Προβλήματα δίχως τέλος στο Νοσοκομείο Χανιών

Προβλήματα “βουνό” θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, καθώς παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, οι εφημερίες παραμένουν απλήρωτες και για την ώρα οι όποιες προσλήψεις δεν φαίνονται ικανές να καλύψουν τα κενά.
Αυτό φάνηκε και κατά τη χθεσινή εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητή της 7ης ΔΥΠΕ Κρήτης, κ. Μάνου Φραγκιαδουλάκη, στο Νοσοκομείο Χανίων. Ο κ. Φραγκιαδουλάκης συναντήθηκε με τον νέο Διοικητή κ. Δουλγεράκη και τον νέο υποδιοικητή κ. Νικολαράκη, που εντός των ημερών αναμένεται να ορκιστούν, με τους διευθυντές των κλινικών και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων.


Έγινε ενημέρωση αναφορικά με τα προβλήματα και ο νέος διοικητής δήλωσε πως θα αγωνιστεί “για να αναβαθμιστούν όλα τα Ιδρύματα και όλες οι δομές Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης που υπάρχουν στην Κρήτη”.
Ειδικότερα αναφέρθηκε σε τρία ζητήματα:
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Για τις εφημερίες των γιατρών που παραμένουν απλήρωτες από τον περασμένο Νοέμβριο σημείωσε πως “τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί. Υπάρχει μια γενικότερη κακή σχέση με το Γενικό Λογιστήριο καθώς το Υπουργείο Οικονομίας προσπαθεί να κάνει μια όσο το δυνατόν περισσότερο σφικτή δημοσιονομική πολιτική και έτσι έχουμε καθυστερήσεις χωρίς να σημαίνει ότι τα χρήματα δεν έχουν εξασφαλιστεί. Ο Δεκέμβρης, κάποια υπόλοιπα άλλων μηνών, ο Γενάρης και ο Φλεβάρης είναι σε διαδικασία ενταλματοποίησης. Εχω την πληροφόρηση ότι σε νοσοκομεία στο Ηράκλειο έχει πληρωθεί ο Δεκέμβρης, επομένως θα πληρωθούν κανονικά ο Γενάρης και ο Φλεβάρης χωρίς καθυστέρηση. Για μας πρόβλημα είναι ο Απρίλης και οι υπόλοιποι μήνες”. Από μεριάς των γιατρών υπογραμμίσθηκε πως εδώ και μήνες ακούνε ότι από μέρα σε μέρα θα πληρωθούν ωστόσο δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Στο ζήτημα των κενών οργανικών θέσεων, 100 γιατρών και 200 περίπου νοσηλευτών, αναφέρθηκε ο κ. Φραγκιαδουλάκης. “Νομίζω όμως ότι παρά την οικονομική στενότητα, παρά του ότι η χώρα μας είναι υπό πίεση από τους εταίρους μας και τη συνεταίρα μας την κα Μέρκελ που ζητάνε να απολύσουμε, αν είναι δυνατόν προσωπικό, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προσλάβει προσωπικό ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Δεν μπορούμε να κάνουμε σπατάλες αλλά το απαραίτητο προσωπικό θα προσληφθεί και έχουμε επιλέξει ήδη κάποιες διαδικασίες με την υπουργό με την οποία είχα μια συνάντηση. Θα συναντηθούμε με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων και θα καταθέσουμε προτάσεις για τα ελλείμματα και με την οικονομική στήριξη του νοσοκομείου. Ο σκοπός είναι να αγωνισθούμε για να πετύχουμε την υλοποίηση των προτάσεων αυτών. Υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα και δεν μπορούν να καλυφθούν σε ένα – δύο χρόνια” ανέφερε ο κ. Διοικητής της ΔΥΠΕ, συμπληρώνοντας πως το προσωπικό είναι γηρασμένο, σιγά – σιγά συνταξιοδοτείται και αποσύρεται και απαιτείται η πρόσληψη νέου.
Αναφορικά με την πρόσληψη 56 γιατρών για όλη την Κρήτη ο κ. Φραγκιαδουλάκης επεσήμανε πως “η εντολή που έχω είναι να μαζέψω τις κενές θέσεις και να κάνω το αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας ώστε να κλείσουμε τα κενά. Ανάλογες πιέσεις υπάρχουν και για το νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε ούτε εγώ ούτε οι διοικητές. Το θέμα της Υγείας αφορά πάρα πολύ τον λαό, ο κόσμος στρέφεται στα κρατικά ιδρύματα με δεδομένο ότι τα οικονομικά προβλήματα έχουν θίξει τις τσέπες των ανθρώπων και στόχος μας είναι να ενισχυθούν τα κρατικά ιδρύματα ώστε το ΕΣΥ να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες”.
ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ
Τη μετατροπή του παλιού κτηρίου του ΙΚΑ στην οδό Σολωμού σε αστικό Κέντρο Υγείας μετά από πρόταση του νέου υποδιοικητή της ΔΥΠΕ κ. Γιώργου Αρχοντάκη, θα ζητήσει ο κ. Φραγκιαδουλάκης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. “Πρέπει το παλιό κτήριο του ΙΚΑ να διαμορφωθεί σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Πρέπει να βελτιωθούν οι Υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας για να μην φτάνει ο κόσμος στο Νοσοκομείο εύκολα αλλά αυτοί που πραγματικά το χρειάζονται. Να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στα Κέντρα Υγείας και στην Πρωτοβάθμια παροχή Υγείας ώστε να δέχεται μικρότερη πίεση το Νοσοκομείο”, ανέφερε ο νέος Διοικητής της ΔΥΠΕ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του “Βενιζέλειου” Νοσοκομείου στο Ηράκλειο όπου, όπως είπε, σε μέρα εφημερίας δέχεται 800 άτομα και εισαγωγή απαιτείται σε 10 – 12 άτομα.

Συνεχίζουν την επίσχεση οι γιατροί

Τη συνέχιση της επίσχεσης εργασίας μέχρις ότου πληρωθούν για τις εφημερίες που τους χρωστάνε από τον περασμένο Νοέμβριο αποφάσισαν εκ νέου στη χθεσινή Γενική τους Συνέλευση οι γιατροί του Νοσοκομείου Χανίων. Οι γιατροί ενημερώθηκαν για την επίσκεψη του κ. Φραγκιαδουλάκη, ωστόσο επεσήμαναν πως αυτά που ανέφερε έχουν ακουστεί πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα όμως αντίκρισμα. Οι γιατροί διεκδικούν επίσης προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την αυτονόμηση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και την περαιτέρω ενίσχυση του Ιδρύματος.

[Χανιώτικα Νέα]