Νέος υποψήφιος συνδυασμός στις περιφερειακές εκλογές

Κάλεσμα συστράτευσης σε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις από όλη την Κρήτη με στόχο να ανατραπούν οι νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές και μνημονιακές πολιτικές, απηύθυνε η νέα αυτοδιοικητική κίνηση «Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη» που θα συμμετέχει στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, φιλοδοξώντας να αποτελέσει μια «εστία αντίστασης στις εφαρμοζόμενες πολιτικές».

Η ιδρυτική συνέλευση της νέας αριστερής, ριζοσπαστικής, κινηματικής και αντιμνημονιακής παρέμβασης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου στο Ρέθυμνο, ενώ την Παρασκευή μέλη της πρωτοβουλίας έδωσαν συνέντευξη Τύπου όπου δημοσιοποίησαν τη Διακήρυξή τους. Επίσης, έκαναν γνωστό ότι σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο στο τέλος του μήνα θα αναδειχθεί ο επικεφαλής της κίνησης.
«Η εντύπωση ότι βγήκαμε από τα μνημόνια είναι μια ψευδής εντύπωση καθώς ισχύουν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και η χώρα έχει αναλάβει δεσμεύσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ εις εκπλήρωση των συμφωνηθέντων ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο στους θεσμούς. Παράλληλα εκκρεμεί η εκποίηση ιδιωτικών περιουσιών, τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, για τα οποία δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση ωστόσο ο κίνδυνος είναι υπαρκτός», τόνισε ο συντονιστής της Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη» Νίκος Τζάρας και πρόσθεσε ότι στόχος της κίνησης είναι η υπεράσπιση των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που έπληξαν τα μνημόνια.
«Στόχος επίσης είναι η υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου από τις ιδιωτικοποιήσεις και η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων καπιταλιστικών πολιτικών που εφάρμοσε στην Κρήτη η Διοίκηση Αρναουτάκη σε αγαστή συμπόρευση με τις άλλες μνημονιακές δυνάμεις της Περιφέρειας. Μια διοίκηση που τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι το έλλειμμα δημοκρατίας, ο αυταρχισμός, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων και των κατασκευαστικών ομίλων, η εκχώρηση των πλουοπαραγωγικών πόρων του νησιού σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, η απουσία αναπτυξιακού οράματος για τις λαϊκές ανάγκες και η εγκατάλειψη των υποδομών της Κρήτης στο έλεος της θεομηνιών», σημείωσε ο κ. Τζάρας και συμπλήρωσε: «Επιδιώξή μας είναι να αποτελέσουμε μια εστία αντίστασης, μια μάχιμη κοινωνική αντιπολίτευση, μέσα και -κυρίως- έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο μέσα από την κινητοποίηση και τη συνεργασία με τα κινήματα. Όραμά μας είναι να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος έλεγχος στα δημόσια αγαθά και τους φυσικούς πόρους από τους ίδιους τους πολίτες και παραπέρα να υπάρξει ένας έλεγχος και στις συνθήκες παραγωγής. Η διαχείριση των κοινών δεν υπόθεση των ξένων αλλά των ίδιων των πολιτών».
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα μέλη της «Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη» οι αποφάσεις της κίνησης λαμβάνονται αμεσοδημοκρατικά, μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις, ανώτατο όργανο είναι η γενική συνέλευση των μελών και υπάρχει δέσμευση για ανακλητότητα στα όργανα και την εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

haniotika-nea.gr