Λεων.Λαϊνάκης, Στ.Λαϊνάκης, Δ.Νικολακάκης

Με τους ήχους του κρητικού λαγούτου, του μπουλγαρί, του ταμπουρά και του ούτι θα γεμίσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο και την Κυριακή.


Πρόκειται για ένα σημαντικό αφιέρωμα στα όργανα της οικογένειας του λαγούτου από δεξιοτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, στο οποίο η Κρήτη θα εκπροσωπείται από τους Χανιώτες καλλιτέχνες Στέλιο Λαϊνάκη στο κρητικό λαγούτο και Λεωνίδα Λαϊνάκη στο μπουλγαρί.
Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διευθυντής του τομέα Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Δημήτρης Νικολακάκης, «για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είναι πρωταρχικό μέλημα η ανάδειξη και διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, αφού αυτή αποτελεί κομμάτι συγκρότησης της ταυτότητάς μας ως Ελληνες. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε πολύ σημαντική δράση τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και είναι αφιερωμένες στα όργανα της οικογένειας του λαγούτου. Η Κρήτη εκπροσωπείται σ? αυτές τις εκδηλώσεις από τους Χανιώτες καλλιτέχνες Στέλιο και Λεωνίδα Λαϊνάκη».
«Είναι η δεύτερη φορά που εκπροσωπούμε την κρητική παραδοσιακή μουσική στο Μέγαρο Μουσικής μαζί με άλλους σημαντικούς μουσικούς, δεξιοτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Ο κόσμος -και ειδικά οι νέοι- έχουν βαρεθεί από τις ξενόφερτες μουσικές επιρροές. Τα σημερινά ξένα ακούσματα δεν τους εκπροσωπούν και γι? αυτό επιστρέφουν στη γνησιότητα της κρητικής παράδοσής, που έχει βαθιές ρίζες και είναι διαχρονική», ανέφερε ο κ. Στέλιος Λαϊνάκης.
«Είναι σημαντικό οι νεότερες γενιές να διαφυλάττουν την παράδοση, έχοντας σωστά κριτήρια. Ιδιαίτερα στην εποχή που διανύουμε, κρίνεται απαραίτητο να κρατήσουμε την ταυτότητά μας,το ηχόχρωμα του κάθε τόπου, που είναι η ταυτότητα της κάθε κουλτούρας», τόνισε ο κ. Λεωνίδας Λαϊνάκης.
Να σημειωθεί ότι στους συντελεστές του αφιερώματος είναι, μεταξύ άλλων, οι:
? Ούτι: Χάικ Γιαζιτζιάν, Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Χρίστος Τσιαμούλης
? Λαγούτο: Στέλιος Κατσιάνης, Στέλιος Λαϊνάκης (κρητικό λαγούτο), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικο λαγούτο)
? Ταμπουράς – σάζι: Λεωνίδας Λαϊνάκης (μπουλγαρί), Βασίλης Μπαραμπούτης,  Περικλής Παπαπετρόπουλος, Στρατής Ψαραδέλλης
Επιστημονική – Μουσική Επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας εθνομουσικολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων
Εν τω μεταξύ, στα τέλη Ιανουαρίου θα κυκλοφορήσει ένα λεύκωμα αφιερωμένο στα ταμπαχανιώτικα τραγούδια, που αποτελεί προϊόν έρευνας σαράντα ετών από τους κ. Στέλιο και Λεωνίδα Λαϊνάκη.

[Χανιώτικα Νέα]