Απειλείται η βιωσιμότητα 60.000 επιχειρήσεων, εκτιμά η Ένωση Επιμελητηρίων

Την αγωνία της για τις επιπτώσεις της κρίσης εξέφρασε στην 107η γενική συνέλευση του «Ευρωεπιμελητηρίου» η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γ.κασιμάτης υπογράμμισε κατά την ομιλία του στη συνέλευση «την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για την επίπτωση της κρίσης στη βιωσιμότητα περίπου 60.000 επιχειρήσεων φέτος στη χώρα».

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ ανέφερε ότι το 2009 έκλεισαν στην Ελλάδα τουλάχιστον 30.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, αναφέροντας την εκτίμησή του για «λουκέτο» σε άλλες 60.000 μέσα στο 2010.

Ο Γ.Κασιμάτης εξέφρασε την αγωνία του για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και για το εάν θα επιβιώσει, ενώ αναφέρθηκε στο ευρώ λέγοντας ότι «όταν δημιουργήθηκε το ευρώ οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές». «Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον της επιτακτικής ανάγκης να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα του ευρώ που κατρακυλάει έναντι των ξένων νομισμάτων» κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ.

Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν εκπρόσωποι των επιμελητηρίων αλλά και ο Πολωνός Επίτροπος για το δημοσιονομικό προγραμματισμό και προϋπολογισμό Γιάνους Λεβαντόβσκι, και ο Φρανσουά Ρου εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου, υπεύθυνος για Ευρωπαϊκά θέματα, εν όψει της βελγικής προεδρίας.

Ο Φ.Ρου παρουσίασε κάποιους τομείς δράσεις – θεματικές ενότητες: έξοδος από την κρίση, εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης, βελτίωση των κοινωνικών υποθέσεων, περιβάλλον και κλίμα, προϋπολογισμός: υιοθέτηση προϋπολογισμού για το 2011 και αναθεώρηση του προϋπολογισμού για την ΕΕ, δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις, δημιουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης το 2010.

Ο Πολωνός επίτροπος αναφέρθηκε στο νέο Δημοσιονομικό Κανονισμό της ΕΕ, τον προϋπολογισμό για το 2011 και τις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2014-2020, υπογραμμίζοντας ότι «η απλοποίηση πρέπει να προκύψει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το πιο ευέλικτο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ας ελπίσουμε ότι δε θα καθυστερήσει η νομοθετική διαδικασία». Στόχος είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας των κανόνων διασφαλίζοντας παράλληλα μεγαλύτερη απορροφητικότητα, τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων.

Όπως ανέφερε ο επίτροπος, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν με την κατάργησηση της υποχρέωσησης να ανοίγουν ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς και την αύξηση του ανώτατου ορίου για το οποίο ακολουθούνται απλουστευμένες διαδικασίες αυξάνεται από 25.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2011 ο επίτροπος δήλωσε «η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των χρηματικών πηγών θα επιτευχθεί με το ταίριασμα των Ευρωπαϊκών κονδυλίων με ιδιωτικά κεφάλαια».

[in.gr]