Διάλεξη για το Ρωμανό τον Σκλεποδιώκτη, από το Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου – 20/4

laografiko-mouseioΟ Σύλλογος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην δεύτερη συνάντηση του δεύτερου κύκλου διαλέξεων που συνδιοργανώνουν,

με θέμα Ρέθυμνο, ανακαλύπτοντας το παρελθόν μέσα από αρχαιολογικές μαρτυρίες.

Ο δεύτερος κύκλος διαλέξεων που είναι αφιερωμένος στα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία της ευρύτερης περιοχής σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τη Διευθύντρια κ. Τζιγκουνάκη και το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας, προκειμένου να γνωρίσουμε τα μνημεία, στη σκιά των οποίων ζούμε.
Η τρίτη ομιλία θα πραγματοποιηθεί από την αρχαιολόγο κ. Νικολέττα Πύρρου, με θέμα

Ένας άγιος πεταλωτής στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη

Στον τοιχογραφικό διάκοσμο των ναών της κρητικής υπαίθρου, σημαντική θέση κατέχουν οι μορφές των αγίων, που ανήκουν σε διαφορετικές τάξεις : ιεράρχες, μοναχοί και προφήτες, μάρτυρες, άγιοι γιατροί ή στρατιωτικοί. Η περίπτωση του Ρωμανού του Σκλεποδιώκτη, ενός αγίου τεχνίτη και πιο συγκεκριμένα πεταλωτή, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της ομοιότητας της εικονογραφίας του με έναν άγιο της καθολικής εκκλησίας. Η απεικόνιση του Ρωμανού σε μνημεία που σχετίζονται με μεγάλες φεουδαρχικές οικογένειες του νησιού, όπως και η ιδιαίτερη έμφαση που αποδίδεται στο πρόσωπο ενός αγίου – προστάτη των αλόγων, απηχούν τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής, και επιβεβαιώνουν το συνεχή διάλογο με το δυτικό κόσμο.

Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, Δευτέρα 20/4/2015 (19.00)