Σε αναμονή οι ελληνικές τράπεζες για φτηνό χρήμα από την ΕΚΤ

ecbΟι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμη προτού αποκτήσουν πρόσβαση σε φτηνό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Ο Μάριο Ντράγκι είπε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει την επαναφορά της εξαίρεσης που επέτρεπε στις τράπεζες της χώρας να χρησιμοποιήσουν χαμηλόβαθμες εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τακτική ρευστότητα αφού οι ελεγκτές που εκπροσωπούν τους θεσμούς των πιστωτών επιβεβαιώσουν πως η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει όλα τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα που συνοδεύουν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

«Είχαμε μία παρουσίαση, δεν είχαμε καμία απόφαση» είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ ύστερα από συνεδρίαση με θέμα τη νομισματική πολιτική στη Βιέννη την Πέμπτη. «Θα χρειαστεί μια νέα συνάντηση πολιτικής» είπε, ενώ αναγνώρισε τη «σημαντική πρόοδο» στην Αθήνα σε ότι αφορά την εκπλήρωση των διαρθρωτικών οικονομικών επιδιορθώσεων που ζητήθηκαν από τα κράτη της ευρωζώνης.

Διεθνής αξιωματούχος με συμμετοχή στις συζητήσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της ανέφερε πριν από τη συνεδρίαση πως παραμένουν ακόμη κάποιες μικρές λεπτομέρειες στην αξιολόγηση, με την τελική υπογραφή να πιθανολογείται για την επόμενη εβδομάδα.

Η ΕΚΤ είχε αναιρέσει την εξαίρεση για τις ελληνικές εγγυήσεις τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είπε πως δεν σκόπευε να ολοκληρώσει το τότε πρόγραμμα βοήθειας με τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας, εξαναγκάζοντας τις τράπεζες της χώρας να βασιστούν στην ακριβότερη έκτακτη βοήθεια ρευστότητας. Η προοπτική της επαναφοράς της εξαίρεσης αφότου η κυβέρνηση συμφώνησε για το νέο πρόγραμμα διάσωσης έχει λειτουργήσει ως κίνητρο για να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αποτελεί επίσης βασική προϋπόθεση για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Ο Τσίπρας είπε την Πέμπτη στους υπουργούς του στην Αθήνα πως η εξαίρεση πιθανότατα θα αποκατασταθεί από την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ενώ τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα γίνουν κατάλληλα για το λεγόμενο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέχρι και τον Ιούλιο. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έπεσαν μέχρι και 3,7% μετά την είδηση την Πέμπτη, αφού ανέβηκαν κατά σχεδόν 21% τον Μάιο, χάρη στην προσδοκία της επαναφοράς της εξαίρεσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση μιας υποδόσης 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη διάσωση της Ελλάδας στις 25 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση να γίνουν οι υπολειπόμενες «διορθώσεις στη νομοθεσία για το άνοιγμα της αγοράς για την πώληση των δανείων, και για τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού», καθώς και η ολοκλήρωση της υπολειπόμενων ενεργειών που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση υπέρβαλε τις τροποποιήσεις με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο αργά την Τετάρτη.

«Πιστεύω πως έχουμε περάσει μια σημαντική στροφή» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. «Οι έλληνες συνομιλούν με τους θεσμούς για να ολοκληρώσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες ώστε να μπορέσει να πληρωθεί η επόμενη δόση, να εκταμιευτεί από τον» Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε μια μείωση κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ στον διαθέσιμο ELA για τις ελληνικές τράπεζες, πέφτοντας στα 68,1 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δήλωση της  Τραπέζης της Ελλάδος, ύστερα από τη βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει ένα τέταρτο των καταθέσεών τους ύστερα από την ανακοίνωση εκλογές που εκτόξευσαν τον Τσίπρα στην εξουσία, στα τέλη του 2014, εν μέσω αμφιβολιών για τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη.

«Το διοικητικό συμβούλιο αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες» είπε ο Ντράγκι. «Θα πρέπει επίσης να δούμε τι θα αποφασίσει το διευθυντικό συμβούλιο του ΕΜΣ. Όμως όπως είπα, θα υπάρξει απόφαση που θα οδηγήσει στην επαναφορά της εξαίρεσης.»

 

banksnews.gr