Εκδήλωση με θέμα “Εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο πρόγραμμα Helios”

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟ HELIOS

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ
“ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HELIOS”
ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ Σ’ ΑΥΤΗΝ

Ο,τι δεν κατάφεραν να πάρουν οι Γερμανοί στην Κρήτη το 41 με τη στρατιωτική, θα το προσπαθήσουν τώρα με την οικονομική τους εισβολή. Γι’ αυτό έβαλαν την κυβέρνηση Παπανδρέου να υπογράψει το μνημόνιο με το οποίο εκχωρείται μεταξύ άλλων και μέρος της Εθνικής μας κυριαρχίας στους δανειστές της.
Το Πρόγραμμα Helios, είναι η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας που γίνεται με το πρόσχημα της “σωτήριας επένδυσης” κυρίως από Γερμανούς στον τομέα της εκμετάλλευσης της Ηλιακής Ενέργειας με τη δημιουργία γιγαντιαίων φωτοβολταϊκών πάρκων που θα παράγουν το ρεύμα και θα το στέλνουν στην Ευρώπη.
Η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση των εκτάσεων χωρίς αντίτιμο – ένταντι της αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων, την εκχώρηση δηλαδή εθνικού εδάφους στους επενδυτές οι οποίοι θα έχουν κυριαρχικά δικαιώματα σ’ αυτό, αλλά δεν προβλέπει κανένα κέρδος για το ελληνικό κράτος, και παρά τα όσα λέγονται, δεν υπάρχει καμία δέσμευση ούτε καν για θέσεις εργασίας σε Ελληνες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η πληροφορία ότι η εφαρμογή του «Ήλιος» θα γίνει με τη μέθοδο των ειδικών ζωνών. Δηλαδή με πολύ χαμηλές αμοιβές εργασίας, και χωρίς εργασιακές και ασφαλιστικές καλύψεις για τους απασχολούμενους.
Οι εκτάσεις που θα εκχωρηθούν στο πρόγραμμα θα προέλθουν κυρίως από την ακίνητη περιουσία της ΔΕΗ, του Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διευκρινίζουμε ότι οι εκτάσεις αυτές, έρχονται να προστεθούν στις εκτάσεις που έχει ήδη αδειοδοτήσει η ΡΑΕ για βιομηχανικά πάρκα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εάν υλοποιηθούν τα σχέδια του ‘Ηλιος στην Κρήτη , καταστρέφουν οριστικά το σύνολο του ορεινού όγκου του νησιού αισθητικά και οικολογικά, με ανυπολόγιστες συνέπειες στον Τουρισμό και την Κτηνοτροφία (αφού οι δημοτικές εκτάσεις που επιλέγονται είναι κυρίως βοσκότοποι) αλλά και στον πολιτισμό της ενδοχώρας της Κρήτης .
Με μία επιστολή του προς τους Δημάρχους της Ελλάδας ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Μανιάτης ζητούσε από τους Δημάρχους να “προσφέρουν” δημοτικές εκτάσεις για το πρόγραμμα, τάζοντάς τους αυτά τα αόριστα ανταποδοτικά ωφέλη.
‘Εκτοτε, ξεκίνησε μια διαδικασία επιλογής εκτάσεων από τους Δημάρχους που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, τις περισσότερες φορές κρυφά από τους πολίτες ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Δυστυχώς, ένας από τους Δημάρχους που αμέσως ανταποκρίθηκαν είναι και ο Δήμαρχος Χανίων που ζήτησε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να προτείνουν ανάλογα δημοτικά οικόπεδα. Χωρίς να ερωτηθεί κανένας αιρετός παράγοντας από τις περιαστικές δημοτικές ενότητες από τις τεχνικές υπηρεσίες επιλέχθηκαν εκτάσεις 20.500 στρεμμάτων να προταθούν, στο Ακρωτήρι, τα Κεραμιά και το Θέρισο, από τις οποίες πιθανόν να επιλεγεί μία.
Μετά από όλα αυτά είναι χρέος κάθε κινήματος και κάθε μεμονωμένου έλληνα πολίτη και κάθε Κρητικού να αντιδράσει και να μην επιτρέψει να ξεκινήσει η εκχώρηση ούτε μίας σπιθαμής από την κρητική και την ελληνική γη στο Helios, καθώς αυτό θα ανοίξει την όρεξη στους τοκογλύφους δανειστές της κυβέρνησης, για περισσότερες εθνικές διεκδικήσεις.

Γι αυτό, η έντυπη και ηλεκτρονική Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ,
σε συνεργασία με τη συντονιστική επιτροπή της Συνέλευσης των κατοίκων του Ακρωτηρίου,
την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ και άλλους φορείς, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα την
“Εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο πρόγραμμα Helios”
και πώς πρέπει να αντιδράσουμε σ’ αυτήν,
στην αίθουσα του

ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, Νεάρχου 23

Δευτέρα 16 Γενάρη και ώρα 7 μμ.

Εισήγηση – ενημέρωση για το Πρόγραμμα Helios θα κάνουν ο δημοσιογράφος Γιώργος Γυπάκης, και η Αρχιτέκτων – Μηχανικός Βάννα Σφακιανάκη, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων και πολίτες. Στόχος, η οργάνωση της αντίδρασής μας στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της Κρήτης στο Helios.