Στη ντάλα του καλοκαιριού τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν «φουσκωμένο» φόρο (λίστα)

ENFIA-1Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να έχει καταβληθεί η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ο σχεδιασμός του οποίου προβλέπει να ολοκληρωθεί η πληρωμή του εντός του έτους.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες θα λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, και δεν θα επεκταθεί και τον επόμενο χρόνο (μέχρι τέλος Φεβρουαρίου), όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, αν η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου, οπότε εκπνέει και η παράταση που έδωσε το ΥΠΟΙΚ, τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλουν για το 2016 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο (στο σύστημα Taxisnet) το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Η απόφαση με την οποία τροποποιούνται οι διατάξεις για τη μηχανογραφική διαχείριση των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Εφέτος θα κληθούν να καταβάλουν, λόγω των αλλαγών που επήλθαν, σημαντικά αυξημένα ποσά ΕΝΦΙΑ περίπου 600.000 φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς επίσης και όλες οι εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα (εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δικηγορικά γραφεία κ.λπ.) που κατέχουν ακίνητα.

Αμετάβλητος θα παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ για τη συντριπτική πλειονότητα των φυσικών προσώπων με ιδιοκτησίες συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, ενώ θα είναι μειωμένος έως και 25% για το 15%-20% των φορολογουμένων που κατέχουν μόνο μία ή δύο το πολύ κατοικίες.

Από τον περασμένο Μάιο, ορισμένοι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αυξήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκαν απαλλαγές από τον συγκεκριμένο φόρο, με στόχο να αντισταθμιστούν οι απώλειες φορολογικών εσόδων που προκύπτουν από την εφαρμογή αντικειμενικών αξιών μειωμένων κατά 5% έως και 38% για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας, αναδρομικά από την 21η-5-2015.

Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν οι αλλαγές στον υπολογισμό είναι τόσο μεγάλες, ώστε εκτιμάται ότι τα έσοδα που θα επιδιώξει να εισπράξει εφέτος το Δημόσιο από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ θα υπερβούν τα τρία δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση άνω του 13% σε σύγκριση με τα 2,65 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν με την επιβολή του φόρου ακινήτων για το 2015.

Οι αλλαγές που ισχύουν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ
Ειδικότερα, με τον νόμο 4389/2016 (άρθρο 50):
– αυξάνονται κατά 23% – 25% οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ επί των οικοπέδων

– δεν διατηρείται η ευνοϊκή διάταξη που προέβλεπε έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα κτίσματα

– μειώνεται στα 200.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων του φορολογουμένου. Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστές 0,1%-0,15%.

– αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3%-1,15%, οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ

– ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού

– αυξάνεται από 0,5% σε 0,55% ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας ο εν λόγω συντελεστής αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%.

– επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Lykavitos.gr