Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού “Μάχη για την Κρήτη”

Τη βεβαιότητα ότι οι Κρητικοί θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, υπερψηφίζοντας το συνδυασμό «Μάχη για την Κρήτη» του υποψηφίου Περιφερειάρχη Δημήτρη Γιαννουλάκη εξέφρασε χθες το βράδυ από τα Χανιά, η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.

Στην κατάμεστη από κόσμο που συνέρρευσε αθρόα, αίθουσα του Κοσμικού κέντρου «Flamingo Road» έγινε σε πανηγυρικό κλίμα η παρουσίαση των 20 υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων του Νομού Χανίων.

Ενός ψηφοδελτίου, που συγκροτήθηκε για να δώσει μία διαφορετική πινελιά στα νέα αυτοδιοικητικά δεδομένα, καθώς όλοι οι υποψήφιοι αποτελούν μία ισχυρή ομάδα, με πίστη στις ιδέες και στις αξίες.

Στην παρουσίαση το παρών έδωσαν, εκτός του υποψηφίου Περιφερειάρχη Δημήτρη Γιαννουλάκη και του υποψηφίου Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Εμμανουήλ Παπαδάκη, ο βουλευτής Κιλκίς Κώστας Κιλτίδης, ο βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο πρώην βουλευτής Χανίων και υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά Στέλιος Νικηφοράκης, και οι πολιτευτές Μανώλης Κελαίδής και Αρχόντισσα Παπαδερού – Ναναδάκη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου τα μάτια όλης της Ελλάδας θα είναι στραμμένα στην Κρήτη. Γιατί ξέρουν ότι όσο και να μας πολεμήσουν, όσο και να μας λασπώσουν, εμείς θα κρατήσουμε ψηλά τις αρχές και τις αξίες μας και θα δώσουμε μάχη για τα πιστεύω μας. Και να με θυμηθείτε ότι στην Ιστορία πολλά ξεκίνησαν από εδώ, απ’ τα Χανιά. Και τώρα ξανά ξεκινάμε δυνατά, ελεύθερα, περήφανα».

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «εμείς θα δώσουμε την μάχη του νέου πολιτικού λόγου, του διαφορετικού. Του πολιτικού λόγου, ο οποίος θ’ απαντάει στα υπαρκτά προβλήματα της Κοινωνίας, που θα είναι συγκεκριμένος και θα βασίζεται ακριβώς στις σημερινές ανάγκες. Αν σήμερα ο κόσμος έχει στρέψει την πλάτη του στην Πολιτική δεν είναι τυχαίο. Είναι διότι δυστυχώς, μετά την κρίση που κτύπησε τη χώρα τα κόμματα εξακολουθούν και αρμενίζουν όπως αρμένιζαν πριν από την κρίση. Αν ήμουν 18 ετών και έβλεπα στην τηλεόραση αυτά που βλέπει ο κόσμος τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες, δηλαδή τις κοκορομαχίες και την επίρριψη ευθυνών του ενός προς το άλλο κόμμα, θα είχα κλείσει την τηλεόραση και θα είχα γυρίσει την πλάτη μου στην Πολιτική. Αλλά η Δημοκρατία χωρίς συμμετοχή δεν υπάρχει. Η Δημοκρατία είναι δυνατή και λειτουργεί σωστά όταν οι άνθρωποι συμμετέχουν, μάχονται, όταν δίνουν μάχη γι’ αυτό το οποίο πιστεύουν.

Αλλιώς θα καταντήσουμε την Δημοκρατίας μας να την αποφασίζουν πέντε διαπλεκόμενα κόμματα και πέντε αρχηγοί. Από την Κρήτη γεννιέται πράγματι ένα καινούργιο κίνημα, ένα κίνημα θετικού ακτιβισμού, ένα κίνημα το οποίο ακούει τη φωνή της κοινωνίας. Δεν έχει σκοπό να σκύψει το κεφάλι, ούτε ν’ αφαιρέσει το δικαίωμα στον εαυτό του να εκφράζει τη γνώμη του. Είναι αποφασισμένοι οι Κρήτες να δώσουν το μήνυμα».

Η κυρία Μπακογιάννη υπογράμμισε εξάλλου ότι «θα πρέπει να διεκδικήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον για την Κρήτη. Ο συνδυασμός που παρουσιάζεται σήμερα μπροστά σας είναι ένα κόσμημα για τα Χανιά.  Είναι άνθρωποι, οι οποίοι βάζουν μπροστά το μπέτι τους και αγωνίζονται και θ’ αγωνισθούν, για να διεκδικήσει η Κρήτη αυτά που της πρέπουν. Είναι άνθρωποι καταξιωμένοι, άνθρωποι που έχουν προσφέρει ο καθένας στον τομέα του στην κοινωνία, άνθρωποι αναγνωρισμένοι και άνθρωποι που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά, με τον κακό τρόπο, με τον οποίο δυστυχώς κάποιοι άλλοι κινούνται.

Είμαι περήφανη γι’ αυτό το συνδυασμό στα Χανιά και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους δουλέψανε και αγωνισθήκανε, για να είναι απόψε αυτός ο συνδυασμός μπροστά σας. Πράγματι, η μάχη για την Κρήτη θα είναι μία πολύ μεγάλη μάχη και θα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η Κρήτη έχει αδικηθεί όλα τα τελευταία χρόνια, γιατί δεν υπήρξε ποτέ οργανωμένο και σωστό σχέδιο ανάπτυξής της, το οποίο να είναι ολοκληρωμένο και τεχνικά άρτιο.

Ο καθένας έκανε μικροπράγματα και δεν μπορούσε να τ’ αθροίσει σ’ ένα συντονισμένο και συγκεκριμένο στόχο. Ο δικός μας στόχος είναι να μπούμε μπροστά, διεκδικητικά για την Κρήτη. Ο δικός μας στόχος είναι να βάλουμε τον πήχη ψηλότερα και να τον βάλουμε εκεί που κανένας μέχρι τώρα δεν έχει πιστέψει ότι μπορεί. Και μπορεί φίλες και φίλοι…

Εδώ στην Κρήτη θ’ ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ευρυτανίας, που έχει τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Και θα το κάνουμε πολύ πιο αποτελεσματικά, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς δημαγωγίες, με συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις και γνωρίζοντας παράλληλα που θα μπορέσουμε να βρούμε τα χρήματα.

Είναι βέβαιο ότι από την ώρα που θα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση, η χρηματοδότηση από την Ευρώπη μπορεί να επιτευχθεί. Οφείλουμε να τον κάνουμε αυτό τον αγώνα, γιατί τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι τα πιο κρίσιμα χρόνια για την ανάπτυξη της Κρήτης».

Μιλώντας για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, σημείωσε ότι «πιστεύω στην αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Έδωσα μάχη γι’ αυτήν πολλά χρόνια. Διότι πάντοτε έλεγα ότι αποφάσεις για την περιφέρεια δεν πρέπει να λαμβάνονται στην Αθήνα, αλλά πρέπει να παίρνονται από ανθρώπους που νοιάζονται, που ενδιαφέρονται και που ζουν την πραγματικότητα. Εμείς λοιπόν σήμερα εδώ στην Κρήτη θα στείλουμε ένα μήνυμα: Ότι οι Κρήτες θα πάρουν τη δική τους τύχη στα χέρια τους».

Τέλος η κα Μπακογιάννη απήυθυνε και ένα κρίσιμο ερώτημα προς τους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ. «Ποιος μπορεί πραγματικά να διεκδικήσει πόρους από την Κεντρική Κυβέρνηση; Ο μέχρι χθες υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ; Μιας Κυβέρνησης, η οποία έλεγε προεκλογικά ότι υπάρχουν χρήματα και σήμερα αποφάσισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει σ’ εξαιρετικά σκληρά και επώδυνα μέτρα. Μιας κυβέρνησης, η οποία έξι μήνες μετά την εκλογή της δεν τολμούσε να πει στον Ελληνικό λαό ποια είναι η αλήθεια και προχωρούσε σε υποσχέσεις ακόμα και μετά τις εκλογές; Μιας Κυβέρνησης που ο Πρωθυπουργός της είπε σε ολόκληρο τον κόσμο στο Εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα του κόσμου; Είναι ντροπή. Εγώ έχω κάτσει πίσω απ’ την Ελληνική σημαία 3,5 χρόνια.

Τίμησα την Ελληνική σημαία. Και όταν υπήρχαν αδυναμίες και προβλήματα στη χώρα μου και θέματα που δεν ήταν προς τιμήν μας, δεν τα έβγαζα με ντουντούκα σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αλλά προσπαθούσα να εμφανίσω την Ελλάδα ισχυρή και αξιόπιστη».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μάχη για την Κρήτη» Δημήτρης Γιαννουλάκης υποστήριξε απ’την πλευρά του πως «ο συνδυασμός μας συσπειρώνει πολίτες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Κάποιοι βιάστηκαν να μας διαγράψουν. Ίσως δεν ξέρουν καλά τη νοοτροπία των Κρητικών. Υποτίμησαν το φιλότιμο και την λεβεντιά των Κρητικών, που έχουν μάθει να λειτουργούν ελεύθερα και περήφανα, όχι μόνο στην Πολιτική αλλά και στην ίδια τους τη ζωή. Θα καταλάβουν και αυτοί με τον καιρό ότι οι Κρητικοί δεν βάζουν σαμάρι στην ράχη τους. Δεν το έκαναν σε δύσκολες εποχές και δεν θα το κάνουν και τώρα».

Ο ίδιος ισχυρίσθηκε ότι «σε 25 ημέρες η Κρήτη θα στείλει τα δικά της μηνύματα. Πρώτα απ’ όλα ένα μήνυμα διεκδίκησης. Η Κρήτη μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει αυτά που επιτέλους δικαιούται και της αξίζουν. Γιατί η Κρήτη δυστυχώς έχει αδικηθεί», προσθέτοντας παράλληλα ότι «η βασική μας προτεραιότητα αφορά πρώτα απ’ όλα το οδικό μας δίκτυο. Προτεραιότητές μας είναι επίσης οι βιολογικοί καθαρισμοί, η προστασία του αγροτικού μας εισοδήματος, και το ενεργειακό, τα οποία παραμένουν άλυτα εδώ και δεκαετίες. Σ’ αυτό το περιβάλλον ο συνδυασμός μας επιδιώκει ν’ αποτελέσει μία εναλλακτική προοπτική. Ερχόμαστε να κάνουμε την αγανάκτηση δράση, μία ποιοτική πρόταση για την Κρήτη, η οποία συνδυάζει αυτοδιοικητικό περιεχόμενο και ισχυρό πολιτικό συμβιβασμό. Φιλοδοξία μας είναι να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε λύσεις, να υπερβούμε τους στείρους εσωτερικούς τοπικισμούς και να συνθέσουμε πολιτικές, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Κρήτης».

ΜΑΝΟΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Τέλος ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ν. Χανίων και επικεφαλής του ψηφοδελτίου στα Χανιά Μανόλης Παπαδάκης επεσήμανε τα εξής:

«Ο αγώνας μας έχει κυρίως δύο σκοπούς. Πρώτον ν’ απαιτήσουμε η Κρήτη να πάρει ό,τι της αξίζει και ό,τι δικαιούται, τα οποία θα είναι ανάλογα μ’ αυτά που το νησί μας δίνει στο Κεντρικό Κράτος. Και δεύτερον θέλουμε να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα. Ότι κάτι το καινούργιο ξεκινάει από την Κρήτη, το οποίο θα δώσει διέξοδο σ’αυτούς που έπαψαν να εμπιστεύονται τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της νέας Νέας Δημοκρατίας. Επίσης σ’ αυτούς που αισθάνονται απογοητευμένοι στέλνουμε ένα μήνυμα: Να μην παρασυρθούν και να πάνε στην αποχή, αλλά να ξεκινήσουν μαζί μας μία νέα προσπάθεια, και ένα νέο αγώνα με σχέδιο, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε την πατρίδα μας και τον τόπο μας απ’ τη δύσκολη θέση που βρίσκεται».

Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Χανίων του συνδυασμού «Μάχη για την Κρήτη:

Αγγελάκης Μανώλης, Τραπεζικός Υπάλληλος, πρώην Αντιδήμαρχος Χανίων, πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος

Αναστασάκης Γρηγόρης, πρώην διευθυντής ΙΚΑ Χανίων

Βερικάκης Κώστας, Υπάλληλος Αγροτικής Ασφαλιστικής, συνδικαλιστής, αναπληρωτής Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Βλαμάκη Ελένη, Οικονομολόγος, πρώην δ/ντρια 1ης Εφορίας Χανίων

Βροντάκης Ανδρέας, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο

Γυπάκης Νίκος, Βιοτέχνης, Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων

Γύπαρης Λευτέρης, Επιχειρηματίας

Δερμιτζάκης Λευτέρης, Καθηγητής Πληροφορικής, υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης

Δρακάκη Μαρία, Αρχιτέκτονας

Καλογεράκης Στέλιος, Γιατρός Πνευμονολόγος

Κονταξάκης Γιώργος, Δημόσιος Υπάλληλος, Νομαρχιακός Σύμβουλος, πρωταθλητής Άρσης Βαρών

Κριαράς Γιάννης, Ιατρός Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος

Κωνσταντίνου Ελένη, Έμπορος

Λαμπουσάκης Μανώλης, Ιατρός, χειρουργός ουρολόγος

Μαραθάκης Γιώργος, Ελεύθερος Επαγγελματίας, Νομαρχιακός Σύμβουλος

Μπεριτζέ Νόνα, Πτυχιούχος Νομικής, πρόεδρος Σωματείου Παλιννοστούντων Ελληνοποντίων και Γεωργιανών

Νικηφοράκης Παναγιώτης, Δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «νέος Κήρυκας»

Πεντάρης Ευτύχης, Αγροτοκτηνοτρόφος, μέλος συλλόγων λαϊκής παράδοσης

Τουλουπάκης Μιχάλης, πρώην υπάλληλος ΟΤΕ, Νομαρχιακός Σύμβουλος

Τσουρή Σοφία, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, πρώην Αντιδήμαρχος Μυθήμνης

[kirikas.net]