Στα πρότυπα των γαλλικών και ισπανικών συνδέσμων η Κρήτη αποκτά τα δικά της όμορφα χωριά! Με κοινή απόφασή τους και μετά από διαβουλεύσεις ετών 15 δήμοι της Κρήτης θα συμμετέχουν σ’ ένα σύνδεσμο υπό την επωνυμία “τα όμορφα χωριά της Κρήτης” ο οποίος συστήνεται με απόφαση του περιφερειάρχη κ. Καρούντζου.

Στόχος των 15 δήμων της Κρήτης που συμμετείχαν μ’ έναν οικισμό μόνο ως ιδρυτικά μέλη του συνδέσμου, είναι η διάσωση των παραδοσιακών οικιστικών συνόλων μέσα από κοινές δράσεις όπως είναι οι εκπονήσεις κοινών μελετών και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούν τέτοιες πρωτοβουλίες. Αντίστοιχες προσπάθειες με σπουδαία αποτελέσματα έχουν γίνει σε ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία κ.α. και ήδη ορισμένοι δήμαρχοι έχουν ήδη από την Κρήτη επισκεφθεί αντίστοιχες περιοχές της νοτίου Ιταλίας.
Με βάση την επίσημη απόφαση σύστασης του συνδέσμου, αυτός θα διοικείται από 17μελές Διοικητικό Συμβούλιο, από 3μελή εκτελεστική επιτροπή και από τον πρόεδρό του. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποτελείται από τους αντιπροσώπους των δήμων – μελών :
Οι 13 δήμοι – μέλη εκλέγουν από έναν για το Δ.Σ.
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου 2
Ο Δήμος Ιεράπετρας 2.
Στον σύνδεσμο “Τα όμορφα χωριά της Κρήτης”, συμμετέχουν :

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου με τον οικισμό του: Λίμνες
Ο Δήμος Ιεράπετρας Λασιθίου με τον οικισμό του: Ανατολή
Ο Δήμος Ιτάνου Λασιθίου με τον οικισμό του: Ζάκρος
Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου με τον οικισμό του: Ψυχρό
Ο Δήμος Καστελλίου Ηρακλείου με τον οικισμό του: Σμάρι
Ο Δήμος Επισκοπής Ηρακλείου με τον οικισμό του: Επισκοπή
Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου με τον οικισμό του: Άγιος Θωμάς
Ο Δήμος Ρούβα Ηρακλείου με τον οικισμό του: Νύβριτος
Ο Δήμος Ζαρού Ηρακλείου με τον οικισμό του: Ζαρός
Ο Δήμος Αρχανών Ηρακλείου με τον οικισμό του: Κάτω Αρχάνες
Ο Δήμος Βουκολιών Χανίων με τον οικισμό του: Παλαιά Ρούματα
Ο Δήμος Γεροποτάμου Ρεθύμνου με τον οικισμό του: Πάνορμο
Ο Δήμος Βιάννου Ηρακλείου με τον οικισμό του: Αγιος Βασίλειος
Ο Δήμος Ανωγείων Ρεθύμνου με τον οικισμό του: Σείσαρχα
Ο Δήμος Χερσονήσου Ηρακλείου με τον οικισμό του: Χερσόνησος.

Έδρα του συνδέσμου θα είναι η Χερσόνησος.
Οι στόχοι του Συνδέσμου
Στους στόχους του Συνδέσμου εκτός από τον πρωταρχικό που είναι η διάσωση των οικισμών, περιλαμβάνονται: 1. Η μελέτη, υποβολή, υλοποιήσει, διαχείριση, αξιολόγηση για τα μέλη του και τρίτους λειτουργικών καινοτομικών και πρότυπων ολοκληρωμένων μοντέλων τοπικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων και προγραμμάτων ποιότητας στις παραπάνω περιοχές.
Η μεταφορά και άμεση διάδοση τεχνογνωσίας – εμπειρίας στα μέλη μέσα από τη συνεργασία με αντίστοιχους συνδέσμους /ενώσεις χωρών του εξωτερικού.
Η συντονισμένη προσπάθεια κοινής τουριστικής προβολής των οικισμών των δήμων – μελών
Η από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων – ενεργειών και πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στην προώθηση της περιβαλλοντικής προστασίας των οικισμών.
Η συντονισμένη προώθηση κοινών δράσεων προστασίας και προώθησης της πολιτιστικής ταυτότητας, της τοπικής επιχειρηματικότητας, των τοπικών προϊόντων των οικισμών των μελών και η ενεργή συμβολή στην επισκεψιμότητα των περιοχών με τη βελτίωση του επιπέδου – ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών των οικισμών.
Η ενεργοποίηση στην απασχόληση και αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων με αιχμή στην κοινωνική αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια, στις συλλογικές και εθελοντικές πρωτοβουλίες και στις επιχειρηματικές δράσεις κοινωνικής οικονομίας.
Η από κοινού συμμετοχή και ενεργοποίηση των μελών του και η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και διεθνώς με στόχο τη διαμόρφωση λειτουργικών πολιτικών αντίστοιχων με τους στόχους του Συνδέσμου για την αξιοποίηση ευκαιριών, προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων.

ΣΧΟΛΙΟ

Κρίμα που τα δικά μας χωριά είναι εκτός ιδιαίτερα η Πολυρρήνια, η Καλυβιανή, τα Παπαδιανά, το Συρικάρι!! Αυτά ήταν τα λάθη της εκάστοτε δημοτικής αρχής τα τελευταία 16 χρόνια…μόνο λόγια και μηδέν σε έργα και μελέτες.
Τρανό παράδειγμα η Σκαλίδη και όλοι οι παραπλήσιοι δρόμοι που όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν από κάποιο πρόγραμμα, όπως όλοι οι άρχοντες υποσχέθηκαν αλλά κατάντησαν τρώγλες και ερείπια!! Πάντως ένας αέρας αισιοδοξίας θα φυσήξει τις επόμενες μέρες να το θυμάστε οι νέοι αντιδήμαρχοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν αυτά που δεν έκαναν ..ως δήμαρχοι!!!!

http://sadentrepese.blogspot.com/#ixzz19vRUEYkj