Κυβέρνηση προς FT: Θα σας απογοητεύσουμε για μια ακόμα φορά

maximou_5Στη διάψευση ενός ακόμα «σεναρίου χρεοκοπίας» της Ελλάδας προχώρησε το κυβερνητικό επιτελείο, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στο νέο δημοσίευμα των Financial Times.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι «φαίνεται να ενοχλεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης».

Όπως σημειώνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία –το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές».

«Η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μια ακόμα ημερομηνία που δεν θα συμβεί το “τέλος του κόσμου”. Έχουν προηγηθεί η 25η Ιανουαρίου [εκλογές], η 28η Φεβρουαρίου [ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά], η 9η Απριλίου [δόση προς ΔΝΤ]» συμπληρώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

«Περιμένουμε με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Απριλίου!» καταλήγουν τα στελέχη της κυβέρνησης.
Τι ανέφερε το δημοσίευμα των Financial Times

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει το δραματικό βήμα και να κηρύξει στάση πληρωμών εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές της μέχρι τα τέλη Απριλίου, έγραφαν οι Financial Times, επικαλούμενες πηγές «ανθρώπων που έχουν ενημερωθεί για τα σχέδια της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αθήνα, που γρήγορα ξεμένει από χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις του δημόσιου τομέα, έχει αποφασίσει να μην καταβάλει τις δανειακές δόσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ τον Μάιο και τον Ιούνιο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

«Έχουμε φθάσει στο τέλος του δρόμου… Εάν οι Ευρωπαίοι δεν απελευθερώσουν κονδύλια από το πακέτο διάσωσης, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική (από τη στάση πληρωμών)» φέρεται να είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Παράλληλα, το δημοσίευμα σχολίαζε ότι μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδος «θα αποτελέσει ένα σοκ χωρίς προηγούμενο στα 16 χρόνια της ζώνης του κοινού νομίσματος, μια πενταετία μετά την έγκριση του πρώτου πακέτου διάσωσης από το ΔΝΤ και την ΕΕ για την Αθήνα».

Η προειδοποίηση για την άμεση χρεοκοπία μπορεί να είναι διαπραγματευτική τακτική, στο πλαίσιο του στόχους της κυβέρνησης να αποσπάσει τους ευκολότευρους πιθανούς όρους από τους πιστωτές- αναφέρουν οι FT- ωστόσο δίνει έμφαση στο γεγονός ότι τα κρατικά ταμεία αδειάζουν γρήγορα.

Μεσοπρόθεσμα μια στάση πληρωμών σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αναστείλει την έκτακτη χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ότι τράπεζες θα κλείσουν, θα επιβληθούν περιορισμοί στην μετακίνηση κεφαλαίων και θα προκληθεί ευρεία οικονομική αστάθεια.

«Παρ’ όλο που δεν θα οδηγήσει αυτομάτως της Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, η χρεοκοπία θα δυσκολέψει πολύ τον Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει την χώρα του εντός της ζώνης των 19 χωρών, στόχος που ήταν στην προεκλογική του ατζέντα» αναφέρει το δημοσίευμα.

efsyn