Με πρόστιμο 8-14% επί της αντικειμενικής αξίας η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων

Με την καταβολή προστίμου, της τάξεως του 8% έως 14% της αντικειμενικής αξίας, θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να νομιμοποιούν τους ημιυπαίθριους χώρους των ακινήτων, σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα ρύθμιση εντός των επομένων ημερών, ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα.

Οι ρυθμίσεις αφορούν σε περισσότερους από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 10 εκατ. τετραγωνικά μέτρα ημιυπαίθριων χώρων είναι κλειστοί, επομένως παράνομοι. Το «πράσινο» τέλος που θα επιβληθεί θα υπολογίζεται αφού πολλαπλασιαστούν τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου επί της αντικειμενικής αξίας της περιοχής. Το ποσό αυτό θα πολλαπλασιάζεται με το ποσοστό που τελικά θα προκριθεί και θα κυμαίνεται από 8% έως 14%. Για παράδειγμα, για έναν ημιυπαίθριο 10 τ.μ. με αντικειμενική αξία 1.500 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει από 900 ευρώ έως 2.100 ευρώ. Σημειώνεται ότι η «τακτοποίηση» θα ισχύει μόνο για όσο διάστημα υπάρχει η κάθε οικοδομή και δεν θα καλύπτει τους ιδιοκτήτες μετά την κατεδάφισή της.

Στο οικονομικό σκέλος, το σχέδιο έχει αρκετές ομοιότητες με τη ρύθμιση Σουφλιά, όπου οι ιδιοκτήτες είχαν κληθεί να πληρώσουν το 10% της αντικειμενικής αξίας.

Στη ρύθμιση Μπιρμπίλη τα χρήματα θα καταλήγουν στο «Πράσινο Ταμείο», το οποίο θα χρηματοδοτήσει κατεδαφίσεις και έργα πρασίνου. Δηλαδή, ένας ιδιοκτήτης ημιυπαιθρίου 10 τ.μ. στον Γέρκακα θα πληρώσει και με τα χρήματα αυτά το Δημόσιο θα επιχειρήσει να ελευθερώσει 10 τ.μ. δημοσίου-κοινόχρηστου χώρου στην ευρύτερη περιοχή του Γέρακα, έτσι ώστε να μην αυξηθεί με τη νομιμοποίηση του ημιυπαίθριου ο συντελεστής δόμησης της περιοχής.
Πώς θα γίνεται η ρύθμιση

Η νομιμοποίηση θα αφορά όλους τους ημιυπαίθριους που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος της οικοδομής.

Στη ρύθμιση θα συμπεριληφθούν και οι αλλαγές χρήσης σε υπόγειους χώρους, ενδεχομένως και οι επεκτάσεις των οικοδομικών αδειών που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του κτηρίου.

Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν το εφάπαξ πρόστιμο και η ιδιοκτησία τους θα εξαιρείται από την κατεδάφιση (και φυσικά από τα πρόστιμα διατήρησης) και θα μπορούν να μεταβιβαστούν.

Με την αίτηση θα καταβάλλεται προκαταβολή 250 ευρώ (350 για υπέργειους χώρους και αποθήκες), η οποία θα αφαιρείται από το τελικό ποσό. Όποιος καταβάλλει όλο το ποσό θα έχει έκπτωση 10%, ενώ θα μπορεί να δίνει την εισφορά και σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η είσπραξη εσόδων ύψους δύο δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Οικοδομικός κανονισμός

Ενα από τα ερωτήματα σχετικά με τη ρύθμιση είναι και ο θεσμός του ημιυπαίθριου στις νέες οικοδομές.

Ο όρος είχε θεσπιστεί για πρώτη φορά στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό του 1985 και θεωρείται μέτρο για τη θωράκιση των οικοδομών απέναντι στις καιρικές συνθήκες, το οποίο ταιριάζει ιδιαίτερα στις γεωγραφικές συντεταγμένες της Ελλάδας.

Η επιφάνειά τους είχε οριστεί στο 40% των τετραγωνικών της οικοδομής. Το 2000, με την αναθεώρηση του ΓΟΚ, η επιφάνειά τους μειώθηκε στο 20%, χωρίς όμως να περιοριστούν οι παρανομίες.

Με το νόμο 3775 η επιφάνεια μειώθηκε στο 15%। Η Τίνα Μπιρμπίλη διατήρησε τις διατάξεις του νόμου για τις νέες οικοδομές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τις επανεξετάζει εν όψει της νέας ρύθμισης.

[Ρεθεμνιώτικα Νέα]