλής φορολόγησης». Εάν η Ελλάδα υποψιάζεται ότι γίνεται κατάχρηση του κανονισμού, τότε η Ολλανδία θα συνεργαστεί για την καταπολέμησή του. Με την κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Ολλανδία όσο και στο Λουξεμβούργο, πρόκειται να ασχοληθεί ειδική επιτροπή της ευρωβουλής.