Μετά από πολυετείς προσπάθειες αναζήτησης των πρώτων ηχογραφήσεων κρητικής μουσικής, η εταιρεία Orpheum Phonograph παρουσιάζει τον πρώτο τόμο της σειράς με σπανιότατους δίσκους γραμμοφώνου της περιόδου 1907-1955.

Ήδη απο τις πρώτες κριτικές και παρουσιάσεις αναφέρεται ως “μνημειώδης έκδοση” που ήρθε να ρίξει φως στην ιστορία της κρητικής μουσικής!

Πρόκειται για μία ακριβέστατη καταγραφή των διαφορετικών μουσικών «ταυτοτήτων» της Κρήτης, με επίκεντρο την πρώιμη περίοδο της δισκογραφίας. Περιλαμβάνει 8 cd με 186 ηχογραφήσεις της περιόδου 1907-1955 σε ακριβή και τεχνολογικά τέλεια μεταγραφή και ένα τόμο 300 σελίδων με βιογραφικά στοιχεία, ιστορικά και μουσικολογικά σχόλια και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Γράφουν διακεκριμένοι μουσικολόγοι και καθηγητές πανεπιστημίου, όπως Μαρία Χναράκη και Γιάννης Ζαϊμάκης, καθώς και οι ερευνητές Αγησίλαος Αλιγιζάκης, Γιώργος Βαβουλές, Κώστας Κοπανιτσάνος, Σταύρος Κουρούσης, Γιάννης Χαρκούτσης κ.ά.

Για πρώτη φορά πραγματοποιείται ένα τόσο μεγάλο και πολύπλοκο εγχείρημα για την ιστορία της κρητικής μουσικής. Συγκεκριμένα, σε 8 ψηφιακούς δίσκους (CD) παρουσιάζονται συνολικά 186 τραγούδια και σκοποί(το 92% αυτών δεν έχουν επανεκδοθεί έως σήμερα), μαζί με σημαντικές πληροφορίες απο τις δισκογραφικές εταιρείες, αλλά και με πλούσια βιογραφικά στοιχεία των μουσικών που συμμετείχαν. Συνοπτικά στην έκδοση συμπεριλαμβάνονται:
• Η πρώτη ηχογράφηση κρητικής μουσικής με το Κρητικό Νυφιάτικο από το Βαμιανό λυράρη Ιωάννη Καραβανάκη στα 1907, ο ύμνος της Κρητικής Πολιτείας, η πρώτη ηχογράφηση του Κρητικού Πηδηχτού από τον Τουρκοκρητικό κλαρινετίστα Ιμβραημάκη, τα πρώτα ταμπαχανιώτικα τραγούδια με τους Ν. Κουφιανό και Γ. Λαζαρίδη και οι 4 πρώτες εκτελέσεις του γνωστού ριζίτικου Πότε θα κάμει ξαστεριά.
• Τα άπαντα της κρητικής δισκογραφίας στην Αμερική μεταξύ 1917-1926 με τους πρωτοπόρους λυράρηδες Καπόκη και Καντέρη αλλά και τον πρώτο ηχογραφημένο μουσικό της ανατολικής Κρήτης, τον Νικόλαο Μαστοράκη με τη μαντόλα του.
• Τα άπαντα της προπολεμικής δισκογραφίας από τους θρυλικούς Φουστάνη, Καλογερίδη, Μιχάλη Λαγουδάκη, Καραβίτη, Μαριάνο, Χάρχαλη, Παπαδοφραγκάκη, Αντωνογιωργάκη, Λευκάρη, Περράκη, Ξηρά και Ψύλλο.
• Το μεγαλύτερο μέρος από το δισκογραφικό έργο του περίφημου λυράρη Νικόλαου Κουφιανού και ακυκλοφόρητες μέχρι σήμερα ηχογραφήσεις του Αντώνη Παπαδάκη ή Καρεκλά και του Στρατή Καλογερίδη.

Στα Χανιά θα το βρείτε στο δισκοπωλείο:

Juke Box Music Store – Σκρύδλωφ 1 (Στιβανάδικα)

Επίσης με παραγγελία ταχυδρομικά στο:
[email protected]