Οι ελληνικοί εξοπλισμοί στυλοβάτες της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

Χωρίς την ελληνική αγορά η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της! Το μήνυμα αυτό στέλνει η κυβέρνηση στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες -κυρίως Γερμανία και Γαλλία- εν όψει των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Το υπαινίχθηκε και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην κυριακάτικη συνέντευξή του στο «Βήμα»: «Η ευημερία της Γερμανίας εξαρτάται από την ευημερία των κυρίων εμπορικών της εταίρων, που είναι οι ευρωπαϊκές χώρες».
Την τελευταία δεκαπενταετία η αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας αποσπά τη μερίδα του λέοντος από την πίτα των ελληνικών εξοπλισμών, συνολικού κόστους 6,5 δισ. ευρώ! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα έκθεσης του Ινστιτούτου Ερευνας Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPIRI), η Ελλάδα εισάγει το 31% του συνόλου των όπλων της από τη Γερμανία, το 24% από τις ΗΠΑ και το 24% από τη Γαλλία. Επιπλέον, οι κύριες εξοπλιστικές ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την επόμενη δεκαετία, ύψους 6 έως 8 δισ. ευρώ, σχεδόν στο σύνολό τους έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Επομένως εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή προσφύγει στο ΔΝΤ, αναπόφευκτα το πρώτο πράγμα που θα συμβεί θα είναι η διακοπή κάθε διαδικασίας για αγορά νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Πρωτίστως ζημιωμένοι θα βγουν:

  • Το κονσόρτσιουμ EDS, που με μπροστάρη τη Γερμανία πασχίζει να πουλήσει στην Ελλάδα αεροσκάφη Eurofighter, επιπλέον ελικόπτερα «ΝΗ-90» και «Super Puma».
  • Τα γερμανικά ναυπηγεία της HDW, που θα παρέχουν τεχνογνωσία για την κατασκευή των δύο επιπλέον υποβρυχίων.
  • Η γερμανική Raimental, που επιδιώκει να πουλήσει πυρομαχικά για τα άρματα και μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ.
  • Τα γαλλικά ναυπηγεία, που ετοιμάζονται να αναλάβουν την παροχή τεχνογνωσίας στα ελληνικά ναυπηγεία για την κατασκευή τεσσάρων φρεγατών τύπου FREMM.
  • H ιταλική και η αντίστοιχη ισπανική αεροπορική βιομηχανία, που κάνουν παράλληλες κινήσεις επιδιώκοντας να πουλήσουν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας.
  • Η Βρετανία, που θέλει να προωθήσει στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία το δικό της εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

[allday-news.blogspot.com]