Παρουσιάστηκε ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας

Στους 333 -ή εναλλακτικά 343- θα μειωθούν οι δήμοι της χώρας, σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης» που παρουσιάστηκε την τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Καταργούνται οι 54 νομαρχίες και στη θέση τους δημιουργούνται 13 Περιφέρειες και επτά Γενικές Διευθύνσεις. Σε 2.000 από 6.000 θα μειωθούν τα ΝΠΔΔ των δήμων. Χιλιάδες οι μετατάξεις υπαλλήλων. Αυτοδιοικητικές εκλογές κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις ευρωεκλογές.

ok.gif (15&215;9) Δείτε αναλυτικά με χάρτες πώς διαμορφώνονται οι νέοι δήμοι (αρχείο .pdf, 4,34ΜΒ)

Στους 333 -ή εναλλακτικά 343- θα μειωθούν οι δήμοι της χώρας, σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης» που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έως σήμερα η χώρα χωριζόταν σε 910 δήμους και 104 κοινότητες.  Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 13 αιρετών Περιφερειών στη θέση των σημερινών 54 νομαρχιών και τη δημιουργία επτά Γενικών Διευθύνσεων (που θα αντικαταστήσουν τις παλιές 13 κρατικές περιφέρειες).

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό ο «Καλλικράτης» θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 1,8 δισ. ευρώ ετησίως.

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του σχεδίου νόμου είναι η πρόταση για πενταετή θητεία των αιρετών, ενώ το δικαίωμα της συμμετοχής στη ψηφοφορία έχουν πλέον όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι από την επόμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση, δηλαδή από τις εκλογές του 2014, αυτές θα διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές (το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου) προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.

Ο πληθυσμός

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους. Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους. Αντίθετα στους ορεινούς το πλαφόν θα αγγίζει τις 2.000, ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο.

Τα νομικά πρόσωπα

Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000, ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ. Έτσι οι δήμοι με σημαντικά οικονομικά προβλήματα θα έχουν όριο στο δανεισμό τους, ο οποίος δεν θα υπερβαίνει το 5% των ετήσιων εσόδων τους.

Στην Περιφέρεια Αττικής και στο μητροπολιτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης μεταφέρονται επιπλέον αρμοδιότητες, με στόχο την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία των δύο μεγαλύτερων χωρικών ενοτήτων της χώρας.

Οι εργαζόμενοι

Όσον αφορά στο προσωπικό, τις συνενώσεις των Δήμων των ΟΤΑ, αλλά και τις μεταφορές των αρμοδιοτήτων και στις Περιφέρειες και στους Δήμους, θα ακολουθήσει η μετάταξη και του αντίστοιχου προσωπικού. Οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν σε αντίστοιχες θέσεις των συνενούμενων ΟΤΑ θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, που προβλέπει ο νόμος, θα αξιοποιηθούν, όπου υπάρχει ανάγκη με μια εξορθολογισμένη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού.

Τα οικονομικά των ΟΤΑ

Οι δήμοι που θα προκύψουν από τον «Καλλικράτη» θα τροφοδοτούνται από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Περιφερειών θα περιλαμβάνουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Η σύνδεση των πόρων της αυτοδιοίκησης με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ειδικά, που είναι ένας δυναμικός φόρος και πόρος, εξασφαλίζει στην αυτοδιοίκηση την καλύτερη δυνατή οικονομική θέση που μπορεί να αποκτήσει.

Δημοτικοί σύμβουλοι και αντινομάρχες

Αναφορικά με τους δημοτικούς συμβούλους, οι 16.150 από όλη τη χώρα συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από τους μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες.

Επίσης, από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι. Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ακόμη, σε κάθε δήμο άνω των 10.000 κατοίκων και σε κάθε Περιφέρεια συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης, για να έχει τη δυνατότητα κάθε πολίτης να εκθέτει τις προτάσεις και τους προβληματισμούς του για κάθε θεσμικό, συλλογικό ή και ιδιαίτερο θέμα που μπορεί να απασχολεί αυτόν ή την κοινότητα στην οποία ζει.

Τέλος, συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το ζήτημα της μετανάστευσης. Θεσπίζονται θέσεις αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών με αποκλειστικά τοπικές αρμοδιότητες.

Διασφαλίζεται έτσι η εκ του σύνεγγυς μέριμνα για τα θέματα των συνενούμενων Δήμων και νομαρχιών. Οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες εκλέγονται άμεσα.

Ραγκούσης: «Τέλος στο συγκεντρωτικό κράτος»

«Το σχέδιο ‘Καλλικράτης’ σημαίνει το τέλος εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα την αρχή μιας νέας πορείας» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας στο Υπουργικού Συμβούλιο το νομοσχέδιο για το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.

Επισήμανε ότι θα καταστεί κοινή συνείδηση όλων ότι το σπάταλο πελατειακό, συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος, όπως το βιώνουμε σήμερα.

Γι’ αυτό, επισήμανε, στόχος του «Καλλικράτη» είναι να αποκτήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο, που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης, ένα κράτος – νοικοκύρη που σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, βοηθό του πολίτη και της επιχείρησης.

Ο Γ.Ραγκούσης σημείωσε ότι το νέο κράτος πρέπει να πατά σε γερά θεμέλια και πως γι’ αυτό το λόγο η αλλαγή ξεκινά από τη βάση, δηλαδή από τους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.

«Χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν οι ίδιες συμπεριφορές και στάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως είχε γίνει στον «Καποδίστρια».

Εξάλλου, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι με την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο «Καλλικράτης» εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης έως την κατάθεσή του στη Βουλή, «στη φάση αυτή είμαστε απολύτως ανοικτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο βεβαίως των αρχών που έχουμε θέσει γι’ αυτό».

[in.gr]