Σκληρές διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες για το «κούρεμα»

Το εκβιαστικό δίλημμα είτε να αποδεχθούν «εθελοντικά» ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον 50% ή να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί.

Σκληρή μάχη, με την Ε.Ε. να ρίχνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες, το εκβιαστικό δίλημμα είτε να αποδεχθούν «εθελοντικά» ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον 50% ή να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ελλάδα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί. «Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα», έλεγε χθες χαρακτηριστικά πηγή της Κομισιόν αποτυπώνοντας την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος που επιχειρείται και τους σοβαρούς κινδύνους που αυτό εγκυμονεί.

Οι νεότερες πληροφορίες θέλουν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους να επεκτείνεται σε ομόλογα που λήγουν έως και το 2035, τα οποία υπολογίζονται σε 205 δισ. ευρώ και όχι έως το 2020 που είχαν προβλεφθεί στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Κεντρικό ζητούμενο παραμένει η αποφυγή πιστωτικού γεγονότος, με τους τραπεζίτες χθες να προειδοποιούν πως επαπειλείται η πρόκλησή του, εάν πιεστούν να υποστούν υπερβολικές ζημίες. Η ανησυχία κορυφώνεται για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα που θα βρεθεί αντιμέτωπη με ασφυκτική εποπτεία και δημοσιονομική πειθαρχία, την ώρα που πασχίζει να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις προοιωνίζονται ανατροπές σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο και μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας με ό,τι αυτό σημαίνει για την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.

Η περικοπή
Χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία, ύστερα από την ενημέρωση που είχε ο ίδιος και άλλοι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Γερμανίας από την καγκελάριο Μέρκελ, όταν ερωτήθηκε για το εάν τους προσδιόρισε η Α. Μέρκελ το ύψος της σχεδιαζόμενης περικοπής είπε ότι αυτή είναι «πάνω από 50% και κάτω από 60%». Οι τραπεζίτες, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, φέρεται να έχουν αποδεχθεί ένα «κούρεμα» 40%, με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν πως ο συμβιβασμός που θα μπορούσε να επιτευχθεί είναι της τάξης του 50% με δεδομένο ότι η τρόικα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απαιτείται 50% – 60% για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Ενδεικτικό των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται είναι το αυστηρό μήνυμα που έστειλε χθες το IIF, πως υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να χαρακτηριστεί εθελοντικό, προειδοποιώντας πως οποιαδήποτε επιβολή μονομερώς των όρων θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 4). Αίσθηση προκάλεσαν και οι νέες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ που φωτογράφισε ένα «κούρεμα» 50% – 60%, παραδέχθηκε πως εάν αυτό επιβληθεί θα έχουμε πιστωτικό γεγονός και «όλα θα καταρρεύσουν». Έσπευσε όμως να προειδοποιήσει πως εάν οι τράπεζες κωφεύσουν «μπορεί να προχωρήσουμε σε υποχρεωτική λύση». «Το αποκλείω, δεν το επιθυμώ θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα που θα είναι χρεοκοπημένη? αλλά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

«Όμως, δεν μπορούμε να αφήσουμε τις τράπεζες να μας σέρνουν από τη μύτη» υπογράμμισε. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν δήλωνε χθες πως η Ευρωζώνη βρίσκεται «σχετικά κοντά σε συμφωνία» με τους ιδιώτες για το «κούρεμα». Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος που παρέμεινε στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει τις τεχνικές συζητήσεις είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ρεπορτάζ σελ. 4) και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αποδέκτης επιφυλάξεων αλλά με αυστηρό του μήνυμα κατέστησε σαφές πως «δεν θα εξαρτηθεί η πορεία του Έθνους από τις γενικές συνελεύσεις κοινών ή προνομιούχων μετόχων των τραπεζών».

Μικρομέτοχοι
Κυβερνητική πηγή φέρεται να έλεγε χθες μάλιστα πως μας ενδιαφέρουν οι τράπεζες υπό την έννοια των καταθέσεων, των μικρομετόχων τους που είναι οι πολίτες, αλλά δεν έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον για τις τράπεζες ως μεγαλομετόχους ή ως διοικήσεις. Η ίδια πηγή διαβεβαίωνε χθες πως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα διασφαλίσει πλήρως τη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και ότι η ρευστότητα, η ανακεφαλαιοποίηση και οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι διασφαλισμένες. Σύμφωνα με το Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως ελπίζει έως την Τετάρτη να υπάρχει ένα σχήμα λύσης, έθεσε ως όρο τη συμφωνία της ΕΚΤ στην όποια λύση ενώ δήλωσε πως η ελληνική πλευρά είναι πάντα αντίθετη σε μονομερείς ενέργειες που μπορεί να χαρακτηριστούν αναδόμηση του ελληνικού χρέους.

[imerisia.gr]