Αξιόλογες δράσεις έχει προγραμματίσει για το 2017 το Δ.Σ. της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών

323Mεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκαν:

1. Να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την υποστήριξη και προώθηση της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στα σχολεία της χώρας.
2. Η οργάνωση Ημερίδας με θέμα «Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, φυτοφάρμακα και υδροφόρος ορίζοντας», στην έδρα της Εταιρείας, στον Πύργο Αλικιανού.
3. Η πραγματοποίηση εκδήλωσης για το ποιητικό έργο και τη γενικότερη προσφορά στα Γράμματα και στον τόπο του Χανιώτη συγγραφέα, δημοσιογράφου και στοχαστή Δημήτρη Κακαβελάκη.
4. Με τη συμπλήρωση 160 χρόνων από το θάνατο του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού (9 Φεβρουαρίου 1857) αποφασίστηκε η οργάνωση σειράς εκδηλώσεων, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς της Κρήτης. Ειδικότερα, αποφασίστηκε α) η διεξαγωγή Επιστημονικού Συμποσίου για το έργο του ποιητή στην έδρα της Εταιρείας, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου2017.
β) Προγραμματίστηκε σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Το ποιητικό έργο του Σολωμού στον Υπολογιστή», για τη μύηση των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στα μυστικά της ποιητικής τέχνης του Διονυσίου Σολωμού, με αξιοποίηση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας (Σεπτέμβριος 2017).
5. Να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της εκπαιδευτικής συνεργασίας με επιστημονικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού για την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, φιλολογίας και πολιτισμού, μέσω διμερών Συμβάσεων, προγραμμάτων φοιτητικής κινητικότητας και θερινών σεμιναρίων.
Ακόμα:
6. Εγκρίθηκε το αίτημα να φιλοξενηθεί στους χώρους του Ιδρύματος το Κρητικό Μουσικό Φεστιβάλ «World Μusic», που οργανώνει κάθε χρόνο η μουσικός Μαρία Μανουσάκη (26 Ιουλίου 2017).
7. Συζητήθηκε η συνέχιση του Ερευνητικού Προγράμματος «Ανθρωπογεωγραφία της Επαρχίας Κυδωνίας», το περιεχόμενο και οι προτεραιότητες της επόμενης φάσης.
8. Έγινε δεκτή η πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής να μετατεθεί η διοργάνωση του Επιστημονικού Συνεδρίου για την Εκκλησιαστική Ρητορική και Υμνογραφία το καλοκαίρι του 2018.
9. Έγινε δεκτή η πρόταση του προέδρου να οργανωθεί Συμπόσιο για το Γάλλο συγγραφέα και κρητολόγο Paul Faure, σε συνεργασία με το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Montpellier (καλοκαίρι 2018).
10. Ύστερα από τον αδόκητο θάνατο του συνθέτη Νίκου Κούνδουρου, αποφασίστηκε να οργανωθεί, τον Αύγουστο 2017, στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Λέσχης, εβδομαδιαίο Αφιέρωμα στη μνήμη του, με προβολή ταινιών, ομιλίες ειδικών και συζητήσεις για το έργο του και την προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.
Χανιώτικα Νέα