Θα πληρώσουν οι δημότες;

Στους δημότες είναι πολύ πιθανό να περάσει το κόστος της μη καταβολής Φ.Π.Α. από τη ΔΕΔΙΣΑ τα τελευταία χρόνια -με αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας- για την παροχή υπηρεσιών αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων των Δήμων των Χανίων!

Παρότι η σχετική τροπολογία που επιχειρήθηκε να περάσει τις τελευταίες ημέρες από τη Βουλή πριν τη διάλυση της για τις εκλογές τελικά δεν έγινε δεκτή, είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.Ν.” μια προσπάθεια ώστε να υπάρξει υπουργική απόφαση που θα δίνει μια προσωρινή λύση στο θέμα. Ερωτηματικό βέβαια αποτελεί το κατά πόσον ένας υπηρεσιακός υπουργός θα μπορέσει να περάσει μια τέτοια απόφαση.
Συνολικά υπολογίζεται ότι το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει η ΔΕΔΙΣΑ ως ΦΠΑ και το οποίο θα ζητήσει από τους Δήμους μετόχους και πελάτες της φτάνει τα 2.200.000 εκ. ευρώ και μπορεί να εισπραχθεί μόνο από τα ανταποδοτικά τέλη!
Σημειώνεται ότι η απαλλαγή από το ΦΠΑ της ΔΕΔΙΣΑ για προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφει με τους Δήμους για την αποκομιδή και την επεξεργασία-διάθεση απορριμμάτων αποφασίσθηκε το 2016 και είχε βασιστεί σε ανάλογη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με προγραμματικές συμβάσεις άλλης δημοτικής επιχείρισης (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ) και εκθέσεις ορκωτών λογιστών.
Ωστόσο η απαλλαγή από ΦΠΑ δεν έγινε δεκτή από την Εφορία που επέβαλλε πρόστιμα, ενώ τόσο ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ και δήμαρχος Τ. Βάμβουκας όσο και ο νυν πρόεδρος Ν. Παινεσάκης και ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Κουτράκης κινδυνεύουν με δέσμευση του ΑΦΜ τους και των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.Ν.” η τροπολογία που είχε κατατεθεί στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες θα έδινε μια λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει δικαιολογώντας την μη καταβολή του ΦΠΑ. Ωστόσο δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αφού αν κάτι τέτοιο παγιώνονταν τότε θα δημιουργούνταν συνθήκες ώστε και άλλες δημοτικές και διαδημοτικές επιχειρήσεις να απαλλαγούν από την καταβολή του ΦΠΑ κάτι που θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα.
Το ζήτημα παραμένει ανοικτό και θα κληθεί να το αντιμετωπίσει η επόμενη δημοτική αρχή Χανίων (Ο Δήμος Χανίων είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος) αλλά θα απασχολήσει και τα μέλη της απερχόμενης δημοτικής αρχής και των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΔΙΣΑ καθώς η εφορία μπορεί να κινηθεί και δικαστικά σε βάρος τους για την μη καταβολή του ΦΠΑ, μια κατηγορία που αποτελεί κακούργημα λόγω τους ύψους της οφειλής!
Με ενδιαφέρον αναμένεται πάντως η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων στις 3:30 μ.μ. , όπου ίσως γίνει αναφορά σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.

haniotika-nea.gr