Μπαλωθιές : Πρωτοβουλίες από τους τέσσερις Νομάρχες

Στην εκτίμηση ότι οι μπαλωθιές και η διατήρησή τους ως φαινομένου είναι καθαρά θέμα συμπεριφοράς και προσωπικής θεώρησης των πραγμάτων συγκλίνουν οι απόψεις των τεσσάρων νομαρχών της Κρήτης.
Και οι τέσσερις, ειδικά οι νομάρχες της Δυτικής Κρήτης, όπου το φαινόμενο είναι περισσότερο συχνό, επισημαίνουν ότι ο μοναδικός τρόπος για να ατονήσουν οι άσκοποι πυροβολισμοί είναι η αποχώρηση από τις εκδηλώσεις με μπαλωθιές όχι μόνο των εκπροσώπων των τοπικών φορέων αλλά και όλων των πολιτών.

Πιστεύουν, μάλιστα, πως οι κατά καιρούς πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί δεν μπόρεσαν να αποδώσουν καρπούς, ακριβώς λόγω νοοτροπίας. Από την πλευρά τους, οι νομάρχες της Ανατολικής Κρήτης δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν δράση προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ανάπτυξης των περιοχών της ενδοχώρας. Ολοι τους συμφωνούν ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου θα πρέπει να είναι συλλογική και όχι αποσπασματική ή μεμονωμένη και αναφέρονται στη δραματική παρερμηνεία των στοιχείων της παράδοσης που επικαλούνται οι σημερινοί οπλοφόροι, οι οποίοι επιδίδονται σε επίδειξη ισχύος, κατά τη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, τονίζουν την αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών απ’ όλους τους κοινωνικούς φορείς αλλά και την πολιτεία, συμπεριλαμβανομένων και των Διωκτικών Αρχών.


Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι μπαλωθιές «δεν πέφτουν» με μεγάλη συχνότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο ελεγχόμενη, ενώ στο Νομό Λασιθίου, λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών, το φαινόμενο παρατηρείται σπανίως.

Στη Βουλή η πρωτοβουλία της «Τ» από τον Μανόλη Στρατάκη
Στη Βουλή έφερε το θέμα των άσκοπων πυροβολισμών ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Μανόλης Στρατάκης, ο οποίος με ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, ζητά να ληφθεί μέριμνα από το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα για να αποκτήσουν οι νέοι της Κρήτης άψογη κοινωνική συμπεριφορά.
Οπως επισημαίνει ο Ηρακλειώτης βουλευτής, η αντιμετώπιση του δυσφημιστικού για την Κρήτη «εθίμου», δεν είναι μόνο θέμα προσωπικής αντίδρασης ή τιμωρίας από τις Αρχές αλλά άπτεται και της ευθύνης των σχολικών κοινοτήτων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Στρατάκης στην ερώτησή του αναφέρει: «Εκτός από την κοινωνική καταδίκη αλλά και την εμφανή αποχώρηση από παρόμοιες εκδηλώσεις όσων πιστεύουν ότι επιτέλους αυτή η κακή συνήθεια πρέπει να σταματήσει αλλά και την επιβολή του νόμου, απαιτείται η Πολιτεία μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος να διαμορφώσει μια άλλη αντίληψη στις νέες γενιές».
Η εκπαίδευση ήθους, τονίζει ακόμη ο κ. Στραράκης, είναι αναγκαίο να προστεθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου από τις μικρές ηλικίες και μέσω των παιδιών να επηρεαστούν και οι γονείς για τους οποίους πολλές φορές δεν υπήρξε καμία τέτοια πρόνοια.
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι οι φορείς της κοινωνίας της Κρήτης δείχνουν πρόθυμοι να στηρίξουν τις προσπάθειες της Πολιτείας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μέσω της παρέμβασης αυτής, το υπουργείο Παιδείας καλείται να απαντήσει αν προτίθεται να εντάξει στα αναλυτικά προγράμματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από μελέτη ειδικών κοινωνιολόγων, τη διδασκαλία μαθημάτων που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση χαρακτήρων με άψογη κοινωνική συμπεριφορά, που θα καταδικάζει και θα αποτρέπει τέτοια φαινόμενα, όπως οι άσκοποι πυροβολισμοί.

ΜΑΤΘΑΙΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
«Πρέπει να παρεμβαίνουμε χωρίς φόβο»

Οι μπαλωθιές είναι ένα φαινόμενο το οποίο, έτσι όπως έχει εξελιχθεί, δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης. Εχει ξεφύγει από τα όρια αυτά και πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Κάθε φορά που παρευρίσκομαι σε εκδήλωση που πρωτοστατούν οι μπαλοθιές έρχομαι σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τους ιθύνοντες. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, όπου έχω κάνει παρέμβαση, έχουν σταματήσει τη χρήση των όπλων.
Η λύση όμως δεν βρίσκεται τόσο εκεί όσο στο ότι πρέπει όλοι εμείς, φορείς τοπικοί και μη, να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας χωρίς να φοβόμαστε και χωρίς να ανεχόμαστε το παραμικρό. Κύριο ρόλο έχουν οι τοπικές κοινωνίες σε αυτό το θέμα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία μείωση της χρήσης όπλων σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Βέβαια, μπορεί να ευθύνεται και η οικονομική κρίση σε αυτό.

ΑΡΜΟΥΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
«Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο»

Είναι ντροπή για την Κρήτη όλη αυτή η υπάρχουσα κατάσταση με τις μπαλωθιές. Οπως, όμως, έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, όλοι αυτοί είναι γνωστοί. Ολοι μας ξέρουμε ποιοι είναι, άρα θα μπορούσαν οι Αρχές να βάλουν ένα τέλος. Αυτό το ανέφερα και σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη.
Το θέμα βέβαια αυτό δεν αφορά μόνο στις Αρχές αλλά και την κοινωνία, η οποία πρέπει επιτέλους να σταματήσει να το ανέχεται και να βάλει ένα τέλος.

ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ
«Εναρξη προγράμματος με απήχηση στην κοινωνία»

Την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός προγράμματος που θα έχει απήχηση στο σύνολο της κοινωνίας, επισήμανε η νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη, επισημαίνοντας πως «κάθε πρωτοβουλία θα πρέπει να γίνει κτήμα του καθενός από μας. Για παράδειγμα, μπορεί εμείς να υλοποιούμε ειδικό πρόγραμμα στα σχολεία και, όταν ο μαθητής επιστρέφει στο σπίτι, ο γονιός του να του λέει “έλα, παιδί μου, να σου μάθω να ξαμώνεις”».
Η νομαρχία Ηρακλείου κινείται στην κατεύθυνση της ανάληψης σχετικών πρωτοβουλιών κι ήδη υλοποιούνται προγράμματα μέσω της ΝΕΛΕ για κοινωνικές παρεμβάσεις προσαρμοσμένες στην ανάπτυξη κυρίως των αγροτικών περιοχών. «Απώτερος στόχος» σημειώνει η κυρία Σχοιναράκη «είναι να στραφεί το κοινωνικό σύνολο στην καταδίκη τέτοιων φαινομένων και κατ’ επέκταση στην απάλειψή τους».
Μεταξύ άλλων, σημειώνει και την ευθύνη της Πολιτείας, ενώ τονίζει πως ένα συνέδριο ή μία σύσκεψη δεν αρκούν για να πάψει να θεωρείται «η οπλοφορία μαγκιά». Παρόλα αυτά, εμφανίζεται αισιόδοξη για την απάλειψη του φαινόμενου, τονίζοντας ότι τελικά είναι θέμα νοοτροπίας και προσωπικής συμπεριφοράς. «Ολοι μαζί και κάθε ένας χωριστά οφείλουμε να περιφρουρούμε τη συνοχή της κοινωνίας μας και να βάζουμε στο περιθώριο τέτοιες αρνητικές συμπεριφορές». Μία από τις κυριότερες προτάσεις στο πλαίσιο της ανάληψης πρωτοβουλιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που κατέθεσε στην «Τ» η κυρία Σχοιναράκη, είναι η προσαρμογή στην κατεύθυνση αυτήν όλων των νέων προγραμμάτων για την ανάπτυξη της ενδοχώρας και των ορεινών όγκων.

ΣΗΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ
«Κοινή πρωτοβουλία για πάταξη του φαινομένου»

Ετοιμος να αναλάβει πρωτοβουλία για την έναρξη κοινών διαδικασιών σε συνεργασία με τους υπόλοιπους τρεις νομάρχες της Κρήτης, δηλώνει ο νομάρχης Λασιθίου, Σήφης Αναστασάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι το φαινόμενο των άσκοπων πυροβολισμών έχει καταγραφεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις στο Νομό Λασιθίου και μόνο σε ορεινές περιοχές.
«Οι μπαλωθιές» υπογραμμίζει «δεν είναι καθόλου συχνές στο Λασίθι. Προσωπικά, έχω συναντήσει σε εκδηλώσεις το φαινόμενο δυο-τρεις φορές μόνο και θεωρώ ότι η απουσία του οφείλεται κυρίως στην ιδιοσυγκρασία των πολιτών της περιοχής μας». Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αναστασάκης δηλώνει προσηλωμένος στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί κατά καιρούς για την εξάλειψη της αντικοινωνικής αυτής συμπεριφοράς και διαβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να αποχωρεί από εκδηλώσεις όπου σημειώνονται άσκοποι πυροβολισμοί.
Μάλιστα, με αφορμή το μείζον αυτό θέμα, επισημαίνει ότι αναλαμβάνει να έρθει σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του νομάρχες, ώστε να αναζητηθεί η κατάλληλη δράση ακόμη και μέσα από τα Νομαρχιακά Συμβούλια, προκειμένου και η Αυτοδιοίκηση να συμβάλει με τον δικό της τρόπο στο να πάψει η απάδουσα συμπεριφορά ορισμένων ατόμων.
«Στόχος μας θα πρέπει να είναι η ανάδειξη της γνήσιας κρητικής λεβεντιάς, γιατί οι μπαλωθιές δεν είναι παλικαριά. Κι αυτό θα πρέπει να συμβάλουμε κι εμείς, ώστε να το κατανοήσει και ο κόσμος».

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ
«Αποχώρηση η μόνη λύση»

Λεπτοί χειρισμοί απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δηλώνει ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, αφού είναι πολλές περιπτώσεις όπου οι τοπικές κοινωνίες όχι μόνο αποδέχονται τις μπαλωθιές αλλά επιπλέον τις επικροτούν. «Είναι θέμα αντίληψης» σημειώνει ο κ. Αρχοντάκης, ο οποίος καταδικάζει την πρακτική αυτή. «Κατά την άποψή μου» λέει «ο καλύτερος τρόπος να εκδηλώσει κανείς την αντίθεσή του και τη δυσαρέσκειά του σ’ αυτό το φαινόμενο είναι να αποχωρήσει. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν θα ήθελα να προσβάλω αυτόν που παίζει τις μπαλωθιές, εφόσον τίθεται και θέμα «αξιοπρέπειας». Ετσι, ο καλύτερος τρόπος να δείξεις τη δυσαρέσκειά σου είναι να αποχωρήσεις και σας βεβαιώ ότι το έχω κάνει ήδη πολλές φορές». Τονίζει, μάλιστα, πως η θέση του τοπικού άρχοντα σε περιοχές όπου οι άσκοποι πυροβολισμοί εντάσσονται στην «καθημερινή πρακτική» είναι πολύ δύσκολη.
Οσο για την αντιμετώπισή του, ο κ. Αρχοντάκης εκτιμά ότι οι Διωκτικές Αρχές είναι εκείνες που θα πρέπει να αναλάβουν συντονισμένη δράση. «Η αστυνόμευση και η πρόληψη είναι, κατά τη γνώμη μου, η μοναδική αποτελεσματική μέθοδος. Δεν μπορεί με κανέναν άλλο τρόπο να αντιμετωπιστεί. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να εντοπίσουν οι Αρχές πότε θα γίνει μία ανοιχτή εκδήλωση ή ένας γάμος. Μπορούν να κάνουν ένα μπλόκο, να γίνουν συλλήψεις και να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι, γιατί πλέον το φαινόμενο έχει ξεφύγει».

ΓΙΩΡΓΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
«Φεύγοντας, συμβάλλουμε περισσότερο»

Εντονα αποδοκιμάζει τις μπαλωθιές και ο νομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργης Παπαδάκης, ο οποίος επισημαίνει πως αποφεύγει να παρευρεθεί σε εκδηλώσεις όπου είναι πιθανό να υπάρξουν άσκοποι πυροβολισμοί, ενώ υπογραμμίζει πως το φαινόμενο έχει πλέον ξεφύγει από κάθε όριο. Εκτιμά, πάντως, ότι στα αστικά κέντρα του Ρεθύμνου η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. «Οι μπαλωθιές» σημειώνει «έχουν να κάνουν με την παράδοση, όμως δυστυχώς τα όρια έχουν ξεπεραστεί προ πολλού», σε σημείο τέτοιο που να συντηρούν ακόμη και το σχετικό εμπόριο, όπλων και πυρομαχικών. «Τα όπλα» σημειώνει ο κ. Παπαδάκης «καταλήγουν σε πρόσωπα που δεν είναι σε θέση να τα κρατάνε. Η κατοχή όπλου στη συνείδηση του Κρητικού είναι ευθύνη και τιμή. Δυστυχώς, όμως, το θέμα έχει ξεφύγει και η οπλοφορία δίνει θράσος σε παραβάτες και εγκληματίες. Ετσι, σήμερα κάνουν επίδειξη ισχύος. Αυτά τα πράγματα όμως δεν συνάδουν ούτε με τη λεβεντιά του Κρητικού ούτε με την παράδοση του τόπου μας».
Οι πρωτοβουλίες για την εξάλειψη του φαινομένου, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, δεν απέδωσαν, γιατί έγιναν χάρη εντυπωσιασμού. «Ο μόνος τρόπος να ατονήσει είναι η αποδοκιμασία μας μέσα στην καθημερινή πρακτική» αναφέρει και τονίζει πως το δικό τους ρόλο οφείλουν να παίξουν, η Πολιτεία, η εκκλησία, το σχολείο, η κοινωνία στο σύνολό τους. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν δίδεται στη δημοσιότητα το όνομα του παραβάτη της οπλοκατοχής. Ακόμη κι αυτή η προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει ξεφύγει από τα όρια στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι έλλειμμα Δημοκρατίας αυτό. Είναι αδιανόητο να προστατεύεται η μειοψηφία σε βάρος της πλειοψηφίας».

[tolmi.gr]