Σπιναλόγκα: η αλήθεια για το νησί των Ελλήνων λεπρών (video) – Πρωταγωνιστές

Ένα θέμα που για πάρα πολλά χρόνια ήταν ταμπού για την ελληνική κοινωνία, η ασθένεια του Χάνσεν ή κοινώς λέπρα, έπιασαν οι “Πρωταγωνιστές” που προβλήθηκαν το βράδυ της Κυριακής. Πήγαν στην Σπινα Λόγκα, το νησάκι στα νότια του νομού Λασιθίου όπου μέχρι το 1957 στέλνονταν προς απομόνωση οι λεπροί.

Εκεί ζούσε κι ο κος Μανώλης Φουντουλάκης που περιέγραψε στον Σταύρο Θεοδωράκη πώς ήταν η ζωή των αρρώστων τότε. Έχοντας ήδη συγκεντρωσει τις μνήμες του σε ένα βιβλίο, ο συμπαθέστατος παππούς αφηγήθηκε με εξαιρετική ροή πώς κυλούσε η ζωή των αρρώστων και θυμήθηκε πως το 1957, όταν οι αρχές άρχισαν να μεταφέρουν τους ανθρώπους πίσω, πολλοί από αυτούς αρνούνταν να φύγουν φοβούμενοι την αντιμετώπιση που θα εισέπρατταν από τις οικογένειες και τους γείτονές τους! Θυμήθηκε ακόμα πως κατά το υποτυπώδες εμπόριο από την Κρήτη προς το νησί, υπήρχε ένας υπάλληλος που αποστείρωνε τα χρήματα των λεπρών ώστε να τα πάρουν οι έμποροι και πως όποιο εμπόρευμα έμενε απούλητο πετιόταν στη θάλασσα, δε γύριζε ποτέ πίσω ! Ο κος Μανώλης μίλησε ακόμα με πάθος για το κοινωνικό στίγμα που κουβαλούσαν οι λεπροί : “Εγώ το τουφεκάω το στίγμα” είπε μπροστά στην κάμερα. Η κα Μαρία Μπεμπελάκη θυμήθηκε μεταξύ άλλων τις κινητοποιήσεις των λεπρών με τις οποίες ζητούσαν περισσότερη μέριμνα από το κράτος. Η κινητοποίηση αυτή είχε μπροστάρη τον Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, ένα δραστήριο φοιτητή της Νομικής που η αρρώστια τον απέκλεισε στην Σπινα Λόγκα. “Ο θάνατος μέσα στην Σπινα Λόγκα, όλα προχωρούσανε προς το θάνατο. Γιατί το πνεύμα της δημιουργίας δεν υπήρχε. Μέναμε στην Σπινα Λόγκα με σκοπό να πεθάνουμε εκεί. Χωρίς καμιά ελπίδα” είχε πει ο Ρεμουντάκης σε ένα βίντεο ντοκουμέντο που προβλήθηκε στην εκπομπή. Το τελευταίο μέρος αυτών των “Πρωταγωνιστών” που είχε μάλλον διαφημιστικό παρά δημοσιογραφικό προσανατολισμό, ήταν μια μίνι παρουσίαση της παραγωγής του MEGA “Το Νησί” που θα προβληθεί τη νέα σεζόν, μία σειρά βασισμένη στο ομώνυμο best seller της Victoria Hislop και η οποία γυρίζεται στη Σπιναλόγκα.

[newstime.gr]

ΣΧΟΛΙΟ ΧΝ+Μ

Πραγματικά εξαιρετική η εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη και η παρουσίαση του θέματος. Η κυρία Μπεμπελάκη ιδιαίτερα ήταν συγκλονιστική στην αφήγηση της, αλλα και όλοι οι ντόπιοι που μίλησαν περιέγραψαν τόσο συγκινητικά το όσα συνέβαιναν πριν 55 χρόνια και πίσω στη Σπίνα-λόγκα, για να θυμηθούμε πως την έλεγε η κυρία Μαρία !!

Τα εύσημα βέβαια στην συγγραφέα Β.Χίσλοπ που “ανακίνησε” με το βιβλίο της το θέμα, βάζοντας λογοτεχνική αδεία και τα απαραίτητα ειδύλλια… που όπως ακούσαμε συνέβαιναν συχνά και έτσι μετα απο τόσα χρόνια σιωπής, ασχολούμαστε με αυτο το κομμάτι της ιστορίας μας !!