Τα golden boys φεύγουν ένα ένα από την ΕΡΤ

Τι λέει ο πρώην γενικός διευθυντής Δ. Γόντικας, τι σχεδιάζει η νέα διοίκηση

Με ελέγχους επιθεωρητών, ελεγκτών και εισαγγελέων να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η κατάσταση στη δημόσια ραδιοτηλεόραση γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο δυσχερής. Υστερα από μια περίοδο σχετικής νηνεμίας, στελέχη της ΕΡΤ το ένα μετά το άλλο υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Την περασμένη Τετάρτη παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης ο κ Δ. Γόντικας έπειτα από σχεδόν δυόμισι χρόνια.

Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Γόντικας, οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση από τη θέση του έχουν να κάνουν τόσο με τη δραστική μείωση των οικονομικών απολαβών του όσο και με το γεγονός ότι οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν τον βρίσκουν σύμφωνο. «Προσωπικά δεν αισθάνομαι ότι μπορώ να ζήσω την οικογένειά μου με αυτά που θεωρεί η εταιρεία ότι μπορεί να προσφέρει. Αρα είμαι υποχρεωμένος να βρω κάτι άλλο» αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι «τα χρήματα που προσφέρουν πλέον για τη θέση μου είναι κατά 60% λιγότερα απ΄ όσα έπαιρνα.Μου πρότειναν,δηλαδή,τον μισθό που ορίζει ο νόμος Παπακωνσταντίνου, περίπου 5.890 ευρώ μεικτά. Αυτό το ποσόν συγκρινόμενο με το τι ευθύνες έχει το συγκεκριμένο γραφείο με κάνει να μην μπορώ να το αποδεχθώ». Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δήλωση του κ. Γόντικα οι μηνιαίες αμοιβές του ξεπερνούσαν τις 14.000 ευρώ. Ποσό που δικαιολογεί όλη την κριτική για τα χρυσά συμβόλαια της ΕΡΤ.

Ο κ. Γόντικας αναφέρει ότι δεν συμφωνεί με την κριτική που ασκείται τον τελευταίο καιρό για την κακοδιαχείριση των οικονομικών στην ΕΡΤ και ειδικά για τις μεικτές παραγωγές που εκτόξευαν το κόστος πολλών εκπομπών στα ύψη. «Δεν συμφωνώ γιατί γνωρίζω εκ των έσω και τα μεγέθη και τις διαδικασίες. Τα περισσότερα από τα επικριτικά δημοσιεύματα αναφέρονται στο δορυφορικό τμήμα της ΕΡΤ. Οποιος γνωρίζει και τα οικονομικά μεγέθη και τους λόγους για τους οποίους είχαμε καταφύγει σε μεικτές παραγωγές αντιλαμβάνεται ότι η ΕΡΤ δεν διέθετε το προσωπικό για να παράγει αυτές τις εκπομπές εσωτερικά», τονίζει. Ωστόσο οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΡΤ ξεπερνά τις 4.500 υπαλλήλους.

Εντός των ημερών, όπως αναφέρουν πηγές από τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, πρόκειται να ανακοινωθούν επίσημα τα ονόματα του νέου γενικού διευθυντή Τηλεόρασης και του νέου γενικού διευθυντή Ενημέρωσης. Εκτός από τον κ. Γόντικα αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του και ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Π. Λουκάκος, ο οποίος έχει ήδη αποχαιρετήσει τους συναδέλφους του. Επίσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, πολύ σύντομα πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του και ο δεύτερος εντεταλμένος σύμβουλος κ. Κ. Κέκης. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει πριν από λίγο καιρό ο κ. Γερουλάνος, οι δύο σύμβουλοι επιβάρυναν τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ με 450.000

ευρώ τον χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των θέσεων των δύο εντεταλμένων συμβούλων περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που αναμένεται να συζητηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο. Στην ίδια ρύθμιση θα διαχωρίζονται και οι θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, με τον κ. Γ. Γαμπρίτσο να κρατάει τη δεύτερη και την πρώτη να αναλαμβάνει ο δικηγόρος κ. Αθ. Παπαγεωργίου , μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η καταγραφή του εργατικού δυναμικού της ΕΡΤ που έχει ζητήσει ο κ. Γαμπρίτσος, ενώ σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι 1.300 συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις αρχές Ιουνίου. Πρόκειται για ένα από τα πιο «καυτά» ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση.

[ΤΟ ΒΗΜΑ]