Οι ξενοδόχοι ρίχνουν τις τιμές…

Στο… θαύμα των Χριστουγέννων εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι ξενοδόχοι στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας προκειμένου να δουν τα βιβλία τους να γεμίζουν με κρατήσεις. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία, στους παραδοσιακούς ξενώνες και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν ξεπερνά το 50-60%, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι κυμαινόταν στο 80%.


Ανάχωμα στην κρίση προσπαθούν να ορθώσουν τα ξενοδοχεία, χαμηλώνοντας τις τιμές των δωματίων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η κίνηση αυτή στοχεύει στην επίτευξη ικανοποιητικών επιπέδων πληρότητας σε μια χρονική περίοδο που άλλες χρονιές θεωρούνταν δεδομένη ακόμη και με… εορταστικές τιμολογήσεις.
Σημαντική πτώση στις τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων παρατηρείται το μήνα Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον έγκυρο διαδικτυακό τόπο σύγκρισης τιμών της Trivago, με την πτώση να φτάνει το 5%. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2009 οι τιμές πανελλαδικά έχουν μειωθεί κατά 7%.
Οι επιχειρηματίες στα Καλάβρυτα, στο Πήλιο, στην Αρκαδία, στο Καρπενήσι, ακόμη και στην Αράχοβα έχουν αρχίσει να αναπολούν τις… παλιές καλές εποχές, που πριν ακόμη μπει ο Δεκέμβρης αναγκάζονταν να απογοητεύουν τον κόσμο ενημερώνοντάς τον πως δεν έχουν ελεύθερα δωμάτια για την περίοδο των εορτών. Αν και τα τηλέφωνα στις ρεσεψιόν έχουν αρχίσει να χτυπούν, αλλά οι υποψήφιοι πελάτες περιορίζονται σε έρευνα αγοράς και ρωτούν αν υπάρχει περιθώριο για καλύτερη τιμή. Όσον αφορά την Πρωτοχρονιά, τα Φώτα και τα μεσοδιαστήματα, το ενδιαφέρον είναι ακόμη… ανύπαρκτο.
Προσφέροντας δελεαστικά πακέτα, ρίχνοντας τις τιμές γύρω στο 15-20% και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες τους, προσπαθούν οι ξενοδόχοι να αναστρέψουν την κατάσταση και να δουν, έστω στο παρά πέντε, τις επιχειρήσεις τους να παίρνουν ζωή. Από 40 ευρώ ξεκινούν οι τιμές για ένα απλό δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, ενώ μία μέση τιμή για ένα δίκλινο σε ξενώνα ή ξενοδοχείο 3 αστέρων είναι τα 60-70 ευρώ.
Στα Καλάβρυτα, έρευνα αγοράς κάνουν ακόμη οι πελάτες για τα Χριστούγεννα και παρόλο που οι τιμές των δωματίων εμφανίζονται μειωμένες κατά 10-15% συγκριτικά με πέρυσι, ρωτάνε αν υπάρχει περιθώριο για ακόμη καλύτερη τιμή. Ενώ η Πρωτοχρονιά και το μεσοδιάστημα φαντάζουν ακόμη πολύ… μακρινά. «Παρατηρείται διστακτικότητα και οι περισσότεροι περιορίζονται στο διήμερο. Η πληρότητα δεν ξεπερνά το 40-50%» είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες ο τέως πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων, Γιώργος Τσενές. Το δίκλινο με πρωινό ξεκινά από τα 85 ευρώ.

Ακριβός Βορράς, φτηνός Νότος
Όσοι Έλληνες σκοπεύουν να περάσουν τις γιορτινές ημέρες στο εξωτερικό, καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι οι ξενοδοχειακές τιμές ανεβαίνουν τον μήνα Δεκέμβριο στις σκανδιναβικές πόλεις, ενώ αντίθετα πέφτουν σε πολλά τουριστικά αστικά κέντρα του ευρωπαϊκού Νότου. Στη Στοκχόλμη η διανυκτέρευση σε ένα απλό δίκλινο δωμάτιο κοστίζει κατά μέσο όρο 161 ευρώ, δηλαδή 14% πιο ακριβά από τον προηγούμενο μήνα. Στην Κοπεγχάγη αυξάνονται οι τιμές κατά 11% (μέσος όρος τιμών 150 ευρώ). Οι ξενοδόχοι στο Όσλο προσφέρουν τιμές με μέσο όρο 174 ευρώ, 18% υψηλότερες από τον μήνα Νοέμβριο. Πιο οικονομικά θα διανυκτερεύσουν οι ταξιδιώτες σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βαρκελόνη. Εδώ οι τιμές κυμαίνονται στα 111 ευρώ (μείωση 15%). Στην ιταλική μητρόπολη της μόδας, το Μιλάνο, οι ταξιδιώτες θα μπορέσουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για τις χριστουγεννιάτικές αγορές τους μιας και θα εξοικονομήσουν χρήματα από τη διανυκτέρευσή τους (106 ευρώ, μείωση 14%). Ο προϋπολογισμός του ταξιδιού τον μήνα Δεκέμβριο για όσους επιλέξουν την Κωνσταντινούπολη ως προορισμό δεν θα χρειαστεί να είναι ιδιαίτερα υψηλός. Μία διανυκτέρευση στον Βόσπορο τον Δεκέμβριο τιμάται κατά μέσο όρο 97 ευρώ (20% λιγότερο από τον μήνα Νοέμβριο).

Πηγή: www.dete.gr