Νέο “όχι” της Γαλλίας στην Τουρκία για ένταξη στην Ε.Ε.

Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι τρίτοι που διαφωνούν με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. – όσο υπάρχει ακόμα Ε.Ε. – διαφορετικά με την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων εντός Ε.Ε. θα νοσταλγούσαμε την σημερινή εποχή της διακίνησης των λαθρομεταναστών !

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα την ρητή αντίθεσή της σε μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παρίσι.
O Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιέρ Λελούς δήλωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι διαφωνούν πάνω στο θέμα αυτό.

Σε διμερή συνάντηση που είχαν, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αποδέχθηκε την πρόσκληση του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία και να δει ο ίδιος την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις ευρύτατα αποκλίνουσες απόψεις τους όσον αφορά το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», δήλωσε ο Λελούς σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε ο Ερντογάν με τον γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.

«Η Τουρκία έχει το σχέδιό της, αυτό για την ενσωμάτωσή της στους 27 (της ΕΕ). Σεβόμαστε το σχέδιο αυτό, αλλά εμείς έχουμε το δικό μας σχέδιο, αυτό μιας μεγάλης Ευρώπης, των 27 σε σύμπραξη με τη Ρωσία και την Τουρκία», προσέθεσε ο Λελούς.

Η Τουρκία έχει απορρίψει την πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας για μια «προνομιακή σύμπραξη» με την ΕΕ αντί μιας πλήρους ένταξής της.

defencenet.gr