Ηράκλειο – Aυθαίρετα : Ζητούν 23 εκατ.ευρώ απο 43.000 οικογένειες

«Ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι» λένε οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στο Ηράκλειο, την ώρα που οι προθεσμίες στενεύουν ασφυκτικά για την καταβολή των υπέρογκων προστίμων, που μόνο για τους αυθαιρετούχους του Δήμου Ηρακλείου φθάνουν τα 23 εκατομμύρια ευρώ.


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών εκτός σχεδίου πόλεως Ηρακλείου Μιχάλης Βλαχάκης, μιλώντας στην «Τ», κάνει λόγο για εμπαιγμό των 43.000 οικογενειών του Ηρακλείου από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που εδώ και έξι μήνες αγνοεί το αίτημα που έχει διατυπωθεί επιτακτικά, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα που εδώ και χρόνια εκκρεμεί.
Βολές από τον κ. Βλαχάκη δέχεται, όμως, και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, από την οποία οι αυθαιρετούχοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τη συμμετοχή των εκπροσώπων τους, όλων των βουλευτών του Ηρακλείου, της νομάρχου αλλά και του δημάρχου και με αποκλειστικό αντικείμενο το ζήτημα των προστίμων.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μιχάλης Παπαδάκης επισήμανε ότι από μέρα σε μέρα αναμένεται η απάντηση από το γραφείο της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, για τη συνάντηση που έχουν ζητήσει τόσο οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων όσο και οι αυθαιρετούχοι, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται.
Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες οι εκπρόσωποι των οικιστών συναντήθηκαν με το δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη και όπως προέκυψε και οι δύο πλευρές εμμένουν στην απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για τη διευθέτηση των προστίμων σε βάρος των αυθαιρετούχων αλλά και για την απαραίτητη πλέον νομοθετική ρύθμιση.
Οπως επισήμανε, όμως, ο κ. Βλαχάκης «καθοριστικής σημασίας είναι η συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, η οποία μας αγνοεί παραδειγματικά».
Το θέμα των προστίμων σε βάρος των ιδιοκτητών αυθαιρέτων ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, από τις 22 Μαΐου, οπότε και η «Τ» αποκάλυψε πως η Οικονομική Επιθεώρηση απαίτησε από την Πολεοδομία να αρχίσει την αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους αυθαιρετούχους, για την καταβολή των βεβαιωμένων προστίμων, ακόμη και με δόσεις. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα έληγε η προθεσμία για την καταβολή των πρώτων δόσεων, γεγονός που οδήγησε σε πραγματική απόγνωση, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων, που κινδυνεύουν να δουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς.
Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα με τα πρόστιμα προέκυψε, σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει η «Τ», με παρέμβαση εισαγγελέα, καθώς ο οικονομικός επιθεωρητής διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων που είχαν ρευματοδοτηθεί την περίοδο 1998 – 2000 με τα κοινωνικά κριτήρια της εποχής δεν είχαν πληρώσει τα πρόστιμα, που τότε προβλέπονταν.
Η απόφαση του 2008
Στο μείζον αυτό κοινωνικό ζήτημα, ο Δήμος Ηρακλείου ασκεί επίσης πιέσεις προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, με απώτερο στόχο να υιοθετήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2008, με την οποία συμφωνούν και οι οικιστές εκτός σχεδίου πόλεως, η οποία φιλοδοξεί να «βάλει τάξη» στις πολεοδομικές και οικονομικές εκκρεμότητες που συσσωρεύονται εδώ και δεκαετίες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Δήμο Ηρακλείου έχουν ανεγερθεί περισσότερα από 15.000 αυθαίρετα κτίσματα και η απόφαση του 2008 από το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ληφθεί όταν και πάλι ο οικονομικός επιθεωρητής είχε ενεργοποιήσει το θέμα των προστίμων, ανέγερσης και διατήρησης.
Με την απόφαση εκείνη, το Δημοτικό Συμβούλιο στις 14 Οκτωβρίου είχε προτείνει να τροποποιηθεί το άρθρο 23 του ΓΟΚ ’85, ζητώντας στην ουσία τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, τα οποία όμως δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και οι οποίες αφορούν στην προστασία περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικές ζώνες, ιστορικές περιοχές, αιγιαλοί, παραλίες και κοινόχρηστοι χώροι. Παράλληλα, είχε προτείνει να καταβληθούν εφάπαξ τα πρόστιμα ανέγερσης.

[Τόλμη]