«Κατόρθωμα» ΠΑΣΟΚ η κρίση δανεισμού

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την κρίση δανεισμού επιρρίπτει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι έχει σχέδιο να πλήξει το κόμμα του.

«Από τη στιγμή που ανέλαβε η τωρινή κυβέρνηση, με την αναβλητικότητά της, τις γκάφες της, τη διγλωσσία της, τις καθυστερήσεις της, τις αντιφάσεις της και τις εμμονές της, μετέτρεψε μια κρίση ελλείμματος, κοινή για όλους, σε κρίση δημόσιου δανεισμού, μοναδική διεθνώς.

Μετέτρεψε την Ελλάδα σε “αδύνατο κρίκο” της ευρωζώνης. Και αυτό ήταν δικό της “κατόρθωμα”», δηλώνει.

Εμφανίζεται δύσπιστος έναντι της κυβέρνησης, στην οποία δεν έχει εμπιστοσύνη. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι εμπιστεύεται την «ακεραιότητα» του πρωθυπουργού σε προσωπικό επίπεδο.

Παράλληλα, ασκεί κριτική στον Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι «δεν κατηγορεί τον Καραμανλή», αλλά «προσπαθεί να πλήξει ολόκληρη την παράταξη». «Φορτώνει στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σφάλματα μεταγενέστερα και αποκλειστικά δικά του, όπως την κρίση δανεισμού που προέκυψε τους τελευταίους μήνες», αναφέρει ο κ. Σαμαράς.

Δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ, γιατί όπως δηλώνει «τις επιπτώσεις δεν θα τις αντέξει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία». Επίσης, ανησυχεί για κοινωνική αναταραχή.

«Εμείς μπορούμε να το αποφύγουμε ακόμα. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις. Εχουμε τεράστιους αναξιοποίητους πόρους, φυσικούς και ανθρώπινους, υλικούς και άυλους, μια τεράστια περιουσία. Είμαστε μια… πλούσια υπερχρεωμένη χώρα. Τώρα μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι είμαστε “υπερχρεωμένοι”. Οτι είμαστε “πλούσιοι” δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμα. Ναι λοιπόν, επιμένω και τώρα, στο παρά ένα, μπορούμε να το αποφύγουμε», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Είναι προσεκτικός όσον αφορά τον Κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι όσα συνέβησαν δεν βαραίνουν μόνο τον ίδιο, και αναγνωρίζει θετικά σημεία, αν και παραδέχεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός σε κάποιες περιπτώσεις άργησε, δίστασε ή δεν τόλμησε.

Σε ερώτηση αν μπορεί να συνυπάρξει με την κ. Μπακογιάννη, απαντά ως εξής: «Μα συνυπάρξαμε τόσα χρόνια στο ίδιο κόμμα… Ρωτάτε, προφανώς, αν θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε από ΄δώ και πέρα. Εγώ πάντως δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς στέλνει μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, υπογραμμίζοντας ότι ο καθένας πρέπει να αντιληφθεί τον ρόλο του. «Δεν είμαστε “μετοχική εταιρεία”, να πουλάμε και να αγοράζουμε “πακέτα μετοχών”, ή να τα διαπραγματευόμαστε στη “Συνέλευση των μετόχων”. Είμαστε κόμμα εξουσίας. Που ετοιμάζεται να τη διεκδικήσει για να κυβερνήσει τον τόπο σε μια νέα εποχή. Κανείς δεν περισσεύει. Αλλά και ο καθένας πρέπει να αντιληφθεί τον ρόλο του μέσα στο κόμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

[nooz]