Μ. Σκουλάκης: “Υπέρ του νέου συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων”

30/3/10

Την άποψη πως «το νέο σύστημα τιμολόγησης των 6.500 φαρμάκων, βάσει του μέσου όρου των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα» εξέφρασε πρόσφατα στη Βουλή, ο βουλευτής Χανίων και Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης του άρθρου 14 του σχεδίου νόμου «Αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και άλλες διατάξεις».

Παράλληλα σημείωσε πως «η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας να προχωρήσει και στην ανατιμολογήση όλων των κυκλοφορούντων φάρμακων στην Ελλάδα ήταν πολύ σωστή» ενώ προσέθεσε πως «ο διάλογος που διεξήχθει εντός της Κυβέρνησης για το φάρμακο είχε ένα και μόνο στόχο: να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση».

Πέραν των παραπάνω ο κ. Σκουλάκης παρουσίασε στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη φαρμακευτική δαπάνη ως ποσοστό επί των συνολικών δαπανών υγείας σε 17 χώρες της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας αυξήθηκε μεταξύ των ετών 2000 – 2007 κατά 31,2% όταν στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. είτε υπήρξε την εν λόγω περίοδο μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (σε 13 χώρες) είτε υπήρξε συγκράτηση τους (Πίνακας 1).

«Αν δεν παρέμβαινε η Κυβέρνηση, οι φαρμακευτικές δαπάνες θα ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο στο τέλος του χρόνου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουλάκης. Ο κ. Σκουλάκης δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «ο νέος τρόπος υπολογισμού, μαζί με την υποχρεωτική ανατιμολόγηση των φαρμάκων τρεις φορές το χρόνο, ανά τέσσερις μήνες, θα βάλει τα πράγματα στο χώρο του φαρμάκου σε μία τάξη και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που προωθούνται από πλευράς Υπουργείων Υγείας και Απασχόλησης, θα περιορίσει περαιτέρω τις φαρμακευτικές δαπάνες, χωρίς να περικόπτονται τα απαραίτητα φάρμακα από τον ελληνικό λαό».

Τέλος, ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να υπάρξει μέριμνα από τη Κυβέρνηση ώστε να ενισχυθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία η οποία απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και να μη πληγεί ανεπανόρθωτα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα.

[agora press]