Πέφτουν έξω οι προβλέψεις της κυβέρνησης – Μονόδρομος το ΔΝΤ;

Τελευταία ενημέρωση: 15.04.2010 | 13:12
Πρώτη δημοσίευση: 15.04.2010 | 10:02

– Στις 426 μονάδες το spread – Πέφτει το ευρώ
– Πτώση και σήμερα στο Χρηματιστήριο
– Στο κενό οι “καθησυχαστικές δηλώσεις Γιούνκερ-Ρεν
– Νέα συνεδρίαση του Eurogroup γιά τον μηχανισμό στήριξης
– Ακυρώνεται η έκδοση ομολόγου σε δολάρια ;

Ανοίγει ακόμη περισσότερο η “ψαλίδα” ανάμεσα στο ελληνικό 10ετές ομόλογο και το αντίστοιχο γερμανικό.

Αν και χθες το περίφημο spread έκλεισε στις 387,5 μονάδες, στις 11.05 “έσπασε” το φράγμα των 400 μονάδων, φτάνοντας στις 409, γιά να εκτιναχθεί σε 20 λεπτά στις 423 και στις 11.40 έφτασε τις 426.

Όλο και περισσότεροι αναλυτές, αλλά και πολιτικοί παράγοντες, εκτιμούν πως το “παιχνίδι” με το spread αποτελεί τεστ των αγορών στο ευρώ-το οποίο σήμερα υποχωρεί έναντι του δολαρίου κατά 0,83%- και στον μηχανισμό στήριξης. Δεν λείπουν και εκείνοι που “καλοβλέπουν” την άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ για πρώτη φορά στην ευρωζώνη, σπρώχνοντας ολοταχώς την Ελλάδα στην “αγκαλιά” του Ταμείου.

Εντωμεταξύ η οριστικοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα εξετασθούν το πρωί της Παρασκευής στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών του Εurogroup που θα διεξαχθεί στην Μαδρίτη.

Η συνάντηση του Εurogroup θα ξεκινήσει στις 9.00 το πρωί ώρα Μαδρίτης (10.00 ώρα Ελλάδος) και στις 12.30 θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματά της από τον πρόεδρο του Εurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σημειώνεται πως η τεχνική επιτροπή που συστάθηκε για την αποκρυστάλλωση του μηχανισμού δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της, καθώς εκκρεμούν κάποιες κυβερνητικές αποφάσεις, εξουσιοδοτήσεις, αλλά και αποσαφηνίσεις για τις αρμοδιότητες κάθε μέρους. Υπάρχει ασυμφωνία για την ερμηνεία του όρου ultima ratio (ύστατη λύση), αλλά και διαφωνίες για τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού, ήτοι αν θα απαιτηθεί η απόφαση Συνόδου Κορυφής ή όχι.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση και για το αντίστοιχο νομοθετικό έργο, για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο τομέα υγείας και στο εργασιακό, αλλά και για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα κλειστών αγορών.
Όλι Ρεν: δεν χρεοκοπεί η Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν θα υποκύψει στα χρέη της, διεμήνυσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn.”Δεν τίθεται ζήτημα χρεοκοπίας. Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία”, δήλωσε από τις Βρυξέλλες.

Επιπλέον ο κ.Rehn σημείωσε πως δεν πρέπει να τίθεται εν αμφιβόλω η δέσμευση συμμετοχής της Γερμανίας στο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας παρά τις πιθανές νομικές προκλήσεις.

η συνέχεια στο NewsIt