22 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Με σύνθημα «Βιοποικιλότητα – είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι» η Ευρωπαϊκή Επιτρπή καλεί τους ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκστρατεία της με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα της συρρίκνωσης των οικοσυστημάτων του πλανήτη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, η Επιτροπή κάνει λόγο για ανησυχητικούς ρυθμούς σε ότι αφορά τη συρρίκνωση της ποικιλίας των ειδών, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση συμμετοχής στις δράσεις της που ήδη έχουν κινητοποιήσει χιλιάδες άτομα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το σχετικό δικτυακό τόπο της εκστρατείας έχουν ήδη επισκεφθεί πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα, ενώ πάνω από 56.000 άτομα έχουν στηρίξει την εκστρατεία στο Facebook.

Μάλιστα τις πρώτες έξι εβδομάδες της εκστρατείας ο δικτυακός τόπος, ο οποίος είναι διαθέσιμος σε όλες τις γλώσσες της Ε.Ε., κατέγραψε πάνω από 550.000 επισκέψεις της ιστοσελίδας με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται καθημερινά.

Παράλληλα – στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της επιτροπής – περίπου 56.000 άτομα από περισσότερες από 120 χώρες έχουν δηλώσει τη στήριξή τους μέσω των σελίδων του Facebook για τη βιοποικιλότητα.

Στο δικτυακό τόπο, οι επισκέπτες μπορούν όχι μόνο να εξοικειωθούν με τους έμβιους οργανισμούς και τα είδη, αλλά και να δημιουργήσουν μια δική τους εικόνα βιοποικιλότητας στο Facebook. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εκπαιδευτική συνιστώσα της εκστρατείας, που αναδεικνύει τα οφέλη της βιοποικιλότητας και τονίζει ειδικότερα την έννοια των υπηρεσιών που παρέχουν τα οικοσυστήματα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξαφάνισή τους. Κεντρική επαναλαμβανόμενη ιδέα είναι η συνδετικότητα και η αλληλεξάρτηση.

Η εκστρατεία επικεντρώνεται ειδικότερα σε χώρες όπου η ανάληψη δράσης θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη, όπως η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Ιταλία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας, η επιτροπή διοργανώνει στις προαναφερόμενες χώρες εκδηλώσεις για οικογένειες.

Ικανοποιημένος με την απήχηση της εκστρατείας δήλωσε ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος κ. Janez Potočnik επισημαίνοντας: «Είναι θαυμάσιο να βλέπει κανείς πώς η εκστρατεία αυτή προσελκύει τόσους ανθρώπους».

«Πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική αυτή και να μετατρέψουμε το ενδιαφέρον αυτό σε πραγματική δράση και σε πραγματικές πολιτικές για να διασφαλιστεί η πλούσια ποικιλία ζωής στη Γη», κατέληξε.

Θα εκλείψουν 800 φυτικά είδη στην Ευρώπη

Τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η παγκόσμια χλωρίδα και πανίδα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από τον ρυθμό απώλειας της βιοποικιλότητας αλλά και οι προβλέψεις για ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Μεγάλος αντίπαλος, οι κλιματικές αλλαγές και φυσικά ο ανθρώπινος παράγοντας που εδώ και δεκαετίες σφυροκοπεί τους βιοτόπους.

Υπολογίζεται ότι το 42% των ενδημικών θηλαστικών, το 43% των πτηνών, το 45% των πεταλούδων, το 30% των αμφιβίων, το 45% των ερπετών και το 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.

Τα περισσότερα από τα σημαντικά αποθέματα θαλασσίων ψαριών βρίσκονται κάτω από τα ασφαλή βιολογικά όρια, ενώ περίπου 800 φυτικά είδη στην Ευρώπη κινδυνεύουν να εξαλειφθούν παγκοσμίως, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κρίτων Αρσένης.

«Στην Ευρώπη οφείλουμε να αλλάξουμε ριζικά τις πολιτικές μας. Να ξεκινήσουμε δίνοντας προτεραιότητα στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Φύση 2000 ολοκληρώνοντας το δίκτυο, αλλά κυρίως καθορίζοντας σαφείς όρους προστασίας των περιοχών αυτών», υπογραμμίζει ο Ελληνας ευρωβουλευτής.
Ούτε όμως τα μηνύματα που φτάνουν από την Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά, όπως αποκαλύπτει η ανάλυση πρόσφατων στοιχείων της Ορνιθολογικής Εταιρείας, για τις υποθέσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας την τελευταία δεκαετία.

Με βάση τα στοιχεία, μετά τους ιδιώτες πρώτοι στην αυθαιρεσία βρίσκονται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παραπάνω από τις μισές καταγγελίες πολιτών αφορούν στα πιο παραγωγικά και πλούσια οικοσυστήματα: τους υγρότοπους, η βιοποικιλότητα των οποίων υποβαθμίζεται συστηματικά.

Η Αττική έρχεται πρώτη σε αριθμό υποθέσεων (31%) που επηρεάζουν αρνητικά τα πουλιά, καθώς συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό καταγγελιών που αφορούν σε παράνομη αιχμαλωσία και εμπόριο άγριων πουλιών

Δεύτερη σε καταγγελίες πολιτών έρχεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (11%), η οποία συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων που αφορούν στην καταστροφή των βιοτόπων λόγω οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης.

Μάλιστα, παρά την πρόσφατη επέκταση του δικτύου Natura 2000, με τη θεσμοθέτηση 43 νέων Ζωνών Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει θεσμοθετήση μέτρα διαχείρισης και προστασίας για το δίκτυο των ΖΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Μαΐου είναι η παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας, ενώ το 2010 έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως έτος βιοποικιλότητας με στόχο να επιτευχθεί σημαντική μείωση του ρυθμού απώλειας βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

________________________________________________

Τη ριζική αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών ανάσχεσης της ραγδαίας απώλειας βιοποικιλότητας προτείνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, ενόψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο δηλώσεών του.

«Με βάση το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Βιοποικιλότητα, η ΕΕ θα κατάφερνε να ανασχέσει την ευρωπαϊκή απώλεια βιοποικιλότητας και να αποκαταστήσει τα φυσικά οικοσυστήματα έως το 2010. Παράλληλα, δεσμεύτηκε μαζί με άλλους 130 παγκόσμιους ηγέτες, στο πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Βιοποικιλότητα, έως το 2010 να πετύχει σημαντική μείωση του ρυθμού απώλειας βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Ο ρυθμός απώλειας βιοποικιλότητας έχει μειωθεί, αλλά η κατάσταση συνεχίζει να είναι δυσοίωνη με τους επιστήμονες να αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης της βιοποικιλότητας στη Γη. 42% των ενδημικών θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη. Τα περισσότερα από τα σημαντικά αποθέματα θαλασσίων ιχθύων, βρίσκονται κάτω από τα ασφαλή βιολογικά όρια, ενώ περίπου 800 φυτικά είδη στην Ευρώπη κινδυνεύουν να εξαλειφθούν παγκοσμίως.

Η απώλεια αυτή απειλεί τη ζωή στη Γη αλλά και στο άμεσο μέλλον προκαλεί οικονομικό πλήγμα στις ανθρώπινες κοινωνίες. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για την Οικονομία των Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας, η ετήσια απώλεια οικοσυστημικών υπηρεσιών υπολογίζεται σε 50 δις Ευρώ, ενώ οι σωρευμένες απώλειες ευημερίας εκτιμήθηκε ότι θα ανέλθουν μέχρι το 2050 στο 7% του ΑΕΠ.

Απαιτείται να αλλάξουμε άμεσα πορεία ως ανθρωπότητα. Στην Ευρώπη οφείλουμε να αλλάξουμε ριζικά τις πολιτικές μας. Να ξεκινήσουμε δίνοντας προτεραιότητα στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Φύση 2000 ολοκληρώνοντας το δίκτυο, αλλά κυρίως καθορίζοντας σαφείς όρους προστασίας των περιοχών αυτών».

___________________________


Με  αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας στις 22 Μαΐου, οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν την ανάγκη άμεσων δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο , για τη μείωση του ρυθμού εξαφάνισης ειδών. Ο βιολογικός πλούτος του πλανήτη χρειάζεται αποτελεσματικής προστασία, καθώς αποτελεί και τη βάση της δικής μας ευημερίας.

Η Διεθνής Σύμβαση του 2002 για την προστασία της Παγκόσμιας Βιοποικιλότητας, έθεσε ως στόχο την πλήρη ανάσχεση της μείωσής της μέχρι το 2010. Ο στόχος αυτός, που υπογραμμίστηκε με την ανακήρυξη της φετινής χρονιάς ως Παγκόσμιου Έτους Βιοποικιλότητας, δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί.

Ο βιολογικός πλούτος του πλανήτη μας  δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, την καταστροφή των ενδιαιτημάτων των άγριων ειδών, την υπεραλίευση, την εντατική γεωργία και τη χρήση φυτοφαρμάκων, την καταστροφή των υγροτόπων, τις δασικές πυρκαγιές, τη ρύπανση, την εξάντληση των υδατικών πόρων, και φυσικά την κλιματική αλλαγή, ως υπ’ αριθμό 1 εχθρό της.

Σύμφωνα με την «Εκτίμηση της Χιλιετίας για τα Οικοσυστήματα » (Millennium Ecosystem Assessment) του ΟΗΕ, τα τελευταία 50 χρόνια ο άνθρωπος έχει αλλάξει τα οικοσυστήματα με ταχύτερους ρυθμούς και σε μεγαλύτερη έκταση από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας. Ο ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας σήμερα μπορεί να είναι ακόμα και 1000 φορές μεγαλύτερος από τον φυσιολογικό. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα εκτιμάται ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας από το 2050 θα κοστίζει ετησίως 1.1 τρις ευρώ, ή το 4% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Σε θεσμικό επίπεδο,  η δημιουργία του Δικτύου Φύση 2000 αποτελεί σημαντική πρόοδο για την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, όμως, το θεσμικό αυτό πλαίσιο είτε δεν έχει ενεργοποιηθεί με επάρκεια (πολλοί Φορείς Διαχείρισης δεν έχουν καν συσταθεί) είτε δεν λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο.

Σύμφωνα με το «Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας», που πρόσφατα επικαιροποιήθηκε από πέντε ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεγάλο ποσοστό των σπονδυλόζωων της Ελλάδας και περισσότερα από τα μισά ασπόνδυλα είδη, βρίσκονται υπό απειλή. Στους αριθμούς αυτούς δε συνυπολογίζονται είδη για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα. Συνολικά στα πρόθυρα αφανισμού βρίσκονται 468 είδη πανίδας από τα 1.013 που αξιολογήθηκαν. 50.2% των ασπόνδυλων και το 15% των σπονδυλόζωων της Ελλάδας εντάσσεται σε κατηγορία κινδύνου, με πιθανότητα να εξαφανιστούν στο βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον. Από τα σπονδυλόζωα περισσότερο απειλούνται τα ψάρια του γλυκού νερού και τα αμφίβια, καθώς σχεδόν το 37% και το 27% του συνόλου τους αντίστοιχα εντάσσεται σε κάποια κατηγορία κινδύνου, κυρίως λόγω της ανυπαρξίας προστασίας και καταγραφής όλων των ειδών και του μεγάλου ελλείμματος πολιτικής στη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι:


Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος τονίζει:

«Η βιοποικιλότητα εκφράζει την ίδια τη ζωή στον πλανήτη μας. Η βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων και η προστασία του βιολογικού πλούτου αποτελούν θεμέλιο για την κοινωνική ευημερία και για μια βιώσιμη οικονομία. Θέλουμε οι πολιτικές για τη βιοποικιλότητα να συνδεθούν και με τις τοπικές κοινωνίες, διεκδικούμε η διάσταση της προστασίας του βιολογικού πλούτου να ενσωματώνεται σε όλες τις πολιτικές.

Οι απώλειες ειδών μας κάνουν όλους φτωχότερους και μάλιστα με μη αντιστρέψιμο τρόπο. Χρειάζεται λοιπόν έμφαση σε στρατηγικές που, μαζί με την οικονομική και κοινωνική κρίση, θα αντιμετωπίζουν  ταυτόχρονα και την περιβαλλοντική διάσταση. Η επένδυση στην προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί πολυτέλεια, και καμιά επίκληση της δύσκολης συγκυρίας δε μπορεί να δικαιολογήσει την παραμικρή αποδυνάμωση της προσπάθειας που οφείλουμε όχι μόνο στη φύση, αλλά και στις επόμενες γενιές».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

[tsouknida.com]