2ο KOSMOS FESTIVAL Παρασκευή 11 & Σάββατο 12 Ιουνίου, Θέατρο βράχων

Το 2ο Kosmos Festival είναι ξανά εδώ για να παρουσιάσει μερικές από τις σημαντικότερες σύγχρονες τάσεις της world, ethnic, soul και Jazz σκηνής και σας προσκαλεί για άλλη μια χρονιά σε μια λαμπερή γιορτή της μουσικής.

Η Οn Stage, με πολύχρονη εμπειρία στην διοργάνωση σημαντικών φεστιβάλ – έχει παρουσιάσει 2 φορές το Womad Festival, και 2 φορές Ethnic και Jazz Festivals – τα οποία άνοιξαν το δρόμο για την προβολή της world μουσικής στη χώρα μας, σας προσκαλεί για δεύτερη φορά σε ένα συναρπαστικό διήμερο με ηχηρά ονόματα από το παγκόσμιο στερέωμα της world μουσικής.

Το 2o Kosmos Festival θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα και έχει ως χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ.

Πριν από έναν χρόνο ένα νέο φεστιβάλ γεννήθηκε. Ένα φεστιβάλ που δημιούργησαν το ΚOSMOS 93.6 και η On Stage και το οποίο επισκέφτηκαν πάνω από 8 χιλιάδες φίλοι της μουσικής οι οποίοι μοιράστηκαν μία μοναδική εμπειρία. Πολλά και σημαντικά ονόματα επί σκηνής – Οι Solomon Burke, Νicola Conte, Yasmin Levy, Sophie Delila, Burger Project, Οrishas, Βajofondo, Τinariwen και Dub Inc -, ενδιαφέροντα side events, δεκάδες θεματικά περίπτερα και εστιατόρια με γεύσεις του κόσμου δημιούργησαν το 1ο Kosmos Festival, ένα πολύχρωμο και σύγχρονο φεστιβάλ στα πρότυπα των πιο επιτυχημένων διοργανώσεων του εξωτερικού.

1η μέρα – 11 Ιουνίου

The Specials

A message to you.Οι Specials ζουν και βασιλεύουν και όχι μόνο αυτό, κλείνουν και την πρώτη βραδιά του 2ου Kosmos Festival. Γύρνα πίσω το χρόνο και προσγειώσου ομαλά στο Coventry, στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Δες τα “μοντάδικα” μουτράκια του Jerry Dammers, του Terry Hall και του Lynval Golding να χοροπηδάνε στη σκηνή παίζοντας ska και rocksteady με punk attitude. Μια μπάντα που ξεκίνησε ως “The Automatics” το ΄77, για να μετονομαστεί αργότερα σε “The Coventry Automatics”, να αλλάξει σύνθεση και να γίνει “The Specials AKA The Coventry Automatics”, κατόπιν “The Specials AKA” κι εν τέλει “The Specials”. Τα ονόματά τους ήταν περισσότερα από τα τρία στούντιο-άλμπουμς που έμελλε να ηχογραφήσουν μέχρι το 1984. Κι ήταν ο Joe Strummer των Clash -την εποχή που μεσουρανούσε το πανκ- που ενδιαφέρθηκε για τον ήχο των Specials και τους πρότεινε να ανοίγουν τις συναυλίες τους στην On Parole UK Tour. Κι ήταν το κίνημα του “Rock Against Racism” (RAR) που έφερε αυτήν τη μπάντα που αποτελείτο από λευκούς και μαύρους μουσικούς να βγει στο προσκήνιο και να γράψει τη δική της ιστορία. Το πρώτο τους single “Gangsters” κυκλοφόρησε το ’79 και έφτασε στο Top-10 του Βρετανικού Chart. Και το πρώτο τους άλμπουμ που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά (“Specials”) είχε την υπογραφή του Elvis Costello στην παραγωγή.

Ακολούθησαν 2 ακόμα άλμπουμ αλλά εκεί γύρω στο ’81 άρχισαν οι διαρροές (ο Terry Hall, ο Neville Staple και ο Lynval Golding έφυγαν από το γκρουπ για να σχηματίσουν τους “Fun Boy Three”).
Τον Απρίλιο του 2008 η μπάντα θα γιόρταζε την επέτειο των 30 χρόνων της κι είπαν να το γιορτάσουν για τα καλά με μια δυνατή επανένωση που τους έφερε και πάλι στο δρόμο (το 2009) για μια μεγάλη παγκόσμια περιοδεία. Από την Αυστραλία και την Ιαπωνία μέχρι το Royal Albert Hall τον Μάρτιο του 2010.

Μερικά πράγματα που ξέρω για τους Specials

–To 1979 το τραγούδι τους “Too Much Too Young” (από το The Special AKA Live! EP) έφτασε Νο 1 στην Βρεττανία.
–Δύο χρόνια αργότερα (1981) το “Ghost Town” -κυκλοφόρησε μόνο σε single- βρέθηκε και πάλι στην πρώτη θέση του βρετανικού Single Chart.
–O Elvis Costello ήταν ο παραγωγός του πρώτου τους άλμπουμ (1979), στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και μια κλασσική ska σύνθεση του Dandy Livingstone (“Rudy, A message to you”) που του ανάστρεψαν τον τίτλο.
–Η Belinda Carlisle έκανε δεύτερα φωνητικά στα άλμπουμ των Specials.

Dub Inc.

Με δύναμη από τη Γαλλία. Η reggae/dub μπάντα από το Saint- Etienne ήταν η αποκάλυψη του 1ου Kosmos Festival. Δικαίως λοιπόν κατέχει μια θέση και στο φετινό line-up, αφού η περσινή εμφάνιση ήταν εκρηκτική. Η μουσική τους είναι ένα δυνατό κράμα reggae, dub, ska, rap και hip-hop με επιρροές από την βόρειο-αφρικανική και αραβική κουλτούρα. Η μπάντα κλείνει φέτος 13 χρόνια ζωής και αμέτρητες εμφανίσεις σ’ όλο τον κόσμο, αφού η “σκηνή” είναι το δυνατό τους χαρτί. Καταφέρνουν αβίαστα να γίνουν “ένα” με το κοινό τους σκορπώντας ισχυρές δονήσεις γαλλο-αλγερινού hip-hop και υπόγειας dub. Παιδιά μεταναστών οι ίδιοι, κατάφεραν σ’ αυτά τα 3 άλμπουμ τους (κυκλοφορούν ακόμα 2 ΕΡ και 1 Live της μπάντας), τραγουδώντας στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα αραβικά και σε αφρικανικές διαλέκτους, να ενώσουν τις διαφορετικές κουλτούρες τους, να σχηματίσουν συμπαγή χορευτικό ήχο, να “μιλήσουν” με το στίχο τους για τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους, για τη λεηλασία του τρίτου κόσμου, για την κοινωνική ισότητα.

Μερικά πράγματα που ξέρω για τους Dub Inc

–Το τελευταίο τους άλμπουμ έχει τον τίτλο “Afrikya” και είναι η λέξη για την Αφρική που χρησιμοποιούν οι περισσότερες φυλές της.
–Ο ντράμερ της μπάντας, Γκρέγκορι “Zigo” Μαυριδοράκης, είναι ελληνικής καταγωγής.
–Σχηματίστηκαν το 1997 και αρχικά κυκλοφόρησαν 2 ΕΡ (1999 & 2001) που άρχισαν να τους κάνουν γνωστούς στη Γαλλία. Από το 2003 και μετά που βγήκε το πρώτο τους άλμπουμ (Diversitè) τα περισσότερα live τους είναι sold-out.

Staff Benda Bilili

Το πιο πιθανό είναι να μην έχετε ακούσει ποτέ τίποτα γι’ αυτήν την “ανορθόδοξη” μπάντα από το Κονγκό, που ξεπήδησε στα charts της world music πριν από 2 χρόνια. Είναι να αναρωτιέται κανείς, πώς κατάφεραν αυτοί οι τύποι, που ζουν εξαθλιωμένοι ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους στους δρόμους της Κινσάσα (πρωτεύουσα του Κονγκό) να ηχογραφήσουν τα τραγούδια τους και να φτάσουν να τα παρουσιάζουν στην Ευρώπη. Οι Staff Benda Bilili αποτελούνται από 4 παραπληγικούς, καθηλωμένους στα αναπηρικά καροτσάκια τους (η πολυεμελίτιδα σαρώνει το Κονγκό που μετράει εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηρους, μιας και το εμβόλιο της ασθένειας είναι δυσεύρετο), έναν υιοθετημένο πιτσιρικά του δρόμου και άλλους 5 περιστασιακούς μουσικούς. Απίθανο.Ζουν στον ζωολογικό κήπο της Κινσάσα και τα μουσικά τους όργανά είναι αυτοσχέδια. Η ανεπιτήδευτη μουσική τους ξεπερνά τα όρια της κονγκολέζικης ρούμπας και ανακατεύεται με το rhythm ‘n’ blues και τη reggae. Μια πραγματική πρόταση, από το 2ο Kosmos Festival!

Ojos de Brujo

Δύσκολα τους “διαβάζεις” αυτούς εδώ τους Βαρκελωνέζους. Θέλεις μόνο να τους βλέπεις στη σκηνή, να τους ακούς, να τους “χορεύεις”. Θέλεις να νιώθεις την ισχυρή δόνηση των τραγουδιών τους.
Κι αν τους ρωτήσεις γιατί έβγαλαν το γκρουπ τους Ojos de Brujo (Τα μάτια του Μάγου) θα σου πουν ότι είναι η ματιά αυτών που βλέπουν πιο πέρα, όσων δεν εισπράττουν την πραγματικότητα όπως είναι, αλλά θέλουν να την αμφισβητήσουν.
Κι αν τους ρωτήσεις πώς ξεκίνησαν, θα σου μιλήσουν για μια παρέα της γειτονιάς τους που άρχισε να παίζει μουσική, μια παρέα που εξελίχθηκε σε κολεκτίβα στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Και τί σημαίνει κολεκτίβα; Σημαίνει ότι οι Ojos de Brujo συνεργάζονται με ομάδες γκράφιτι, με ακροβάτες και ντιζάϊνερς, με καλλιτέχνες του δρόμου, σημαίνει ότι μπορεί να βλέπεις μια ντουζίνα μουσικούς στη σκηνή αλλά οι Ojos de Brujo αριθμούν 25 μέλη που εργάζονται γι’ αυτήν, σημαίνει ότι 3-4 φορές το μήνα τα λένε όλοι μαζί και αποφασίζουν συλλογικά τις κινήσεις του συγκροτήματος. Σημαίνει επίσης ότι τη μία μέρα θα τους δεις να παίζουν στην Αθήνα και την επομένη στην πλατεία της γειτονιάς τους διαμαρτυρόμενοι για τα δέντρα που κόβει ο Δήμος (συμβαίνει και αλλού) για να περαστούν σωλήνες φυσικού αερίου.
Το πρώτο τους άλμπουμ ήταν “χειροποίητο” κι αργότερα έφτιαξαν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία και μέχρι σήμερα χρηματοδοτούν οι ίδιοι τις παραγωγές τους. Κι όσο για τη μουσική τους; Κι αυτήν δύσκολα την περιγράφεις. Φλαμένκο, χιπ-χοπ, ρούμπα καταλάνα, αφρο-κουβανέζικοι ρυθμοί, στοιχεία απ’ όλα αυτά τα είδη, μπλεγμένα τόσο εύστοχα που το χαρμάνι τους είναι εκρηκτικό.

Shantel

Πραγματικό όνομα: Στέφαν Χάντελ. Επάγγελμα: Παραγωγός, DJ, μουσικός, remixer. Γερμανός, γεννημένος στην Φρανκφούρτη. Με καταγωγή από τη Μπουκοβίνα της Ρουμανίας(σήμερα χωρισμένη μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας). Στην πορεία φάνηκε ότι το γονίδιο που κληρονόμησε από τη γιαγιά ήταν ισχυρό… Ειδικότητά του το Balkan Beat. Και κάπου εδώ το πάρτι αρχίζει.
Ο Shantel ξεκίνησε από τα decks των γερμανικών κλαμπ, ως DJ, για να καταλάβει γρήγορα ότι οι αντιδράσεις του κόσμου σε καθαρόαιμες βαλκανικές τσιγγάνικες μελωδίες παιγμένες από μπάντες με χάλκινα (Fanfare Ciocarlia, Boban Marcovic κ.λ.π.) του έδειχναν το δρόμο. Κι αυτόν ακολούθησε.

–Ένα από τα τραγούδια του άλμπουμ “Disco Partizani” συμπεριλαμβάνεται στο σάουντρακ της τελευταίας ταινίας του Φατέχ Ακίμ “Soul Kitchen”.

Amparo Sanchez

Ένα κορίτσι γεμάτο τρέλα. Γεμάτο ένταση και ψυχή πάνω στη σκηνή. Ένα κορίτσι που γεννήθηκε στη Γρανάδα της Ανδαλουσίας, έφτιαξε την πρώτη της μπάντα στα 16 της λίγα χρόνια πριν γίνει μητέρα, λάτρεψε τη Billie Holiday κι ύστερα “απέδρασε” στη Μαδρίτη στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τι να κάνουμε; Έτσι συμβαίνει με τα ανήσυχα πνεύματα! Και πάμε πάλι απ’ την αρχή.
Η Amparo Sanchez και οι βραχύβιοι “Amparo & the gang”. Η Μαδρίτη και η δυναμική της πολυσυλλεκτικής της μουσικής. Η λατινοαμερικάνικη κοινότητα, οι κουβανέζικες επιρροές, τα μικρά κλαμπάκια της πρωτεύουσας και όχι μόνο που τα είδε να “καίγονται” από το χορό και μια φωτιά που πυροδότησε την πορεία της μέχρι σήμερα. “Ενέργεια, κίνηση, ζωή, μουσική”, δηλαδή Amparo Sanchez.

THE SMOKEY BANDITS

Η ελληνική συμμετοχή στο KOSMOS FESTIVAL, μια μπάντα που αποτελείται από 14 μέλη και μουσικά κινείται σε ένα φάσμα από τους Gotan Project μέχρι και τους Calexico, χρησιμοποιώντας δημιουργικά, στοιχεία της ελληνικής αλλά και της βαλκανικής μουσικής, δίνοντας έτσι έναν μοναδικά δυναμικό χαρακτήρα στον ήχο τους.
Ο ήχος τους είναι κυρίως επηρεασμένος από τα soundtrack cult ταινιών, σκηνοθετών όπως των Quentin Tarantino, Guy Ritchie, Danny Boyle και Pedro Almodovar. Η βασική ιδέα της μουσικής των Smokey Bandits είναι να δώσουν έναν πιο μοντέρνο χαρακτήρα στην μουσική του χθες έτσι ώστε να μπορούν να την εκτιμήσουν οι νεότερες γενιές αλλά και να ενώσουν την παραδοσιακή μουσική του 20ου αιώνα από όλο τον κόσμο ξεκινώντας από την ελληνική – βαλκανική – μεσογειακή μουσική και φτάνοντας μέχρι την μεξικάνικη – surf – western – brazilian και afro latin μουσική.

Ιnfo:
On Stage, Χαρά Ζούμα, τ. 210 7475080, www.onstage.gr
Kosmos 93.6 τηλ. 210 6066429, www.kosmos936.gr
Θέατρο Βράχων, Φεστιβάλ Βύρωνα,
τηλ.210 7626438, 210 7626738, www.festivalbyrona.gr

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:
1η μέρα: 40 € μέχρι 30 Απριλίου
Τους επόμενους μήνες:
45 € προπώληση, 50 € ταμείο
2η μέρα: 12/6: 35 € μέχρι 30 Απριλίου,
Τους επόμενους μήνες:
40 € προπώληση, 45 € ταμείο
Κοινό εισιτήριο για 2 μέρες: 65 €

Σημεία πώλησης:
Metropolis, Tickethouse, Public
On line sales: www.ticketservices.gr

Παραγωγή – Διοργάνωση
On Stage

Eπιμέλεια κειμένων: Γιώτα Κοτσέτα, KOSMOS 93,6

Kαλλιτεχνική επιμέλεια -σχεδιασμός αφίσας:
Ελένη Κουρκουνάκη

Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ

Kosmos9.36