Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μαρκαντωνάκη 11/09 – 30/10

markantwnakisΕκθεση με τίτλο “Χρονική Αντιστρεπτότητα Αντόνιο Ταμπούκι – Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης” θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου.


Tην έκθεση οργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και θα ανοίξει για το κοινό τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ., με το πρώτο κεφάλαιο του θέματος. Οπως αναφέρεται στο σχετικό Δ.Τ., «η έκθεση καθ’ όλη τη διάρκειά της διαμορφώνεται, διευρύνεται και διαφοροποιείται η δυνατότητα συμμετοχής σε 7 διαδραστικές λειτουργίες των επισκεπτών που τιμούν τη μνήμη του Ταμπούκι». Η τελική της παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ.
Ιστορική εισαγωγή Θανάσης Μουτσόπουλος.
Η αναδρομική αυτή έκθεση εικαστικών έργων του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη (Χανιά 1952) παρουσιάζεται με αφορμή τα 21 βιβλία του Α. Ταμπούκι που μεταφράσθηκαν στα ελληνικά από τον Ανταίο Χρυσοστομίδη για τις εκδόσεις “Άγρα”. Η έκθεση διαρθρώνεται στα 3 επίπεδα του ΚΑΜ ως ένα περιβάλλον με 44 επί μέρους εγκαταστάσεις, χρονολογημένες σπονδυλωτές ενότητες που δεν εικονογραφούν το λογοτεχνικό έργο του συγγραφέα αλλά συνδιαλέγονται μαζί του ως χωροχρονική ανέλιξη -σπιράλ- σε θέματα παρμένα από μυθιστορήματα και διηγήματά του. Για τον Μαρκαντωνάκη η διάσταση των έργων αναγνωρίζεται μέσα από σχέδια, ζωγραφική, γλυπτική, installation, φωτογραφίες, με μετρήσιμο “μόντουλορ” το “μπόι” των δύο δημιουργών. Εξαίρεση το πελώριο ρεαλιστικό πορτραίτο-κολάζ του Ταμπούκι που πραγματοποιείται από τον Γ. Π. Μαρκαντωνάκη με τη βοήθεια του κοινού από το 2013 και θα ολοκληρωθεί το 2018 στην αντίστοιχη έκθεση στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Το πορτραίτο αυτό είναι ένα εικαστικό “ρέκβιεμ”, ύμνος στη μνήμη-χρόνος, βασικά θεματικά μότο στο έργο του αειμνήστου Αντόνιο Ταμπούκι.
Σε παράλληλες εκδηλώσεις για τον Α. Ταμπούκι θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, βιβλιοαναγνώσεις, ξεναγήσεις μαθητών και φοιτητών.