Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές για τα «τελεσίγραφα»

tsipras_sinodos_1435324528Αυστηρό μήνυμα ότι οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βασίστηκαν σε τελεσίγραφα και εκβιασμούς απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους των ευρωπαϊκών λαών και βεβαίως του ελληνικού λαού» είπε στη σύντομη δήλωσή του.

Μαξίμου: Η πρότασή τους είναι χειρότερη από Μνημόνιο!

Σύμφωνα με ασφαλείς ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά είναι χειρότερο από μνημόνιο. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη μεθόδευση που έχει ακολουθηθεί και τονίζουν ότι η Ευρώπη στηρίζεται σε αξίες δημοκρατίας και αλληλεγγύης.

Στο αυριανό Eurogroup θα συζητηθεί η πρόταση των θεσμών για πεντάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τμηματική καταβολή 15,5 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα θα δοθούν στην Αθήνα: το 1,8 δισ. από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και το οποίο θα εκταμιευτεί άμεσα για την κάλυψη των δανεικών υποχρεώσεων της Ελλάδας και συγκεκριμένα την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. στις 30 Ιουνίου. Από τα 15,5 δισ., τα 8,7 δισ. προέρχονται από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα επιστραφούν στην Ελλάδα, τα 3,3 δισ. από τα SMPs και 3,5 δισ. από το ΔΝΤ.

Σε ό, τι αφορά το ΔΝΤ οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότ θα εκταμιεύσει τα δικά του κονδύλια στο τέλος της πεντάμηνης περιόδου και αφού η Αθήνα έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει τα μέτρα που θα συμφωνήσει με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών της. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ θα θέσει ως προϋπόθεση εκταμίευσης την εγγύηση των ευρωπαίων εταίρων για δωδεκάμηνη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

usay