Πέντε νέα εμπορικά κέντρα κατασκευάζονται στην Αττική

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά πέντε νέα malls και δύο επεκτάσεις υφιστάμενων εμπορικών κέντρων αναμένεται να κατασκευαστούν μέσα στο επόμενο διάστημα στην Αττική, προκαλώντας σημαντικές ανακατατάξεις στο χάρτη του λιανεμπορίου.

Οι νέες επενδύσεις είναι συνολικής επιφάνειας άνω των 340.000 τετραγωνικών μέτρων.

Αναμένεται δε, να προσελκύσουν το ενδιαφέρον χιλιάδων καταναλωτών, αφού όπως δείχνουν και οι τελευταίες έρευνες, οι Έλληνες έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια στα εμπορικά κέντρα τα οποία έχουν επιδείξει ισχυρές αντιστάσεις παρά την μείωση της κατανάλωσης και την πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Εμπορικό κέντρο από την ΓΑΙΟΣΕ

Εμπορικό κέντρο συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών μέτρων και προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ δρομολογείται στον σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά, από την ΓΑΙΟΣΕ.

Tο έργο της κατασκευής του νέου εμπορικού κέντρο θα έχει προϋπολογισμό περί τα 70 εκατ. ευρώ και αφορά την ανάπτυξη χώρων έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών μέτρων, πάνω από τον προαστιακό του Πειραιά και σύμφωνα με τα σχέδια θα περιλαμβάνονται εμπορικές χρήσεις, χώροι στάθμευσης, πολυχώρος αναψυχής, κεντρική αγορά τροφίμων και άλλα ενώ ο ανάδοχος (ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από δύο funds) αναμένεται να αναλάβει και τη διαχείριση του έργου για διάστημα 50 ετών.

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του εμπορικού κέντρου είναι η θέση του, με δεδομένη την επέκταση των δρομολογίων του προαστιακού μέχρι τον Πειραιά, την προβλεπόμενη για τις αρχές του 2019 επέκταση του Τραμ και την επέκταση της Γραμμής 3 με ένα σταθμό σε απόσταση 50 μέτρων από το σταθμό του Προαστιακού.

Στο ακίνητο αυτό υπάρχει και η προοπτική ανέγερσης πολυτελούς ξενοδοχείου. Το ετήσιο αντάλλαγμα προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε υπολογίζεται σε άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Σε διαδικασία fast track το εμπορικό στη Λυκόβρυση

Το πράσινο φως από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων πήρε πρόσφατα το επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης «Εμπορικού Κέντρου και Κέντρου Αναψυχής στη Μεταμόρφωση Αττικής», συνολικού κόστους 93.422.600 ευρώ, από τον όμιλο του ομογενή επιχειρηματία Παν. Κωνσταντίνου, που ελέγχει και το εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall.

Ο ομογενής από τη Βενεζουέλα έχει και σημαντική παρουσία στον τομέα της λιανικής μέσω της αλυσίδας «Διάφανο» αλλά και άλλων συνεργασιών franchise.

Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει ένα σύνθετο εμπορικό κέντρο με εστιατόρια, καφέ, καθώς και καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Το εμπορικό κέντρο θα αναπτυχθεί σε έκταση 90 στρεμμάτων ενώ ήδη, οι σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης και έγκρισης χρήσεων γης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Tα σχέδια για το εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Στα χέρια της αμερικανικής Hines πέρασε στα τέλη του 2018 η έκταση όπου στεγαζόταν στο παρελθόν η Κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Πρόκειται για το ακίνητο που μέχρι πρότινος ανήκε στην επίσης αμερικανική Blackrock, η οποία επιθυμούσε την απεμπλοκή της από την επένδυση αυτή, θεωρώντας το επενδυτικό ρίσκο της χώρας εξαιρετικά υψηλό και μη θέλοντας την περαιτέρω έκθεσή της σε αυτήν.

Η Blackrock είχε «κληρονομήσει» το έργο από την Macquarie Group, την οποία είχε εξαγοράσει λίγα χρόνια νωρίτερα.

Έπειτα από πολυετείς προσπάθειες, εν τέλει, κατόρθωσε να ωριμάσει αδειοδοτικά το έργο, με τον προσανατολισμό να αφορά την ανάπτυξη ενός εμπορικού κέντρου επιφάνειας 55.000 τ.μ. με την επωνυμία Academy Gardens, μεγέθους ανάλογου ή και μεγαλύτερου του The Mall Athens.

Πάντως, η προσέγγιση του εμπορικού κέντρου αναμένεται να αλλάξει, με την Hines να εστιάζει στην διαμόρφωση ενός εμπορικού πάρκου, με λίγα καταστήματα μεγάλης επιφάνειας, κατά το πρότυπο του Smart Park στα Σπάτα.

Πρόκειται για μια επιλογή με μικρότερο ρίσκο, που εκτιμάται ότι θα είναι κι ευκολότερο να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Ήδη μάλιστα έχουν αρχίσει να ακούγονται και τα πρώτα ονόματα πιθανών μισθωτών, με την Leroy Merlin και την Praktiker ήδη να προβάλουν μεταξύ των ενδιαφερόμενων αλυσίδων για την μίσθωση χώρων.

Παίρνει σάρκα το εμπορικό κέντρο του Βωβού στο Βοτανικό

Στην αξιοποίηση του ημιτελούς εμπορικού κέντρου της Μπ. Βωβός στο Βοτανικό προχωρά η Hines που έχει υπογράψει προσύμφωνο με την ιδιοκτήτρια Alpha Bank.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια της τάξεως των 50.000 τ.μ.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται να διατηρηθούν τα υπόγεια που έχουν δημιουργηθεί, όπως επίσης το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο. Το υπόλοιπο τμήμα που έχει ανεγερθεί θα κατεδαφιστεί.

Εμπορικό κέντρο στα κτήματα Καμπά

Στην κατασκευή ενός σύνθετου project με την στα πρώην κτήματα Καμπά, προσανατολίζεται η διοίκηση της Reds.

Tο ύψος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει στα 220 εκατ. ευρώ.

Το νέο εμπορικό κέντρο θα προσφέρει οικοδομήσιμη επιφάνεια 89.000 τ.μ., εκ των οποίων 79.700 τ.μ. αφορούν τα νέα κτίρια και 9.300 τ.μ. αφορούν τα υφιστάμενα κτίσματα.

Το κτήμα της Κάντζας εκτός από εμπορικές χρήσεις θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα, γραφειακούς χώρους, ενώ ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του θεωρούνται οι οδικές προσβάσεις καθώς βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ συνδέεται με μετρό και προαστιακό.

Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, στόχος της REDS είναι το νέο κέντρο να αποτελέσει τον υπ’ αριθμόν ένα εμπορικό και τουριστικό προορισμό της χώρας, με επισκεψιμότητα 12 εκατ. καταναλωτών ετησίως .

Tο Cambas Project, που θα απασχολεί 1.600 εργαζόμενους, υπολογίζεται ότι θα διαθέτει ετήσια έσοδα από μισθώματα ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος τζίρος των μισθωτών τοποθετείται στα 150 εκατ. ευρώ.

Και δύο επεκτάσεις…

Μέχρι το Νοέμβριο του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί η επέκταση του εμπορικού κέντρου Smart Park της Reds στα Σπάτα.

Πρόκειται για έργο συνολικού ύψους περίπου 26 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επεκτείνει κατά 15.500 τμ την μισθώσιμη επιφάνεια του εμπορικού πάρκου.

Ήδη η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει δεσμευτικές συμφωνίες με αλυσίδες λιανικής όπως η Decathlon, η Marks and Spencer και η Διάφανη για την εκμίσθωση καταστημάτων στην επέκταση. Σύμφωνα με τη διοίκηση της REDS, μέσω των σχετικών προσυμφώνων έχει εκμισθωθεί επιφάνεια περίπου 7.250 τμ που αντιστοιχεί σε ποσοστό πληρότητας της μισθωτικής επιφάνειας του νέου κτιρίου περίπου 55%, ενώ αξίζει η πληρότητα στον όροφο του κτηρίου ανέρχεται στο 87%.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες επέκτασης του εμπορικού κέντρου Golden Hall της Lamda Development, μία επένδυση της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες αφορούν το πρώην κέντρο ραδιοτηλεόρασης (IBC) που θα λειτουργήσει ως επέκταση του εμπορικού κέντρου προσθέτοντας 11.500 τμ εκμισθώσιμης επιφάνειας και νέες θέσεις παρκινγκ.

Ακόμη θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφέ επιφάνειας 3.650 τ.μ., ενώ θα προστεθούν και 1.566 τ.μ. καταστημάτων. Εντός της επέκτασης θα λειτουργεί και το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων που θα εκτείνεται σε έκταση 3.250 τ.μ.

topontiki.gr